Spacerowy do 300D - Sigma czy Canon?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • latet
    Dopiero zaczyna
    • 2004
    • 42

Spacerowy do 300D - Sigma czy Canon?

Witam,

Bylem juz na 99% zdecydowany na Sigmę 18-125,
    jako podstawowe szklo dla mojego 300D.

Ale dzis po raz pierwszy w zyciu bawilem sie pozyczonym
    obiektywem Canona z USM i jestem pod wielkim wrazeniem
    funkcjonalnosci i ostrosci zdjec, jakie pstrykałem dosc niedbale.
    Byl to obiektyw do analoga: 24-85 - ale nie o nim chcę
    pisać, bo calkiem inny mam na myśli ponizej.
    (BTW: aparat mi sie 2x zawieszał z tym obiektywem!!!
    Musialem robic twardy reset).

Ale przechodzac do rzeczy:

Mam cholerny dylemat... co wybrać...

Czy Sigmę 18-125mm f/3.5-5.6 DC za 269$:

http://www.bhphotovideo.com/bnh/cont...EG&si=feat

czy Canona EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM za 599$:

http://www.bhphotovideo.com/bnh/cont...548&is=USA

Sigma jest sporo tansza, nieco jasniejsza no i ten super
    wygodny zakres zooma.

Canon za to ma USM (ach...!, och...!), stabilizator (ach...!)
    i przyjemna minimalna odleglosc: 35 cm.

(Dodam tez, ze do potrzeb tele kupuję Canona 100-300).

No ale podstawowe pytanie - jak sie porównuje ich jakosc optyczna?
    O jakosci Sigmy sporo czytalem i powiedzmy, ze jest dla mnie
    do przełknięcia.

Pytanie brzmi: czy ten Canon da mi lepszą jakosc, ostrosc?
    Czytalem na razie o nim dosc mało, ale widzialem, ze wbudził
    troche rozczarowan (nie wiem jednak jakie te osoby mialy
    oczekiwania).

Jak to jest w praktyce z tą satbilizacją IS?
    Czy dużo baterii zżera? Jakie są skutki uboczne włączenia IS,
    powiedzmy, że wtedy, kiedy raczej nie powinno się go było włączyć?

Poradzcie cos, please.... znajomy wraca z USA lada dzien,
    mam niewiele czasu na decyzję...

Kurcze, po co ja dzis do reki bralem ten USM...
    oczarowal mnie totalnie!

latet
  • Chris
    Bywalec
    • 2004
    • 152

malo ci odpowiedzi na prfc ?
    Podpis bez buraczanych tekstów i życiowych prawd.

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Re: Spacerowy do 300D - Sigma czy Canon?

Zamieszczone przez latet
      oczarowal mnie totalnie!
      Obiektyw obiektywowi nierowny. Gdyby to ten 17-85 IS USM cie tak oczarowal to bym zrozumial. Ale oczarowalo cie inne szklo. 17-85 musisz sam pomacac. Jest to dosc trudno dostepny w Polsce obiektyw... kup go sobie z USA, pobaw sie nim, jak bedzie ci odpowiadal to sobie zostaw. Jak nie to bez problemu sprzedasz na Allegro i kupisz Sigme 18-125.
      Sigma juz jest "wymacana" (chociazby u nas na forum jest osobny watek o niej) - wiec bedziesz mogl sam porownac swojego 17-85 z opiniami o tej Sigmie.

Komentarz

• latet
        Dopiero zaczyna
        • 2004
        • 42

Zamieszczone przez Vitez
        Zamieszczone przez latet
        oczarowal mnie totalnie!
        Obiektyw obiektywowi nierowny. Gdyby to ten 17-85 IS USM cie tak oczarowal to bym zrozumial. Ale oczarowalo cie inne szklo. 17-85 musisz sam pomacac. Jest to dosc trudno dostepny w Polsce obiektyw... kup go sobie z USA, pobaw sie nim, jak bedzie ci odpowiadal to sobie zostaw. Jak nie to bez problemu sprzedasz na Allegro i kupisz Sigme 18-125.
        Sigma juz jest "wymacana" (chociazby u nas na forum jest osobny watek o niej) - wiec bedziesz mogl sam porownac swojego 17-85 z opiniami o tej Sigmie.
        No, chyba tak własnie zrobię. Mysle, ze w najgorszym wypadku sprzedam go bez straty.

