pomóżcie wybrać

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • senturion
    Bywalec
    • 2006
    • 108

pomóżcie wybrać

witam wszystkich
    jestem nowy na forum i przymierzam sie do kupna aparatu, w grę wchodzi tylko canon, i tutaj mam ptoblem, przeglądnąlem całe forum ale dalej mam mieszane uczucia.
    Pomórzcie co warto kupic czy 300D , czy może S2/S3. aparat narazie bedzie łużył do podstawowych rzeczy zwykłych zdjęc ale niedługo bede chciał udoskonalać swoje możliwości wiec lustrzanka bedzie super.

Dodam ze przezmiesiąc bawiłem sie nikonem D100 i była to fajna maszynka wiec chce mieć lustrzankę ale z drugiej strony interesujący mnie 300D ma trochę wad a sprzet używany długobez serwisu nie pozyje,
    Prosze was o radę, co kupić by słuzyło bezawaryjnie.
    czy 300D uzywkę do 1800zł czy może jednak S2/S3

dodam ze bardziej przypadają mi go gustu lustrzanki.
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowany przez senturion; 7091. Powód: pomóżcie wybrać
    +KIT+BG-E1+Kingston 512 MB+SanDisk 1GB+statyw hama+czas pokaże :rolleyes:
  • snow
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1145

Skoro 300d ma wady które ci przeszkadzają to nie kupuj. Dozbieraj do czegoś co nie ma wad albo kup S2/S3

Komentarz

• TomS
      Uzależniony
      • 2006
      • 880

Wg mnie jeśli nie miałeś jeszcze żadnej cyfry to lepszy będzie S2/S3.
      Ja uważam że pierwszym aparatem nie powinna być lustrzanka. Podstawy łatwiej będzie opanować na zwykłej cyfrówce.

Komentarz

• -Wolf-
        Coś już napisał
        • 2006
        • 93

Zamieszczone przez senturion
        300D uzywkę do 1800zł
        Na allegro masz nówki 300D za 1800 zł.
        Canon 100D + 18-55 IS STM + Sigma 70-300 DG APO MACRO

Komentarz

• snow
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1145

A tak przy okazji to jakie wady ma 300d w porównaniu do S3? Może zmienie :wink:

Komentarz

• sali128
            Bywalec
            • 2006
            • 195

Hmm....Jeżeli szybko się uczysz i masz już jakieś pojęcie o tym,to nie kupuj nic i dozbieraj do 350D,świetny aparat. Wtedy nie kupuj za 1700zł S3 Is,jak za pół roku stwierdzisz,że chcesz lustro.
            A jeśli chcesz kupić swój pierwszy aparat cyfrowy to kup S3 Is,bardzo fajny jest,bawiłem się nim trochę i mogę powiedzieć,że jest to chyba najleprzy zawansowany kompakt.Miej go jakieś 1,5 r -2 lata i później,jak Ci się spodoba kup 350D lub coś,co będzie wtedy w sklepach Poprostu musisz wiedzieć czego chcesz. Nie kupuj 300D bo ma wady.... chyba,że bardzo chcesz lustro i nie masz kasy na 350D..

Pozdraiwam,Sali128

Komentarz

• Tomasz1972
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3042

Zamieszczone przez snow
              A tak przy okazji to jakie wady ma 300d w porównaniu do S3? Może zmienie :wink:
              Trzeba zmieniać obiektywy przy zmianie kurzy się do środka i są plamki na fotach przy f45 Jest duży i ciężki

Komentarz

• snow
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1145

Zamieszczone przez Tomasz1972
                Trzeba zmieniać obiektywy przy zmianie kurzy się do środka i są plamki na fotach przy f45 Jest duży i ciężki

Zapomniałeś że filmików nie nagrywa i nie da się na LCD kadrować :wink:

Komentarz

• senturion
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 108

dzieki za odpowiedzi. dodam iż cyfrówkami bawie sie cały czas, lustrzanką bawiłem sie przez miesiąc i praktycznie większośc opanowałem (nikon d100) daje takie możliwości jakich zwykły kompakt nie da nigdy.
                  Powiedzcie czy przebieg migawki w 300D rzedu 9000 to dużo?
                  oraz czy wymiana samej migawki dużo kosztuje.

nie zwróciłem uwagi że na allegro są nowe 300d że jeszcze sprzedaja nowe.
                  Kod html:
                  http://allegro.pl/item121252839_canon_eos_300d_kit_nowy_poznan_zielona_gora.html

Komentarz

• sali128
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 195

No to jeśli chcesz tego 300D to kup nowego, http://allegro.pl/item121252839_cano...lona_gora.html

Rozumiem,że chcesz tego 300D??

Komentarz

• senturion
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 108

Zamieszczone przez sali128
                      Rozumiem,że chcesz tego 300D??
                      tak chcę 300D dlatego ze na 350D nie bedzie mnie stac, a wiem co potrafi lustrzanka.
                      Chce też aparatu niezawodnego a 300D chyba aż taki zły nie jest ? (chodzi mi o awaryjność) bo długie zapisywanie i zgrywanie zdjęć można przeboleć
                      Ostatnio edytowany przez senturion; 7091.

Komentarz

• TomS
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 880

No to przynajmniej wiesz czego chcesz
                        Teraz tylko życzyć udanych zakupów.

Komentarz

• Mac
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2063

Jeśli już jesteś zdecydowany na zakup dSLR'a to moja rekomendacja będzie dotyczyła modelu 350D, zwłaszcza że pewnie na dniach jego cena jeszcze spadnie o około 100-200 PLN. 9000 dla 300D to nie dużo, prawie jak nówka. Pamiętaj jednak, że lustro to dopiero początek wydatków. Szkła, szkła i jeszcze raz szkła pochłoną majątek.
                          EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• MacGyver
                            Cenzor
                            • 2006
                            • 7043

Jesli znajdziesz nowy 300D to go sobie kup. Będzie robił na pewno lepsze zdjęcia niż kompakt. Jak cię to wciągnie to z czasem zaczniesz sobie do niego dokupować obiektywy. 350D jest modelem nowszym, ma parę ciekawych poprawek ale na początku nie wykorzystasz w pełni nawet tego co daje Ci 300D.
                            Z używanymi uważaj, był na forum wątek o padającej migawce (a właściwie mechaniźmie podnoszenia lustra) i przebieg po którym sie to dzieje waha się od kilku do klikudziesięciu tysięcy zdjęć. Inna sprawa że specjaliści od naprawy lustrzanek analogowych (w kazdym dużym mieście taki jest) naprawiają to za ok 100 zł.
                            Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• senturion
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 108

Zamieszczone przez Mac
                              Pamiętaj jednak, że lustro to dopiero początek wydatków. Szkła, szkła i jeszcze raz szkła pochłoną majątek.
                              można to rozwinąć?
                              jakie wydatki nastręczają lustrzanki?

Komentarz

Pracuję...