Hej lece do Grecji z Katowic. Czy ktos z Was wie czy jest zakaz wnoszenia sprzetu w bagazu podrecznym do samolotu? Jesli jest prosze o rady jak go najlepiej zabezpieczyc i przewiezsc? Czy w przypadku zaginiecia bagazu zwracaja za sprzet (Centralwings)?
Lotniska - zakazy??
Zwiń
X
-
Lotniska - zakazy??
Canon 350D + Tamron 17-50 2.8, Lampa 430 EX, Battery Gripp, Sigma 70-300 DG APO, Kingston 1GB x 3, Canon 50mm f/1,8Tagi: Brak -
a nie prosciej zadzwonic na lotnisko albo do biura lini lotniczych z ktorych korzystasz?? Dostaniesz informacje z pierwszej reki a nie nasze "gdybanie".
Co do zabezpieczania sprzetu - ja swoj mialem po prostu spakowany w plecak Lovepro tyle ze dalem kolo aparatu podwojne scianki z pianki a luzy zlikwidowalem koszulkami. Przy check-in poinformowalem ze zawiera elektronike i sprzet foto, panienka z obslugi zdjela z glownej tasmy i przepuscila przez inna "bramke" i tyle go widzialem. Ale szczesliwie spotkalem sie z moim plecakiem ponownie na lotnisku w Tromso.
-
Właśnie nie prościej... Metus tak dzwonił i dowiadywał się, a potem miał problemy... Tylko, że tam chodziło o statyw chyba.Zamieszczone przez CYNIGa nie prosciej zadzwonic na lotnisko albo do biura lini lotniczych z ktorych korzystasz??30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy
Komentarz
-
Bo oni wiedzą że każdy pyta na forum zamiast dzwonić więc byli zaskoczeni i woleli zrobic problemyZamieszczone przez Tomasz GolinskiWłaśnie nie prościej... Metus tak dzwonił i dowiadywał się, a potem miał problemy... Tylko, że tam chodziło o statyw chyba.
Może myśleli że to jakiś terrorysta?
Komentarz
-
na telefon to jedna pani z us powiedziala jednemu panu ze nie musi placic podatku w tym roku i co?Zamieszczone przez CYNIGa nie prosciej zadzwonic na lotnisko albo do biura lini lotniczych z ktorych korzystasz?? Dostaniesz informacje z pierwszej reki a nie nasze "gdybanie".
Co do zabezpieczania sprzetu - ja swoj mialem po prostu spakowany w plecak Lovepro tyle ze dalem kolo aparatu podwojne scianki z pianki a luzy zlikwidowalem koszulkami. Przy check-in poinformowalem ze zawiera elektronike i sprzet foto, panienka z obslugi zdjela z glownej tasmy i przepuscila przez inna "bramke" i tyle go widzialem. Ale szczesliwie spotkalem sie z moim plecakiem ponownie na lotnisku w Tromso.
ok tak na powaznie wole info z pierwszej reki moze akurat ktos niedawno lecial i to moze z katowicCanon 350D + Tamron 17-50 2.8, Lampa 430 EX, Battery Gripp, Sigma 70-300 DG APO, Kingston 1GB x 3, Canon 50mm f/1,8Komentarz
-
Czeszcz
Lecialem dwa dni temu z Katowic (Pyrzowic :] ) do Frankfurtu.
Restrykcje z wnoszeniem jakiejkolwiek elektroniki do samolotu sa na liniach do Wielkiej Brytanii i USA.
Ja wtargałem trabanta, walkman i pare innych gadżetów w bagażu podręcznym.
W teorii trzeba pokazać celnikom, że aparat działa (że to aparat, a nie zapalnik) ale na moje pytanie czy mam odpalić sprzęta padła odpowiedź "Nie trzeba, dziekuję".
Natomiast nie wolno wnosić żadnych ostrych przedmiotów i nie chodzi tu tylko o noże i pilniczki do paznokci, ale o każdy przedmiot posiadający ostre kanty i/lub mogący stanowić zagrożenie.Komentarz
-
dzieki za infoZamieszczone przez PawouekCzeszcz
Lecialem dwa dni temu z Katowic (Pyrzowic :] ) do Frankfurtu.
Restrykcje z wnoszeniem jakiejkolwiek elektroniki do samolotu sa na liniach do Wielkiej Brytanii i USA.
Ja wtargałem trabanta, walkman i pare innych gadżetów w bagażu podręcznym.
W teorii trzeba pokazać celnikom, że aparat działa (że to aparat, a nie zapalnik) ale na moje pytanie czy mam odpalić sprzęta padła odpowiedź "Nie trzeba, dziekuję".
