Przebijam Tytusa Ja to mam SYFA

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • vinyl_pl
    Dopiero zaczyna
    • 2004
    • 25

Przebijam Tytusa Ja to mam SYFA

Przebijam Tytusa:

Skłodowski - Fotografie
    Chamonix Digital Fotografie - Francuskie Zakopane
    Masz 10 minut?
  • Tytus
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1358

Re: Przebijam Tytusa Ja to mam SYFA

Zamieszczone przez vinyl_pl
    Przebijam Tytusa:

Obrazek
    Welcom to the Club

jestem w szoku
    20Dset
    maj łeb...

Komentarz

• JaW
      Początki nałogu
      • 2004
      • 258

Zainspirowany przez kolegow postanowilem poswiecic 5 minut czasu i zrobilem zdjecie bialej kartki. Szkielko 50mm, przyslona f/22, ISO100, czas wyszedl 2 sekundy, efektem okazala sie biala kartka z dwoma malymi paprochami. Aparat mam prawie rok, obiektywy zmieniane czesto i w roznych warunkach - w plenerze rowniez. Matryce przedmuchiwalem raz, kilka miesiecy temu, tak bez wyraznego powodu, po prostu dla sprawdzenia jak to sie robi. Uzylem do tego zwyklej gumowej gruszki kupionej w aptece za pare groszy. Po przeczytaniu watku Tytusa oraz obejrzeniu matrycy vinyla oglaszam wszem i wobec:
      NIE KAZDA MATRYCA WYGLADA TAK, JAK TO KOLEDZY PRZEDSTAWIAJA.
      PS: Zdjecia bialej kartki nie bede publikowac, to naprawde nic ciekawego. :P
      Pozdr - JaW
      Moja galeria Fotojaw
      Moje zdjęcia na plfoto
      Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EX

Komentarz

• Tytus
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1358

Zamieszczone przez JaW
        Zainspirowany przez kolegow postanowilem poswiecic 5 minut czasu i zrobilem zdjecie bialej kartki. Szkielko 50mm, przyslona f/22, ISO100, czas wyszedl 2 sekundy, efektem okazala sie biala kartka z dwoma malymi paprochami. Aparat mam prawie rok, obiektywy zmieniane czesto i w roznych warunkach - w plenerze rowniez. Matryce przedmuchiwalem raz, kilka miesiecy temu, tak bez wyraznego powodu, po prostu dla sprawdzenia jak to sie robi. Uzylem do tego zwyklej gumowej gruszki kupionej w aptece za pare groszy. Po przeczytaniu watku Tytusa oraz obejrzeniu matrycy vinyla oglaszam wszem i wobec:
        NIE KAZDA MATRYCA WYGLADA TAK, JAK TO KOLEDZY PRZEDSTAWIAJA.
        PS: Zdjecia bialej kartki nie bede publikowac, to naprawde nic ciekawego. :P
        cieszymy się Twoim szczęściem
        20Dset
        maj łeb...

Komentarz

• JaW
          Początki nałogu
          • 2004
          • 258

Zamieszczone przez Tytus
          Tytus, dla mnie to nie szczescie tylko norma... 8)
          Pozdr - JaW
          Moja galeria Fotojaw
          Moje zdjęcia na plfoto
          Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EX

Komentarz

• vinyl_pl
            Dopiero zaczyna
            • 2004
            • 25

Ja widze to tak:
            nie kazdy może mieć taką matrycę
            niektórzy nawet przez rok nie uzbieraja tyle syfu co my w kilka miesięcy
            nie masz talentu, mogę nawet stwierdzić
            Skłodowski - Fotografie
            Masz 10 minut?

Komentarz

• Tytus
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1358

Zamieszczone przez JaW
              Zamieszczone przez Tytus
              Tytus, dla mnie to nie szczescie tylko norma... 8)
              też bym chciał, by dla mnie była to norma, ale nie jest, matryca jest zasyfiala i tyle, trzeba oczyścić i będzie po kłopocie
              20Dset
              maj łeb...

Komentarz

• JaW
                Początki nałogu
                • 2004
                • 258

niektórzy nawet przez rok nie uzbieraja tyle syfu co my w kilka miesięcy
                nie masz talentu, mogę nawet stwierdzić
                No tak... ja uzywam aparatu do robienia zdjec, a nie oczyszczania okolicy z plesni i pyłów... Moze tu tkwi przyczyna? 8)
                Pozdr - JaW
                Moja galeria Fotojaw
                Moje zdjęcia na plfoto

Komentarz

• vinyl_pl
                  Dopiero zaczyna
                  • 2004
                  • 25

Przekraczamu kolejną granice.
                  Z czystości staczamy się w brud i zniekształcenia.
                  Tworzymy podczas gdy wy czcicie zaledwie.
                  Dziewica Marysienka czuje sie w Waszych rękach wniebowzięta ale to w naszych rękach będzię Jedyną W Swoim Rodzaju.
                  Ha!
                  Skłodowski - Fotografie
                  Masz 10 minut?

