"Efekt rurki"

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Cyborg
    Początki nałogu
    • 2006
    • 416

"Efekt rurki"

W pocie czoła wydzielone z http://canon-board.info/showthread.php?t=12125

Zamieszczone przez alien
    Jedynym atutem 5d bedzie pelna klatka - ale nie dla wszystkich to musi byc atut bo pakując mniejsza matryce do nowej lustrzanki sony - nie bedzie efektu rurki oraz mocno rozmytych krawędzi na zdjęciach...
    A to jakieś nowe wady optyczne występujące przy FF?
  • alien
    Początki nałogu
    • 2004
    • 412

rurka inaczej winieta a mocno rozmyte krawedzie to chyba nie musze tłumaczyć co to jest ??
    ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p

Komentarz

• Slavko
      Bywalec
      • 2006
      • 174

Zamieszczone przez Marcoone
      Kurcze, ja też bym się chętnie dowiedział co to jest ten "efekt rurki" i te "mocno rozmyte krawędzie na zdjęciach" przy fotografowaniu FF ?
      Pozwól, że wyprzedzę odpowiedź autora i postaram się wyjaśnić. Otóż ów "efekt rurki" i "rozmyte krawędzie", to sposób w jaki niektórzy tłumaczą sobie niedociągnięcia innych systetów w tej dziedzinie. Łatwiej przecież napisać głupotę, niż przyznać, że najlepszy nawet crop nie jest w stanie dorównać FF. Też chciałbym zobaczyć te rozmyte krawędzie np w 5 czy 1, ale jakoś nie mogę się doszukać...

Komentarz

• muflon
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 6763

Mam wrażenie, że jesteśmy świadkami narodzin nowej świeckiej tradycji... na miarę "świetlistości" zdjęć z 300D
        zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• alien
          Początki nałogu
          • 2004
          • 412

Też chciałbym zobaczyć te rozmyte krawędzie np w 5 czy 1, ale jakoś nie mogę się doszukać...
          to chyba proste i nie trzeba tego tłumaczyć....wiadomo ze szklo z ogniskowa 18mm ma inne pokrycie w kadrze przy pełnoklatkowej matrycy i aps-c...Przy aps-c kadr tak naprawde zacyzna sie w okolicach 27mm a wiec omija niebezpieczne rozmyte krawedzie...byc moze nie kazde szkło tak ma ale te tansze tak..a przeciez malo którego amatora stac na świetnej jakosci ,drogie szkiełka...

Co do winiety...jest szczególnie na małych wartosciach przysłony....

Dla mnie jako amatora bardziej korzystny jest zakup aparatu z matryca aps-h i np. 13 milionami pikseli - taniej zaplace a bede miał całkiem dobre zdjęcia...
          ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p

Komentarz

• popmart
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1721

Zamieszczone przez muflon
            Mam wrażenie, że jesteśmy świadkami narodzin nowej świeckiej tradycji... na miarę "świetlistości" zdjęć z 300D

oooooooooooooooooooooo wypraszam sobie !!!!

Komentarz

• alien
              Początki nałogu
              • 2004
              • 412

fajnie jest wszystko obracać w żart - jestem za =) , coraz bardziej mi sie podoba na tym forum )))

Komentarz

• akustyk
                gajowy
                • 2004
                • 12226

Zamieszczone przez popmart
                oooooooooooooooooooooo wypraszam sobie !!!!
                www albo tez flickr

Komentarz

• alien
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 412

papa wodzu ;p

Komentarz

• Marcoone
                    Dopiero zaczyna
                    • 2005
                    • 42

Zamieszczone przez alien
                    Arek to miło ze chcesz sie pochwalic dopiero co zdobytą wiedza z brukowca ale my to wszystko wiemy =)

Lepiej wrócmy do tematu
                    Hmm ... jak na twórcę teorii "efektu rurki" przy FF i czegoś tam jeszcze to śmiało sobie poczynasz ... Troszkę pokory.

PS. Emota zauważyłem.
                    EOS 33 / EOS 300 / Tamron 28-75 2.8 XR Di / kit 28-90 / Sigma 70-300 APO Macro Super II / polar HOYA HMC i trzy deki

Komentarz

• alien
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 412

Hmm ... jak na twórcę teorii "efektu rurki" przy FF i czegoś tam jeszcze to śmiało sobie poczynasz ...
                      to nie teoria ...to sa fakty - radze poszerzyć swoją wiedze na ten temat zanim znów coś palniesz

Troszkę pokory.
                      i nawzajem =)

Komentarz

• oskarkowy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2513

Zamieszczone przez alien
                        to nie teoria ...to sa fakty - radze poszerzyć swoją wiedze na ten temat zanim znów coś palniesz
                        O co chodzi z tym efektem rurki, bo też bym się pośmiał?
                        Jarek

Komentarz

• alien
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 412

O co chodzi z tym efektem rurki, bo też bym się pośmiał?
                          ja też mam niezły ubaw , ale z Ciebie ;]

ale ,żeby nie było ,ze jestem taki okrutny - masz poczytaj sobie http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5d/page24.asp tylko wcześniej skombinuj słownik chociaż obrazki powinny Ci wystarczyć =)

Pozdrawiam

p.s nie przepraszaj - po prostu pomysl nastepnym razem zanim cos napiszesz
                          Ostatnio edytowany przez alien; 175.

Komentarz

• muflon
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 6763

Zanim spadnę z krzesła i potoczę się po podłodze chciałbym się upewnić: masz na myśli winietowanie?
                            zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• gietrzy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 5727

Zamieszczone przez muflon
                              Zanim spadnę z krzesła i potoczę się po podłodze chciałbym się upewnić: masz na myśli winietowanie?
                              A ja widzę, że dzisiaj zanieś małe co nie co do pralni ;-)
                              the silence is deafening

Komentarz

Pracuję...