20D do portretow.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • VOYAGEUR
    Coś już napisał
    • 2005
    • 57

20D do portretow.

Eos 20 d chce uzywac do portretow. Che kupic body nowe i obiektyw 50 do 200 mm zoom. Pytanie tylko czy w cenie do 1500 zl jestem w stanie kupic obiektyw o podanej ogniskowej jasnosci 2,8 do 5,6 dajacy obraz na poziomie Sony R1. R1 jest jak zyleta jesli do 20d trzeba by dokupic obiektyw w cenie 3000 by uzyskac efekt jak R1 to przesiadka nie ma sensu. Szybki fokus do portretow mi nie potrzebny.
  • mganko
    Bywalec
    • 2005
    • 127

obiektyw to ja bym polecał 85mm f/1.8

Komentarz

• konradl
      Uzależniony
      • 2004
      • 980

ewentualnie 70-200 f4 za jakies 2000-2400. (Jest jeszcze sigma 70-200 2,8 ale ona chyba bardziej pod 3000 podchodzi)

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez konradl
        ewentualnie 70-200 f4 za jakies 2000-2400. (Jest jeszcze sigma 70-200 2,8 ale ona chyba bardziej pod 3000 podchodzi)
        A robiles jakies portrety tymi obiektywami ze polecasz?

Ja bym sie upieral przy 85 1.8 , do tego 50 1.4 jak ktos nieco szerzej lubi (sylwetkowe).

Aha (do autora watku)... jesli na sile chcesz porownywac dSLR do prawie-dSLR to masz racje - przesiadka nie ma sensu .

Komentarz

• konradl
          Uzależniony
          • 2004
          • 980

Ja nie, ale widzialem duzo swietnych portretow ze 70-200 2,8, znajomy rowniez ma obiektyw o takich parametrach tyle ze w nikonie i sobie b.chwali i z powodzeniem uzywa wlasnie do portretow, a poza tym cytuje: "Che kupic body nowe i obiektyw 50 do 200 mm zoom."

i napisalem EWENTUALNIE, wcale nie pisalem ze nie 85/1,8. Wiec nie czepiaj sie na sile.
          Ostatnio edytowany przez konradl; 564.

Komentarz

• MateuszZ.
            Początki nałogu
            • 2005
            • 276

85mm f/1.8 jest super, faktycznie, ale może być za długa przy body z cropem. Zależy jakie to mają być portrety. Może bardziej jakąś 50tkę na początek albo Tamrona 28-75 2.8

A o 70-200 do portretów zapomnij

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez konradl
              i napisalem EWENTUALNIE, wcale nie pisalem ze nie 85/1,8. Wiec nie czepiaj sie na sile.
              Bede sie czepial na sile z prostego powodu - nawet najlepszy zoom, do portretow bedzie PRAWIE tak dobry jak dedykowana do tego celu stalka .
              A wiemy co robi "PRAWIE" 8) .

Komentarz

• MateuszZ.
                Początki nałogu
                • 2005
                • 276

Zamieszczone przez Vitez
                Bede sie czepial na sile z prostego powodu - nawet najlepszy zoom, do portretow bedzie PRAWIE tak dobry jak dedykowana do tego celu stalka .

Masz racje, ale na początek jest o wiele bardziej użyteczny i uniwersalny do portretów niż stałka.
                Poza tym obiektywy się zazwyczaj domyka a wtedy te różnice się trochę zacierają.

Ale oczywiście zgadzam się z tym że jakości stałki żaden zoom nie przebije, ale zastanówmy się też nad stosunkiem jakość/użyteczność :-?

wszystko zależy... wiadomo...

Komentarz

• ripek
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1486

70-200/4L @4

Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• Rob
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 259

Zamieszczone przez VOYAGEUR
                    Eos 20 d chce uzywac do portretow. Che kupic body nowe i obiektyw 50 do 200 mm zoom. Pytanie tylko czy w cenie do 1500 zl jestem w stanie kupic obiektyw o podanej ogniskowej jasnosci 2,8 do 5,6 dajacy obraz na poziomie Sony R1. R1 jest jak zyleta jesli do 20d trzeba by dokupic obiektyw w cenie 3000 by uzyskac efekt jak R1 to przesiadka nie ma sensu. Szybki fokus do portretow mi nie potrzebny.
                    Jeśli chcesz poważnie zająć się fotografią portretową, pozostaje Ci kupić wymienianego już ef 85/1,8 (preferowany do cyfr z cropem) lub ef 100/2,0. Oba są bardzo jasne i wręcz dedykowane do tego typu fotografii. Obydwa są też do kupienia w cenie do 1.500 PLN, choć 85/1,8 jest zwykle ok. 200-300 zł tańszy.
                    Pooglądaj sobie co potrafi ten pierwszy obiektyw, a zrozumiesz o czym mówię:
                    http://www.pbase.com/tyq/victoria_ann

Oczywiście, zoomem też zrobisz portret, ale to już pójście na pewien kompromis.

Zaryzykuję także pogląd, że Twój R1 wymięka przy każdym z podanych wyżej obiektywów.

Robert
                    http://www.flickr.com/photos/45481002@N05/

Komentarz

• konradl
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 980

Zamieszczone przez Vitez
                      A czy ja powiedzialem ze tak nie jest ?, ogolnie zgadzam sie z Toba ale pytajacy chcial zooma to mu napisalem czym moze sie zainteresowac

Komentarz

• piast9
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3267

Zamieszczone przez ripek
                        70-200/4L @4
                        No dobrze, fajna panna, ale do porównania możliwości obiektywów powinieneś miec ten sam kadr z drugiego obiektywu.

Moim zdaniem widać po murku, że GO mogłaby byc mniejsza, co mógłbyś osiągnąć 85-ką, modelka by na tym nic nie straciła, a wtedy zniknałby ten śmietnik za nią. A może nawet przy 4.0 85-ka mogłaby go ładniej pokazać.
                        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• ripek
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1486

Zamieszczone przez piast9
                          Moim zdaniem widać po murku, że GO mogłaby byc mniejsza, co mógłbyś osiągnąć 85-ką, modelka by na tym nic nie straciła, a wtedy zniknałby ten śmietnik za nią. A może nawet przy 4.0 85-ka mogłaby go ładniej pokazać.
                          Jak sie nie ma co się lubi ...

Miałem pod ręką jeszcze 50mm (pożyczony od DoMiNiQuE - jeszcze raz wielkie dzięki) ale jakoś do tego ujęcia mi nie pasowała.

Porównania nie robiłem bo to była sesja a nie testy szkieł
                          Ostatnio edytowany przez ripek; 2691.
                          Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• trampek
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1546

dołaczając sie do rozmowy powiem tylko ze ja stawiam zdecydowanie 85/1,8 no chyba ze masz wolne 7 000zl to L II
                            R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• piast9
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 3267

Zamieszczone przez ripek
                              Jak sie nie ma co się lubi ...
                              Zgadza się. Tylko pytajnik pytał o 20D i portrety. Do tego lepiej jednak zamontować portretową stałkę. Choćby Jupitera-9

Edit:
                              Porównania nie robiłem bo to była sesja a nie testy szkieł
                              Hm... Ja całkiem niedawno po raz pierwszy robiłem to z dziewczyną I jakoś nie uznałem za niestosowne przestrzelić wszystkie posiadane przy sobie szkła, potencjalnie nadające się do tego celu. Oczywiście, wyszło że najlepiej sprawił się Jupiter.
                              Ostatnio edytowany przez piast9; 3154.
                              650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

Pracuję...