Natomiast nie wolno wnosić żadnych ostrych przedmiotów i nie chodzi tu tylko o noże i pilniczki do paznokci, ale o każdy przedmiot posiadający ostre kanty i/lub mogący stanowić zagrożenie.Canon 350D + Tamron 17-50 2.8, Lampa 430 EX, Battery Gripp, Sigma 70-300 DG APO, Kingston 1GB x 3, Canon 50mm f/1,8Komentarz
-
Te cale zakazy i restrykcje to kwestia podtrzymania tego przez Straz Graniczna a nie przez ULC. Zona dzwonila do Lotu potwierdzic wylot do ORD za tydzien to jej powiedzieli ze oni nic przeciwko bagazom podrecznym nie maja ale ma Straz Graniczna... W przypadku lotu z USA do Polski pewnie by nie bylo problemu z komorka czy laptopem...
I restrykcje dotycza lotow do Izraela , GB i za ocean.
Pozdrawiamairliners.net
50D + BG-E2 + 70D
+ 17-40 L USM + 50 f1.8 STM + 24-105 L IS USM + EF 100-400 L IS USM + Sigma 150-600 S + SpeedLite 430EXKomentarz
-
A ja właśnie wróciłem z Francji. Miałem lecieć LOTem na CDG, ale wyszło tanimi SkyEurope na Orly.
I tak: z Wwy do Paryżewa jako bagaż podręczny można było wziąć tylko dokumenty i klucze w torebce foliowej!!! Ani gazety, ani napoju/wody, ani jedzenia, ani komórki!!!! Wszystko wylądowało w bagażu głównym - plecak "fotograficzny" z moim 30D musiałem wciskać do walizki!!!! Poszło gładko, bo byłem wściekły
Za to z Paryżewa do Wwy - zero problemów z bagażem podręcznym. Będąc już w samolocie zapytałem stewardessę czy podczas lotu mogę robić zdjęcia - powiedziała że tak. Potem wprawdzie inna kazała mi wyłączyć aparat na czas startu - ale przecież podczas startu są fajne widoki "cywilizacji" - więc ja pstryk,pstryk,pstryk.
Zatem jak widać Polska już wyprzedziła Europę w niektórych dziedzinach, że tak offtopicznie napomknę
A, jeszcze jedno: jak leciałem do Francji, więc wtedy kiedy nikt nie miał żadnego bagażu podręcznego, więc notebooka ani nawet komórki itp., a tu stewardessa gada że "proszę wyłączyć wszystkie urządzenia elektroniczne", hehehe taśma jej poszła za daleko
Canon 30D | obiektyw do KITu | Praktica MTL5 | Zenit 12XPKomentarz
-
jeżeli leci się z warszawy z etiudy, nie można mieć nic ze sobą (jest to spowodowane faktem, że z tego terminala odprawiane są loty do londynu, a pasażerowie moga się mieszać).Komentarz
-
Komentarz
-
Zakaz jest po to, że w razie problemów słuchać obsługi i nic nie latało po kabinie.puszka, szkieko i błyskotkaKomentarz
-
-
Poważnie? Stewardessy słyszały i widziały że jednak robię zdjęcia - żadna nie podeszła ponownie zwrócić mi uwagę. Czyli co - jednak mimo wszystko nie robiłem nic zarażającego bezpieczeństwu? Ten zakaz to bzdura - kiedyś robiłem podczas lotu kompaktowym Nikonem, w którym migawkę ledwo słychać - myślicie że ktoś się w ogóle zorientował że robię zdjęcia? I mimo to samolot się nie rozbił
Argument wytwarzania pola elektromagnetycznego przez aparat jest śmieszny, bo to pole jest co nieco znikome; jeżeli rzeczywiście byłoby niebezpieczne to by zabierali aparaty do depozytu.
Jeśli chodzi o zakazy, to jest to trochę tak jak z lotniskowymi spottersami - ochrona ich ścigała "dla zasady", dopóki się nie dogadali - wtedy wyszło, że w niczym nie zagrażają bezpieczeństwu lotów.
Co do postu ags: aparat powieszony na szyi rzeczywiście by latał... razem ze mną.Canon 30D | obiektyw do KITu | Praktica MTL5 | Zenit 12XPKomentarz
-
Przecież o tym, że pole EM nie przeszkadza wiadomo od dawna - m. in. lufa ma w samolotach wifi, a ryan chce wprowadzić do samolotów komórki.puszka, szkieko i błyskotkaKomentarz
Komentarz