Sigma Sd14
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Ciekawy jestem czy to prawda że Canon przygotowuje body z Foveon'em ?
Taki aparat z pełną klatą mógłby być wart grzechu
Może w końcu pojawiłby się aparat pozbawiony efektu rurki.
-
miałem SD9, jeżeli zmniejszą zapotrzebowanie Foveona na światło to będzie hicior najbliższych lat| http://www.wizjer.net | dobre chęci i żadne umiejętności | body xxD na końcu i kilka szkieł USM IS coś tam w plecaku a ostatnio częściej w torbie | lampę ze statywem, filtry też mam, bo pisali, że tak trzeba |
Komentarz
-
Znowu crop z jakims resamplingiem z paru mpix jak z kompaktow z allegro? Eeeee... To ja nie chce....Komentarz
-
Zamieszczone przez bartosz108Może w końcu pojawiłby się aparat pozbawiony efektu rurki.
Co to jest efekt rurki?Komentarz
-
-
-
to lepsze niz doliczanie pikseli w matrycach bayerowskichZamieszczone przez KuchateKZnowu crop z jakims resamplingiem z paru mpix jak z kompaktow z allegro? Eeeee... To ja nie chce.Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)Komentarz
-
Ale w jakim celu Canon ma brać matrycę od Foveona jak oni mają na to już swój patent i pewnie niedługo to zastosują. /Zmiana koloru R,G,B z częstotliwością 50kHz./
A sigma nawet ta poprzednia bardzo mi się podobała. Zdjęcia miały taki "analogowy" charakter. Problemem Sigmy jest jednak trochę słabość systemu. Tutaj polityka Fuji jest dużo bardziej przemyślana.Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969."Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
dlatego nalezy miec nadzieję, że canon czy nikon wykupi ten wynalazek Foveona i zastosuje w swoim dużym sytemie.
co do 50kHz zmienianie koloru - swietny patent, tylko, ze to na razie SF.
elektronicznie do zrobienia, ale jak precyzyjnie mechanicznie zmieniać filtry przed pikselem tych rozmiarów i z taka częstotliwoscią?Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)Komentarz
-
No jest jeszcze prostrza możliwość że Sigma zrobi aparat z "odpowiednim" mocowaniem."Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Ot i to :-)Zamieszczone przez KolekcjonerNo jest jeszcze prostrza możliwość że Sigma zrobi aparat z "odpowiednim" mocowaniem.
skoro producenci niezależni robia obiektywy z różnymi mocowaniami, to co szkodzi, żeby robili również korpusy?
Zreszta Kodak juz kiedyś to przeskoczył robiąc DCS 14MPix z mocowaniami C i N
Gdyby tak Sigma zaczęła wypuszczać korpusy (analogicznie jak szkła) z mocowaniem do wyboru: C/N/KMS/P to by było ciekawie .
Fuji też zreszta mogłoby przestać się ograniczać do bagnetu N.Pozdrowienia, Tomek
Komentarz
-
Dla Fuji korpusy robi Nikon, który mógłby się w przypadku podobnego obrotu sprawy nieco zdenerwować. Podobnież Kodak robił DCS-a z bagnetem F na korpusie od Nikona, ale już wersję z mocowaniem Canona robił na korpusie SigmyZamieszczone przez gwozdztFuji też zreszta mogłoby przestać się ograniczać do bagnetu N.
Jak jednak pokazuje ostatni przykład, nie było z tym problemu! Ja bym najchętniej widział wersję z wymiennym mocowaniem bagnetowym - ależ to byłby hicior!!!Komentarz
-
Możesz podać jakieś źródło? Bo z pewnych względów wydaje mi się to cokolwiek trudne technicznie ;-)Zamieszczone przez Kolekcjonermają na to już swój patent i pewnie niedługo to zastosują. /Zmiana koloru R,G,B z częstotliwością 50kHz.Komentarz
-
nie wiem czy to prawda, ale w sume dlaczego miało by to być tak trudne?
Matryca fizycznie nie ma filtrów barwnych, tylko zmapowaną szachownicę, wykorzystywana do późniejszej interpolacji. Gdyby mieć odpowiednio szybki procesor i krótki czas przełączania, to w sumie dlaczego nie?Komentarz
Komentarz