Ekspozycja na światła - zakres tonalny Canona

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Quadrifoglio
    Początki nałogu
    • 2006
    • 364

Ekspozycja na światła - zakres tonalny Canona

Dla mnie to nowość.
    http://praca-magisterska.info
    http://alfetta.pl
  • muflon
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 6763

Tak naprawdę jest jeszcze ciekawiej Ostatnio gdzieś wyczytałem, że komuś udało się w konwerterze RAW wyciągnąć sporo szczegółów z miejsc w których body na podglądzie wyświetlała białą migającą plamę. Pierwszy odruch: "no ale dlaczego, jak?" Ale po chwili drapania się w głowę... odpowiedź to właśnie ta nieliniowa charakterystyka sensora. Lub też raczej naszych oczu, bo to właśnie sensor jest liniowy ;-)

Tak naprawdę przy robieniu w RAW starą maksymę "histogram do prawej" można zastąpić tym, co Janko Muzykant na p.r.f.c nazwał kiedyś trybem "1% przepaleń" - albo "histogram do prawej i jeszcze trochę" ;-) W światłach wyciągnie się przy konwersji (tam i tak jest w pip zakresu tonalnego), a co zyska się w cieniach to nasze!
    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Jac
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4813

no nie od dzis wiadomo ze "do prawej, do prawej" zreszta Janusz Body ladnie to opisal w t&t ;-)
      Instagram

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12226

z jednym sie zgadzam w tym arykule najbardziej:
        "producenci aparatow jakby nie dostrzegali problemu"

swiata prawda. pomiar centralnie wazony, na ktory Canon z uporem godnym lepszej sprawy od lat skazywal uzytkownikow, to pomysl ca. z poczatku lat 70-tych (ja mlody jestem, moge nie pamietac dokladnie).

co ciekawe, w latach 80-tych Olympus mial w OM-1 pomiar "na swiatla" i "na cienie". w czasach, kiedy stanowilo to duzo wiekszy problem i obarczone bylo niedoskonaloscia.

dlaczego aparat, ktory robi uzytkownikom dobrze 787983 punktami AF i 2763276 fps-ami nie moze miec normalnego, przemyslanego, dostosowanego do matrycy pomiaru swiatla? czy chodzi tylko o to, ze koncowi uzytkownicy sprzetu marki Canon sa tak ^*&^# (uwaga pisze obelgi), ze po prostu nie warto dla nich zrobic nowoczesnego pomiaru swiatla?
        www albo tez flickr

Komentarz

Pracuję...