A oczarował mnie sam USM - może dla Ciebie to już codziennosc, ale ja przez ostatnie pare lat bylem przyzwyczajony do wolnych, głośnuch i niedokładnie ostrzących Sigm...

Dzieki!

latet

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez latet
          A oczarował mnie sam USM - może dla Ciebie to już codziennosc, ale ja przez ostatnie pare lat bylem przyzwyczajony do wolnych, głośnuch i niedokładnie ostrzących Sigm...
          Popatrz na moj podpis... i wskaz mi ktory z moich obiektywow ma USM? :P

Komentarz

• Arkan
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1401

Pamiętaj tylko o jednej rzeczy - o jakości zdjęcia nie decyduje USM tylko optyka. Chcesz wydać dużo kasy na zakup byle jakiego szkła tylko po to aby mieć USM Za 600$ masz już niezły wybór szkieł nowych, nie mówiąc juz o szkłach z 2-giej ręki - więc po co Ci szkło ciemne jak noc i do tego słabe optycznie?

Arkan
            Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• latet
              Dopiero zaczyna
              • 2004
              • 42

Zamieszczone przez Arkan
              Pamiętaj tylko o jednej rzeczy - o jakości zdjęcia nie decyduje USM tylko optyka. Chcesz wydać dużo kasy na zakup byle jakiego szkła tylko po to aby mieć USM Za 600$ masz już niezły wybór szkieł nowych, nie mówiąc juz o szkłach z 2-giej ręki - więc po co Ci szkło ciemne jak noc i do tego słabe optycznie?
              Arkan
              A jest w tym niezłym wyborze szkieł nowych coś o zakresie zooma nie mniejszym niż 17-85?
              Z tym słabym optycznie, to aby lekko nie przesadzasz? O KIT-ie pisze się "niezły". Słaby wzgledem jakiego innego szerokozakresowanego zooma?

Dzieki,

latet

Komentarz

• Arkan
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1401

A jest w tym niezłym wyborze szkieł nowych coś o zakresie zooma nie mniejszym niż 17-85?
                W jednym kawałku jest tylko ten canon i sigma. W obu przypadkach to jest kompromis (i to znaczny) wygoda vs. jakość. Mówiąc o cenie, miałem na myśli szkła, które przykryją 17-85 i będą znacznie lepsze optycznie (np KIT 18-55; Sigma 18-50 + Canon 28-135; Canon 70-200/4; Canon 70-210; Tamron 28-75;nowa Sigma 24-70 itd)
                Z tym słabym optycznie, to aby lekko nie przesadzasz?
                Oceny na photozone to 2.8 czyli Average - sorry, ale jak na szkło za 600$ to trochę kiepsko. Sample, które oglądałem w pełni potwierdzają tą ocenę.
                O KIT-ie pisze się "niezły". Słaby wzgledem jakiego innego szerokozakresowanego zooma?
                Kit kosztuje 350 PLN i mówi się, ze jest niezły za te pieniądze. Optycznie, to 17-85 i Sigma 18-125 niewiele są lepsze - niemniej jednak należy zaznaczyć, że do zastosowań czysto amatorskich, w dobrych warunkach oświetleniowych są OK.
                Jeśli miałbym wydać 600$ to na pewno nie kupiłbym 17-85. Brałbym KIT(albo Sigmę 18-50) + Canon 70-200/4L używany, a drugi wariant to Sigma 18-125 + 28/2.8 lub 35/2 jako standart + 50/1.8 jako portret. Z resztą, jak pokombinujesz to w 600$ możesz skompletować naprawdę fajny zestaw szkieł.

Arkan
                Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• latet
                  Dopiero zaczyna
                  • 2004
                  • 42

Ale wlasnie o to chodzi, ze nie chce miec "zestawu", tylko jedno przyzwoite szkło, ktorego niemal nie będę zdejmował z body prawie nigdy. Nie interesują mnie więc wcale do tego aparatu obiektywy typu 28-70.

