5D wiesza się z Tamronem 28-75

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Smaczny
    Bywalec
    • 2005
    • 149

5D wiesza się z Tamronem 28-75

Czy wiesza Wam się to kombo? Mi od jakiegoś czasu coraz częściej. Podczas intensywnego ciągłego użytkowania wiesza się nawet co jakieś 100 klatek. Wyskakuje err99 i migawka zatrzymuje się na 1-2sek. Dodam, że i 5D i Tamron to nówki eksploatowane z należytą dbałością. Przebieg 5D to ok 5tys klatek.

Oprócz err99 zauważam, że moja piątka często "muli się" i nie reaguje na naciśnięcia podglądu zdjęcia. Wchodzi wówczas w jakiegoś dziwnego stand-bye i trzeba go przywołać do życia spustem migawki. Nie robię w RAW-ach tylko raczej małe JPEGI i mam szybkiego SanDiska także nie potrafię zrozumieć o co chodzi.

Dodam jeszcze, że często te wszystkie objawy występują gdy focę z moja lampą - 550EX, ale nie tylko wtedy. Czy jest tu możliwa jakaś "niekompatybilność"?

Dziwne to wszystko. Z moim 10D nigdy nie miałem żadnych problemów, a tu "taki" sprzęt i taka skucha. :-?
    Ostatnio edytowany przez Smaczny; 3115.

• 7450

u mnie się nawet nie zaksztusiła piątka jeszcze . Trudno powiedzieć.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• piast9
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3267

Zamieszczone przez Smaczny
      Dodam jeszcze, że często te wszystkie objawy występują gdy focę z moja lampą - 550EX, ale nie tylko wtedy. Czy jest tu możliwa jakaś "niekompatybilność"?
      O ile pamiętam, to komuś już się tak porobiło. Chyba nie w 5 ale to nie istotne. Przyczyną okazała się być wadliwa lampa a nie obiektywy, jak to na początku sądzono. Na wszelki wypadek sprawdź styki, poczyść wszystko. Jeśli nie pomoże to trzeba by popróbować podmianek ze znajomymi.
      650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• zanussi
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1696

moja piatka chodzi jak złoto... tfu tfu.... z wszelakimi obiektywami jakie mam i z lampą.... więc to może sofcik?
        Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• Jac
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 4813

err99 to moga byc rozne przypadlosci, naogol chodzi o styki - przeczysc je moze problem ustapi ;-)
          Instagram

Komentarz

• Pikczer
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2578

A tak z ciekawosci, to czy wyskoczyl kiedys komus err99 z powodu gripa?

Komentarz

• Smaczny
              Bywalec
              • 2005
              • 149

Odświeżam wątek, bo sprawa się wyjaśniła. Nie był to problem niekompatybilności 5D z Tamronem - choć wyskakiwał err99 - lecz sam 5D okazał się uszkodzony. Wysłałem go na Żytnią, po czym właśnie dzisiaj rano, równo po dwóch tygodniach, przyszedł do mnie z powrotem. Wygląda na to, że wszystko OK, robię fotki, testuje i zero wcześniejszych problemów! Acha, no i widać nie taka Żytnia zła jak ją malują przynajmniej w moim przypadku. Wszystko elegancko zapakowane, sprzęt czyściutki, był na (euro)gwarancji także wysłany DHL-em w jedną i drugą stronę na koszt serwisu. W opisie usterki napisane coś o przeglądzie połączeń migawki cokolwiek by to znaczyło.

Komentarz

• nastier
                Uzależniony
                • 2005
                • 686

ostatnio byl watek o czlowieku z ixusem, ktorego nieco inaczej potraktowali. jak widac jakosc uslug zalezy od wartosci sprzetu

fotoblog

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez nastier
                  ostatnio byl watek o czlowieku z ixusem, ktorego nieco inaczej potraktowali. jak widac jakosc uslug zalezy od wartosci sprzetu
                  A Canon S2 ile jest wart?
                  http://canon-board.info/showpost.php...70&postcount=5

Nie lubie takich uogolnien

Komentarz

• radekbo
                    Dopiero zaczyna
                    • 2004
                    • 42

Nie mam najmniejszego problemu z tym połączeniem, inna sprawa że ten tamron jest raczej cienkim obiektywem i myślę o zmianie

Komentarz

• Zielony
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2928

Zamieszczone przez radekbo
                      ...i myślę o zmianie
                      Proszę bardzo :grin: Jest fajny C 28-70/2,8 więc nie ma się co zastanawiać.
                      sigpic

Komentarz

• ZBAZ

Z canonem 24-70 L też wystąpił błąd więc chyba to nie koniecznie wina tamrona

Komentarz

• hyzop
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 413

No, Smaczny pisał, że to wina puszki.

Komentarz

Pracuję...