Konwertery - te samy czy jednak inne?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bigjon
    Coś już napisał
    • 2006
    • 86

Konwertery - te samy czy jednak inne?

Witam,

rozglądam się ostatnio za konwerterem X2 (niestety nie Canona, lecz czymś tańszym) i coś mnie troszkę zaciekawiło:

Tamron SP AF 2X Teleconverter

Kenko Teleplus x2 Pro 300

SOLIGOR TELE-CONVERTER x2

mam wrażenie, że to ten sam konwerter z innym napisem :-D Czy aby tak jest naprawdę? Czy różnią się one optycznie a po prostu obudowa jest ta sama?
    Ktoś ma i używa któregoś z tych konwerterów – jak wrażenia?

Naprawdę nikt nie używa tych konwerterów i nic o nich nie wie???
    Ostatnio edytowany przez bigjon; 4777.
    50D Kit, canon 400 F2.8 L
    http://www.jaroslawwlazly.pl
  • jotes25
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3609

Tak, to wszystko jest to samo, tylko napisy różne. Jeden producent, wielu "konfekcjonerów".
    Używam Kenko, jeszcze nowsze, wersja DG (czarne), i białego Soligora, ale 1.4x. Wrażenia dobre. Ten pierwszy właściwie nie jest używany, ma jeszcze gwarancję i jest na sprzedaż (gdybyś był zainteresowany, to proszę na priva).

Pozdrawiam,

jotes25

Komentarz

• crater
      Początki nałogu
      • 2006
      • 399

a co myslicie zeby do tamrona 70-300 1:4,5-5,6 zalozyc manualny telekonwerter (pozbywajac sie wtedy mozliwosci AF).Czy to wogole bedzie dzialac??

Chodzi o to ze niemam zbyt duzo pieniedzy i traktuje to jako polsrodek.Lubie sie zaczaic na zwierzaka w lesie w ladny dzien i niepotrzebuje super predkosci AF.Rzecz w tym ze jestem juz przyzwyczajony do robienia zdjec w takich warunkach na manualu.Martwi mnie jednak fakt czy przy takim telekonwerterze w polaczeniu z moim obiektywem nie zrobi sie na tyle beznadziejna ze nieda sie z tego robic jakich kolwiek zdjec.
      www.facebook.com/StudioColorbox

Komentarz

• Mac
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2063

To nie nowość, że jest jeden producent, który branduje swój produkt markami innych. Zabawa polega na tym nie aby produkować a aby sprzedawać, jeśli ktoś ma kanał dystrybucyjny to jest dla producenta cenny.
        Swoją drogą chciałem kupić 1.4 Canona tyle, że to kosztuje sporo a jakie są ceny na podobny konwerter Kenko, Soligor czy Tamrona??
        EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez crater
          a co myslicie zeby do tamrona 70-300 1:4,5-5,6 zalozyc manualny telekonwerter (pozbywajac sie wtedy mozliwosci AF).Czy to wogole bedzie dzialac??
          To juz lepiej wez jakas manualna stalke 300mm (Tair 300/4.5, Orestegor 300/4) i wtedy z telekonwerterem manualnym uzyskasz lepsza jakosc niz z TC manualnego i dosc sredniego zooma AF .

Komentarz

• crater
            Początki nałogu
            • 2006
            • 399

cholerka wlasnie sprzedalem starego soligora 300mm na mocownaie FD ;/
            www.facebook.com/StudioColorbox

Komentarz

Pracuję...