Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Taki materiał jest spoko, a czy da się zastąpić go czymś innym?
Można go kupić w sklepie z materiałami na metry w cenie po kilka zł, działa bardzo dobrze. Sotfbox można zrobić nawet z tekturowego pudła wyłożonego od wewnątrz folią aluminiową albo białym papierem.
Daruj sobie halogeny bo ci się to zaraz spali razem z mieszkaniem. Zamiast tego lepiej kupić kilka żarówek błyskowych JH6800 o mocy 68WS i do tego podwójną albo potrójną oprawkę.
Baal najprostrzy sposób na softbox to weź pudełko po butach, wyklej od środka folią aluminiową, zamiast wieczka naklej kalkę techniczną, od spodu wytnij dziurę wielkości lampy błyskowej może być taka stara radziecka na 220V tylko z obniżonym prądem na stopce umieść to wszystko na statywie i masz softbox jak się patrzy
Wszystkie te sposoby ręczne są dobre, aczkolwiek mam wrażenie że po pierwszym dłuższym "posiedzeniu" w studio on się rozsypie. Wpadłem na pomysł taki aby kupić w sklepie:
- profesjonalną obudowe softbox (ten "abażur") - 88zł
- statyw 295cm - 59zł
- żarówkę halogenową 1000W + oprawka halogenowa - 85zł
Zamiast profesjonalnej lampy studyjnej za 1000zł umieszczam mocną żarówkę halogenową w specjalnej oprawce (już patrzyłem czy to wypali i wszystko wskazuje że będzie działało i spełniało swoje zadanie w 100%).
Zamiast profesjonalnej lampy studyjnej za 1000zł umieszczam mocną żarówkę halogenową w specjalnej oprawce
Nie obraź się ale mocno mnie to ubawiło . Chyba nie masz wyobrażenia o tym ile gorąca wydziela halogen 1000W. Po kilkunastu sekundach nie da się dotknąć szybki zamykającej reflektor bo ma temperaturę ze 200stopni! Jeżeli włożysz go do zamkniętej obudowy softboxa to szybko się zniekształci i zżółknie albo nawet spali.
Nie obraź się ale mocno mnie to ubawiło . Chyba nie masz wyobrażenia o tym ile gorąca wydziela halogen 1000W. Po kilkunastu sekundach nie da się dotknąć szybki zamykającej reflektor bo ma temperaturę ze 200stopni! Jeżeli włożysz go do zamkniętej obudowy softboxa to szybko się zniekształci i zżółknie albo nawet spali.
Zgadzam się.
Ja mam halogen 500W i po kilku minutach używania w pomieszczeniu zaczyna robic się naprawdę gorąco.
Jepiej zamocowa lampę błyskową z fotocelą - mniej ciepła i masz temp. koloru światła ok. 5600 K.
MMM - ta żarówka znajdowała by się w specjalnej obudowie tak aby nie spalić niczego. A ciepło no to nawet 500W (mam w domu halogen) i jak zapale w pokoju go to robi mi sie cieplo Ale zdecydowanie wole kaloryfery do ogrzewania niż halogenem się docieplać w zimę :P
Teraz tak na serio, w obudowie softbox, byłaby specjalna oudowa w której zamocowana byłaby żarówka halogenowa 1000W lub 500W (zobacze jak mocno daje światło z jednej i drugiej), może 500W wystarczy.
A po co dotykać do szybki? Wyłącznik światła znajdował by się zupełnie w innym miejscu bo to aby nie mieć styczności z rozgrzanym softoboxem.
A tym zżółknięciem to może rzeczywiście tak być, ale od 500W już nie powinno się coś takiego stac. No w każdym razie o wiele tańsze rozwiązanie niżeli kupić lampę studyjną za 1000zł. Zwłaszcza że byłoby to do użytku nie komercyjnego (no może kiedyś)
Zrób jak uważasz.
Pamiętaj jednak, że ponad 90% energii wytwarzanej przez żarówkę, emitowane jest w postaci ciepła.
Ta energia gdzieś musi mie ujście. To, że zamkniesz sam reflektor za szybką, nie oznacza, że wokół niego nie będzie podwyższonej temperatury.
Uważaj tylko, żeby nie zapaliły Ci się materiałowo - plastikowe cześci softboxa.
Wiekszosc po czasie dochodzi do tego ze halogeny to pomylka i meczarnia a wydane pieniadze to strata Zarowki blyskowe nawet jesli rachunkowo wyjda nieco drozej sa zdecydowanie lepsze do fotografii.
Zarowke blyskowa mozna najprosciej odpalic za pomoca przewodu dolaczonego do kazdej z nich. Do 350'tki potrzebowal bedziesz jeszcze kostke. Mozna tez w funsports kupic caly przewod zakonczony odpowiednia kostka.
Komentarz