Owszem, mam już 50 mm f/1.8, a za chwile będę mieć (bardzo okazyjnie - za 80$) Canona 100-300. KIT-a pewnie też zostawię na czarną godzię.

Tak więc, tak, będzie to "zestaw" Ale zmianą obiektywów to się będę bawił w domu, albo na jakimś spokojnym wakacyjnym plenerze ze stawtywem. A tak na co dzień - amatorska reporterka, zdjecia rodzinne w domu - to muszę mięc coś uniwersalnego, bo nienawidzę, ale to naprawdę organicznie nienawidzę zmieniać obiektyw w warunkach pośpiechu, tłoku, deszczu czy brudu.

Mam więc wybór tylko między Sigmą 18-125 a Canonem 17-85. I wszyscy doradzający mi piszą, że Canon jest za drogi. No fakt, jest drogi, ale staram się o tym za bardzo nie mysleć. Mam obawy, że Sigma mnie nie zadowoli. Mam już dwie Sigmy do Minolty, wiec co to znaczy obiektyw wolny i głośny. Zauroczył mnie USM. A jutro pozyczam do testów Canona 28-135 z IS, żeby sprawdzić w praktyce IS. Jesli okaże się dobrym "bajerem", to wybór bede miał ułatwiony.

Teraz sobie oglądam ten test:
                  http://www.pbase.com/franklin/canon_sigma
                  i jak na razie najbardziej przerażają mnie zaskakująco silne aberacje chromatyczne
                  w Canonie 17-85 (widoczne glownie przy szerokim kącie).

Z kolei niektore z Sigmy wyglądają na rozmyte - co ciekawe - zwykle tylko albo z lewej, albo z prawej strony kadru.

Kit wypałd tam nprawdę wyraźnie gorzej.

Pozdrawiam,

latet

P.S.
                  Ten test?
                  http://www.photozone.de/2Equipment/easytxt.htm#Zuw

Dzieki,

latet

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez Arkan
                    Jeśli miałbym wydać 600$ to na pewno nie kupiłbym 17-85. Brałbym KIT(albo Sigmę 18-50) + Canon 70-200/4L używany, a drugi wariant to Sigma 18-125 + 28/2.8 lub 35/2 jako standart + 50/1.8 jako portret.
                    O i pod tym sie podpisze. I dopisze kolejny niezly zestaw: Sigma 18-50 3.5-5.6 (trzeba ja odrozniac od Sigmy 18-50 2.8 EX) + Tamron 28-75 2.8 (mozna znalezc uzywane... kolega z forum - p13ka sprzedaje na przyklad teraz swojego) i dozbierac na uzywanego 70-200 4L byloby bardzo milo.
                    17-85 nie jest zly... tak jak kitowiec nie jest zly. Tylko cena tego 17-85 jest nieco zla jak na szklo o jakosci kitowca (porownaj sobie ceny)... doplacac 500$ tylko za USM, IS i EF-S (ktory nazwalbym wada) ?

Kup, sprawdz sam... ale cena niewspolmierna jest wg mnie do jakosci.

Komentarz

• Tytus
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1358

Zamieszczone przez Vitez
                      Zamieszczone przez Arkan
                      Jeśli miałbym wydać 600$ to na pewno nie kupiłbym 17-85. Brałbym KIT(albo Sigmę 18-50) + Canon 70-200/4L używany, a drugi wariant to Sigma 18-125 + 28/2.8 lub 35/2 jako standart + 50/1.8 jako portret.
                      O i pod tym sie podpisze. I dopisze kolejny niezly zestaw: Sigma 18-50 3.5-5.6 (trzeba ja odrozniac od Sigmy 18-50 2.8 EX) + Tamron 28-75 2.8 (mozna znalezc uzywane... kolega z forum - p13ka sprzedaje na przyklad teraz swojego) i dozbierac na uzywanego 70-200 4L byloby bardzo milo.
                      17-85 nie jest zly... tak jak kitowiec nie jest zly. Tylko cena tego 17-85 jest nieco zla jak na szklo o jakosci kitowca (porownaj sobie ceny)... doplacac 500$ tylko za USM, IS i EF-S (ktory nazwalbym wada) ?

