Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Trafilem dzis na allegro na aukcje Canona EOS 3. Dowiedzialem sie z niej iz aparat ten ma 45 polowy AF a dodatkowo punk ostrosci ustawiany jest położeniem źrenicy oka . Jako ze nigdy nie slyszalem o zastosowaniu tej technologii w aparatach bylem mocno zaskoczony.
Czy to rozwiazanie jest na tyle kiepskie ze Canon nie zdecydowal sie na implementacje w dSLR? Poza tym to chyba ciezko trafic wzrokiem w jeden z 45 punktow Chetnie poslucham znawcow tematu jak to jest "ostrzyc okiem"?
z "oczokontrola" () w 50E bylem zadowolony (tylko 3 punkty ostrosci), jak przesiadlem sie na 3-ke mialem klopot bo przy wlaczonych 45 polach aparat dlugo sie decydowal na ktory punkt patrze i ostrzenie zabieralo wiecej czasu albo sie mylil - ostrzyl wg innego punktu niz "wypatrzony" przeze mnie . gdy ograniczylem liczbe pol do 11 sytuacja zmienila sie na lepsze i przyznam ze jestem zadowolony z tej funkcji . troche brakuje mi jej w 10tce. jedni uwazają ze to gadzet inni ze to dobre rozwiazanie .... i jedni i drudzy maja racje
1) bateriożerne - kłopot większy w dSLR z racji i tak dużego zapotrzebowania na energię
2) nieintuicyjny - przecież jak kadrujesz to nie wlepiasz oczu w jeden punkt, tylko swobodnie ruszasz okiem. Przy 3 punktach z 50tki, nie było problemu, ale dla dużej liczby...raczej kicha
3) przeszkadza przy MF
4) niezbyt zdrowe
1) bateriożerne - kłopot większy w dSLR z racji i tak dużego zapotrzebowania na energię
2) nieintuicyjny - przecież jak kadrujesz to nie wlepiasz oczu w jeden punkt, tylko swobodnie ruszasz okiem. Przy 3 punktach z 50tki, nie było problemu, ale dla dużej liczby...raczej kicha
3) przeszkadza przy MF
4) niezbyt zdrowe
ad1.w porównaniu do prądu jaki ciągnie silnik przesuwu filmu , silnik AFa i przysłony to jest nic
ad2.przy ograniczeniu do 11 punktów rozklad czujnikow jest dla mnie idealny(i linie centralne i mocne punkty)
ad3.w czym przeszkadza w MF ?- przeciez jest wylaczony
ad4 . 3 lata 50 e i 4lata 3ka - w sumie 7 lat a wzrok mam wciaz dobry ale zobaczymy co przyniesie przyszlosc :wink:
prawdziwa wada to mała czulosc wiekszosci czujnikow AF i to ze nie sa to czuje krzyzowe , co wiaze sie z trudnoscia ustawienia ostrosci bocznymi czujami w trudnych warunkach (niski poziom swiatla zastanego) z obiektywami ciemniejszymi niz 2,8
nie twierdze ze "eye control" to system idealny , w fotografii slubnej sprawdzil mi sie pieknie ale w fotografii przyrodniczej i sportowej wolałem obywac sie bez niego.
Z drugiej strony dSLR ma 150x większą bateryjkę od SLR IMHO ujdzie w tłoku.
Gdy kadrujesz - ok, ale przy ostrzeniu można spojrzeć na to co chcesz żeby było ostre w chwili półprzyciśnięcia. Zapewne wymaga to nabrania wprawy ale chyba nie jest to trudniejsze niż np. szybkie przełączanie ISO czy trybu pomiaru światła w 350D
4) niezbyt zdrowe
Zamieszczone przez KuchateK
To nie ostrzenie, bo od tego jest AF. To jedynie wybor aktywnego pola AF dokonywany na podstawie polozenia oka.
A moim zdaniem Canon trzyma to w szufladzie po to aby wprowadzić to w 3D albo 50D jako nowość super nikt na świecie.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
"Ostrzenie okiem" jest to bardzo wygodna propozycja Canona. Mam to w analogowej 30-ce. W dynamicznych sytuacjach świetnie się sprawdza. 7 punktów otrzenia do wyboru. Szkoda że w cyfrowej tego nie powtórzyli.
"Ostrzenie okiem" jest to bardzo wygodna propozycja Canona. Mam to w analogowej 30-ce. W dynamicznych sytuacjach świetnie się sprawdza. 7 punktów otrzenia do wyboru. Szkoda że w cyfrowej tego nie powtórzyli.
Z moim okiem nigdy nie chcialo to wspolpracowac niestety.
Komentarz