Canon 350d niedoświetlone zdjęcia

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • darek.k

Canon 350d niedoświetlone zdjęcia

Witam
    Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem podstawowej lustrzanki cyfrowej jaka
    jest Canon 300d. wcześniej bawiłem sie kompaktowymi cyfrówkami. Mam problem,
    mianowicie zdjęcia które robie w większości wychodzą ciemne, niedoświetlone...
    mam obiektyw Sigma 70-300 APO DG i Lampe błyskową Canon 380EX. Wiem ze
    powinien być większy czas naświetlenia ale bez przesady wtedy musiał bym robie
    zdjęcia ze statywu a to jest mało praktyczne. Może robie jakiś błąd lub mam
    zle ustawienia aparatu.
    Jeżeli ktoś może mi cokolwiek podpowiedzieć będę Wdzienczny

I proszę o wyrozumiałość…
  • Pinio
    Bywalec
    • 2006
    • 101

Większe ISO I zobacz jaki zasięg ma lampa. Chyba nie robisz z lampą przy 300mm

Komentarz

• arturs
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 4196

I napisz co to za aparat - w tytule 350d a w treści 300d

Pozdr
      Artur
      5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Hellfire
        Początki nałogu
        • 2006
        • 414

Mój 300d za to w trybie Av przeważnie prześwietla zdjęcia W Twoim przypadku ekspozycja za + i powinno być dobrze. U mnie przynajmniej działa (tyle, że w drugą strone).

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez Hellfire
          Mój 300d za to w trybie Av przeważnie prześwietla zdjęcia
          A wiesz ze aparat nie potrafi myslec za fotografa?
          Ma tylko glupie, wbudowane algorytmy i przerozne elementy kadru, otoczenia, oswietlenia potrafia czesciowo lub calkowicie oglupic te algorytmy.
          I tu nastepuje miejsce gdzie uchwyt do aparatu (potocznie zwany "fotografem" ) ma swoj moment glorii bo musi zaczac myslec za aparat i wprowadzac adekwatne do fotografowanej sceny korekty nastawow automatycznych.
          Jesli fotograf tego nie potrafi to niestety - pozostaje kupno kompaktu, ktory przeroznymi magicznymi kombinacjami w swoim wewnetrznym sofcie robi tak by bylo dobrze, niestety kosztem jakosci (i nie tylko jakosci) zdjec.

Komentarz

• kami74
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1492

Ale ciemne z lampą, czy ciemne wogóle ?
            5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
            MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• Hellfire
              Początki nałogu
              • 2006
              • 414

Zamieszczone przez Vitez
              A wiesz ze aparat nie potrafi myslec za fotografa?
              Ma tylko glupie, wbudowane algorytmy i przerozne elementy kadru, otoczenia, oswietlenia potrafia czesciowo lub calkowicie oglupic te algorytmy.
              I tu nastepuje miejsce gdzie uchwyt do aparatu (potocznie zwany "fotografem" ) ma swoj moment glorii bo musi zaczac myslec za aparat i wprowadzac adekwatne do fotografowanej sceny korekty nastawow automatycznych.
              Jesli fotograf tego nie potrafi to niestety - pozostaje kupno kompaktu, ktory przeroznymi magicznymi kombinacjami w swoim wewnetrznym sofcie robi tak by bylo dobrze, niestety kosztem jakosci (i nie tylko jakosci) zdjec.
              Napisałem przecież, że wtedy korekta ekspozycji na minus i przeważnie wszystko wraca do normy. A jeśli nadal efekt mnie nie satysfakcjonuje to jest jeszcze tryb manualny, a wtedy już wszystko jest dobrze. Nie kupował bym dSLR-a gdybym tego nie wiedział i gdybym czasem nie myślał

Komentarz

• darek.k

No macie racje iż aparat nie będzie myślał za mnie...
                Ale jak wiele osób zaczynam swoja zabawe od niedoskonałość które są i będą okupione błędami. Myślałem o jakiej szkole lub cos w tym rodzaju jednak teraz jest mi brak czasu nawet aby wyskoczyć w plener. Ale to już nie długo potrwa i będę miał więcej czasu
                Co do aparatu to jest to Canon 300d (a nie 350d ) i napewno nie robie tych zdjęć przy 300mm. Wiem ze jestem zielony ale nie aż tak...no może troszeczkę .
                Może polecicie mi jak zdobyć wiedze aby dojść do jakiegoś możliwego stylu i umiejętność.

Pozdrawiam DAREK

Komentarz

• Diabel03
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 105

Może polecicie mi jak zdobyć wiedze aby dojść do jakiegoś możliwego stylu i umiejętność.
                  Przeczytac instrukcje i dużo focić

Komentarz

• schabu
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1352

kombinuj-ja do szkoly nie chodzilem(nie ze do zadnej a jakos sie udaje czasem a tak moze troche bardziej serio-daj jakies zdjecia i informacja z exifa
                    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• arturs
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 4196

Zamieszczone przez darek.k
                      Co do aparatu to jest to Canon 300d (a nie 350d )
                      Witam..

To ważna informacja bo o ile pamiętam w 300D są duże różnice jeśli chodzi o pomiar światła w poszczególnych trybach (nie pamiętam już co w którym - odsyłam do instrukcji). Nie masz możliwości wybrania trybu pomiaru - jesteś skazany na to co aparat ma zaszyte w programie (chyba że jakiś Wasiaware czy coś) i czasem to potrafi bardzo wk... znaczy zdenerwować .. No i oczywiście pozostaje tryb M ;-)

Pozdrawiam
                      Artur
                      5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• schabu
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1352

Zamieszczone przez arturs
                        ...jesteś skazany na to co aparat ma zaszyte w programie (chyba że jakiś Wasiaware czy coś)...
                        nawet wasi tego nie zmienia
                        Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

Pracuję...