Kup, sprawdz sam... ale cena niewspolmierna jest wg mnie do jakosci.
                      a w czym sigma 18-50 3.5-5.6 jest lepsza od KITa?
                      20Dset
                      maj łeb...

Komentarz

• JaW
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 258

Zamieszczone przez latet
                        nienawidzę, ale to naprawdę organicznie nienawidzę zmieniać obiektyw w warunkach pośpiechu, tłoku, deszczu czy brudu.
                        Za 100$ wylecze Cie z tej przypadlosci - przyjedz do mnie, zabiore Cie na sesje z modelka, zrobimy kilka fotek jakims 18-125 czy innym KIT-em, a potem stałkami 20mm, 50mm, 100mm... i sobie porownasz. Z przeznaczonych na szko 600$ zostanie Ci jeszcze 500$, za ktore kupisz sobie porzadny zestaw jasnych szkieł i bedziesz zadowolony z jakosci, szybkosci, GO i plastyki obrazu, bedziesz z przyjemnoscia zmieniac szkiełka wiedzac, ze to sie w efekcie oplaci.
                        PS: a te 100$ przeznaczymy na piwko po sesji 8)
                        Pozdr - JaW
                        Moja galeria Fotojaw
                        Moje zdjęcia na plfoto
                        Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EX

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez Tytus
                          Optycznie wg mnie bardzo porownywalne. Ale jakosc wykonania o wiele lepsza w Sigmie. Ciezka, metalowy bagnet, solidna, przyjemniejsza., poza tym pasuje do wszystkich dSLR z cropem 1.6 Canona, a kit tylko do EF-S (bez pilowania).
                          Oczywiscie nic dziwnego... 300D ma byc lekki to i kit do niego lekki, a Sigma ma pasowac i do kita i do ciezaru D60/10D itp 8)

Komentarz

• Tytus
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1358

Zamieszczone przez Vitez
                            Zamieszczone przez Tytus
                            Optycznie wg mnie bardzo porownywalne. Ale jakosc wykonania o wiele lepsza w Sigmie. Ciezka, metalowy bagnet, solidna, przyjemniejsza., poza tym pasuje do wszystkich dSLR z cropem 1.6 Canona, a kit tylko do EF-S (bez pilowania).
                            Oczywiscie nic dziwnego... 300D ma byc lekki to i kit do niego lekki, a Sigma ma pasowac i do kita i do ciezaru D60/10D itp 8)
                            no to ja wolę KITa bo, jak jakość ta sama, ciężar mniejszy, wewnętrznego focusowania Sigma nie ma, to jak mówi Dosia...
                            20Dset
                            maj łeb...

Komentarz

• Arkan
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1401

No, i jest dokładnie tak jak ten Pan mówi 8)
                              Za 100$ wylecze Cie z tej przypadlosci - przyjedz do mnie, zabiore Cie na sesje z modelka, zrobimy kilka fotek jakims 18-125 czy innym KIT-em, a potem stałkami 20mm, 50mm, 100mm... i sobie porownasz. Z przeznaczonych na szko 600$ zostanie Ci jeszcze 500$, za ktore kupisz sobie porzadny zestaw jasnych szkieł i bedziesz zadowolony z jakosci, szybkosci, GO i plastyki obrazu, bedziesz z przyjemnoscia zmieniac szkiełka wiedzac, ze to sie w efekcie oplaci.
                              PS: a te 100$ przeznaczymy na piwko po sesji
                              latet, nie badź chłopie uparty i posłuchaj co ci dobrzy koledzy radzą. Uparłeś się żeby wydać 600$ to zrób to tak jak JaW radzi - bedziesz miał dobre szkła i pobędziesz sobie chwilę z fajnymi laskami. Jak odpalisz JaW jeszcze 100$ to może cię nawet zaanonsuje jako wizażystę/masażystę :wink: (a modelki to JaW ma akurat fajne )
                              Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

Pracuję...