Jednak Canon 5D.

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jurek07

Jednak Canon 5D.

Po 17 latach pracy na Nikonach przesiadłem się na Canona 5D. Zaznaczam, że robiłem wszystko by zostać przy Nikonach. Długo testowałem D200, który moim zdaniem jest świetnym aparatem. Będąc na targach wideo przełamałem swoją niechęć do innych marek i zrobiłem kilka zdjęć Canonem 5D. Jakość zdjęć i ich póżniejsza analiza nakłoniły mnie do dalszych prób czego następstwem stał się zakup Canona 5D z ob 24-105 oraz lampą 580EX. Pierwsze dni nie były łatwe. Canon daje więcej możliwości, ale także więcej wymaga od jego użytkownika. Dzisiaj oddałem klientom zdjęcia plenerowe robione bardzo póżną porą zaraz po zachodzie słońca. To możliwość użycia dużej czułości i plastyka tworzonego obrazu pozwoliły zrobić mi zdjęcia o jakich wcześniej mogłem tylko pomarzyć. Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
  • Czacha
    fotograf
    • 2004
    • 4868

Witamy i czekamy na jakies szersze porownania. Co najbardziej przeszkadza.. co sie najbardziej podoba.. poza jakoscia zdjec
    https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• janusz.szymanski

Witaj w klubie!

Komentarz

• Jac
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4813

jurek, my tez sie cieszymy ze jestes zadowolony - zmiana systemu to zawsze jest bol, tym razem sie udalo bo zmiana w dobra strone, zmieniac jeszcze raz - nie radze
        Instagram

Komentarz

• Mac
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2063

Witaj Jurek07 i obyś zawsze był zadowolony z Canona.
          Kiedy będziesz miał więcej refleksji podziel się z nami na forum.
          EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• snowboarder
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1358

Zamieszczone przez jurek07
            ...Dzisiaj oddałem klientom zdjęcia plenerowe robione bardzo póżną porą zaraz po zachodzie słońca. To możliwość użycia dużej czułości i plastyka tworzonego obrazu pozwoliły zrobić mi zdjęcia o jakich wcześniej mogłem tylko pomarzyć. Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
            Sluchaj, jesli takie zdjecia robisz, to koniecznie dodaj 35 f1.4L i/lub 85 f1.2L
            do swojego arsenalu. Dopiero docenisz, co 5D moze ;-)

Komentarz

• maxbmx
              Początki nałogu
              • 2006
              • 364

Witam, Ciesze się i zarazem nie ciesze...
              Przez to ze ostatnio nikon odpiernicza według mnie kaszanke i zostaje z tyłu, canon czuje sie jak monopolista... ceny wysokie (tylko nie mowcie ze $1500 za 50mm 1.2L to przystępna cena)...nowości nie wiele... gdyby obie firmy były na podobnym poziomie (czyt. nikon dogonił canona) to po pierwsze ceny były by niższe, jakość lepsza, był by też canon fisheye 10.5mm f2.8 do crop'a hehe
              Moje zdjęcia
              RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Komentarz

• heniek
                Uzależniony
                • 2004
                • 614

a ja się zastanawiałem przed zakupem 30d wlaśnie nad N200 a tu takie rzeczy..., trochę mi lżej..
                Heniek

Komentarz

• Diego
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 251

Gratulacje I sluchaj snowboardera, dobrze mówi Ja od siebie dodam ef 135 f/2 - kolega pożyczył mi na pare dni a ja juz widze, ze rozstanie bedzie trudne

Komentarz

• gietrzy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 5727

Zamieszczone przez Diego
                    Gratulacje I sluchaj snowboardera, dobrze mówi Ja od siebie dodam ef 135 f/2
                    Ja od siebie dodam 50/1.2L.
                    the silence is deafening

Komentarz

• muflon
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 6763

Zamieszczone przez gietrzy
                      Ja od siebie dodam 50/1.2L.
                      Tak w ciemno? Ja pewnie też... ale za kilka miesięcy, jak inni za własne pieniądze przetestują ;-)
                      zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• alien
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 412

To możliwość użycia dużej czułości i plastyka tworzonego obrazu pozwoliły zrobić mi zdjęcia o jakich wcześniej mogłem tylko pomarzyć.
                        mógłbyś jaśniej? =)

Moim zdaniem obecna cena i jakość zdjęć eosa 5d nie przekładają się na jego cene - szczególnie gdy ktoś robi standardowe odbitki , jednak z braku alternatywy niestety często trzeba wydać wiecej....

Canon 5d to świetny aparat ale moim zdaniem cena stanowczo za wysoka jak na dzien dzisiejszy - w stosunku do mozliwosci rzecz jasna i majac na uwadze swietnego canona 30d ktory jest o polowe tańszy!

Ale najwazniejsze ze jestes zadowlony - tego ci nikt nie odbierze - gratuluje zakupu =)

Tak w ciemno? Ja pewnie też... ale za kilka miesięcy, jak inni za własne pieniądze przetestują
                        cały muflon
                        ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p

Komentarz

• BolekZ
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 101

koleś się wykosztował na 5D a wy go dobijacie wydatkami na stałki.... nie kopie się leżącego .... chyba że w lotto wygrał w kumulacji...
                          30D; C17-40/4; C24-105/4; C70-200/2,8; C100/2,8 Macro; C 580EX

Komentarz

• Rogeros
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 100

Zamieszczone przez alien
                            mógłbyś jaśniej? =)

Moim zdaniem obecna cena i jakość zdjęć eosa 5d nie przekładają się na jego cene - szczególnie gdy ktoś robi standardowe odbitki , jednak z braku alternatywy niestety często trzeba wydać wiecej....

Canon 5d to świetny aparat ale moim zdaniem cena stanowczo za wysoka jak na dzien dzisiejszy - w stosunku do mozliwosci rzecz jasna i majac na uwadze swietnego canona 30d ktory jest o polowe tańszy!
                            I oby nigdy nie potanial

Roger
                            Marcin "Roger" Pojałowski
                            GG: 27797

Komentarz

• bartosz108
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 197

Różnica między 5D a 30D jest taka jak pomiędzy 50 1,8 za 300 PLN i 50 1.4 za 1200.
                              Za plastykę obrazu płaci się najwięcej!
                              BARTOSZ

www.photoillustrator.eu

Komentarz

Pracuję...