Komentarz

• JaW
                    Początki nałogu
                    • 2004
                    • 258

Przekraczamu kolejną granice.
                    Z czystości staczamy się w brud i zniekształcenia.
                    Tworzymy podczas gdy wy czcicie zaledwie.
                    Dziewica Marysienka czuje sie w Waszych rękach wniebowzięta ale to w naszych rękach będzię Jedyną W Swoim Rodzaju.
                    Ha!
                    AAAAAAAA - te zasyfiałe matryce to celowe? No jesli tak, to moj szacunek i podziw, nowatorskie podejscie do fotografii, pleśń jako swego rodzaju filtr rzeczywistosci... Na przyklad zgnilizna na pieknym ciele modelki pochodzaca nie z jakiegos PS-a, ale powstała na poziomie matrycy (matrixu?)...
                    Ide nakichac w aparat.
                    Pozdr - JaW
                    Moja galeria Fotojaw
                    Moje zdjęcia na plfoto

Komentarz

• wizja
                      Bywalec
                      • 2004
                      • 116

mam ~12 prawie niezauważalnych paproszków ale to moja wyłącznie wina - a było to tak, posłuchajcie...

przez 46dni jeździłem po Australii samochodem.Zrobiłem ~3000 zdjęć. Aparat w tym czasie bardzo rzadko był w futerale, najczęściej leżał po prostu z tyłu na łóżku (camping) - dla dowcipnych: w międzyczasie robienia zdjęć :P. Jeździłem zarówno na wschodnim wybrzeżu jak i w outbacku gdzie troszkę się kurzy. Jednak z ręką na wątrobie mogę powiedzieć, że ani razu nie dopuściłem żeby się jakoś bardzo okurzył, np. nie robiłem fot w tumanie za przejeżdżającymi 4WD. Raz nawet przewrócił mi się cały statyw i aparat lekko otarł o ziemie (w tej samej chwili chwyciłem go za statyw, ale kontakt leciutki był). W pewnym momencie pod koniec pozdróży zauważyłem paproszek w obiektywie - jak się domyślacie na matówce. Pożyczyłem od kolegi pędzelek (!!! - tak wiem) i lekko zamitołem.. o zgrozo.. jakieś chyba zaciemnienie miałem.. no nic, wstyd i tyle. Później troszkę podmuchałem do środka etc etc...

JEDNAK...

na matrycy mam tylko około 12-15 małych paproszków

które znalazłem tylko przez porównanie dwóch fotek - przy 22 i tak tytułem próby przy 36 (ogniskowa 55mm).

reasumując: matówkę mam do czyszczenia a martycę niemal błyszczącą
                      konwertyta... Strzelecki.org / Margin.es
                      "Wyobraźnia zawsze wyprzedza umiejętności. Dlatego sprzęt to zawsze za mało" ~duChemin

Komentarz

• muflon
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 6763

Re: Przebijam Tytusa Ja to mam SYFA

Przebijam Tytusa
                        Hehe, zaczynam żałować, że nie zrobiłem zdjęcia po tym, jak próbowałem "czyścić" matrycę pędzelkiem. Tego nikt by nie przebił Nie wiem jakim cudem, ale po ostrym przestrzelaniu aparatu mi to zeszło.. ale wyglądało okropnie: to nie były "paprochy", to były rysy!
                        zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Tomasz Golinski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 8623

Rysy? Zeszły? To ciekawe... Może aparat jest yntelygentny i się nauczył, że ma rysy i interpoluje wkoło nich jak wokół hot-pixeli...
                          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                          Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Mori
                            Początki nałogu
                            • 2004
                            • 411

Podejrzewam, żę od pędzla to nie tyle rysy, to cieniutka warstwa tłuszczu czy czegoś tego typu który osadza się pod dotykiem pędzla, a'la dotknięcie palcem.

Dlatego m.in. trzeba uważać, żeby PecPadów nie dotykać przy montażu przed czyszczeniem.

Apel mały: LUDZIE! Nie używajcie pędzli do czyszczenia matrycy. Tylko gruszka albo SensorSwipe/Eclipse (lub w tym stylu coś).

vinyl: wrażenie robi. Ja raz czyściłem swoją matrycę bo były 3 paprochy po Rajdzie Polskim (a nawet szkła zmieniałem tam). Od tamtego czasu chyba ze dwa się nazbierały. Pamiętajcie - zmiana szkła ma być szybka i aparat skierowany w dół obiektywem coby jak najmniej naleciało. Dla mnie to działa.
                            Nikon od 14/09/09
                            ex-Canon

http://blog.moridin.pl - Blog o fotografii, Makach i nurkowaniu ...
                            http://photography.moridin.pl
                            http://mac-abc.moridin.pl - Poradniki i tutoriale dla switcherów z Windows na Maka

Komentarz

• Tytus
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1358

Zamieszczone przez Mori
                              Podejrzewam, żę od pędzla to nie tyle rysy, to cieniutka warstwa tłuszczu czy czegoś tego typu który osadza się pod dotykiem pędzla, a'la dotknięcie palcem.

Dlatego m.in. trzeba uważać, żeby PecPadów nie dotykać przy montażu przed czyszczeniem.

Apel mały: LUDZIE! Nie używajcie pędzli do czyszczenia matrycy. Tylko gruszka albo SensorSwipe/Eclipse (lub w tym stylu coś).

vinyl: wrażenie robi. Ja raz czyściłem swoją matrycę bo były 3 paprochy po Rajdzie Polskim (a nawet szkła zmieniałem tam). Od tamtego czasu chyba ze dwa się nazbierały. Pamiętajcie - zmiana szkła ma być szybka i aparat skierowany w dół obiektywem coby jak najmniej naleciało. Dla mnie to działa.
                              widzę, że ktoś kumaty to zapytam

można pecpady i Pec-12 używać zamiast SensorSwabs i Eclipse?
                              20Dset
                              maj łeb...

Komentarz

Pracuję...