Bardzo lubie to zdjęcie, ale wiem o jego wielu niedoskonałościach. Niestety nie jestem na tyle biegły w PS'ie aby je sam poprawić. Czy Ktoś z forumowiczów mógłby mi pomóc? Będę oczywiście wdzięczny za informację na przyszłośc jak zrobić to samemu. Poniżej wspomniane zdęcie.
"Poprawianie" zdjęcia w PS'ie.
Zwiń
X
-
-
-
-
A czego oczekujesz? Co to jest dla Ciebie "poprawić"? Wypalonego nieba naprawić się nie da, mozna trochę rozjaśnic cienie i właściwie niewiele więcej. Więcej to juz będzie fotomontaż
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
W orginale kolory były bardziej nasycone, szczególnie zieleń. Wydaje mi się też, że coś nie tak z ostrością. A pytanie na przyszłość: co zrobić aby niebo nie było tak przepalone? Parametry zrobienia zdjęcia to: eos 350d, EF-S 18-55, 1/125, f/10, iso 1600 (niestety).Czym staram się robić zdjęcia - szczegóły tutaj.Komentarz
-
-
-
Filtr połówkowy albo chociaż polar. RAW i staranne wywołanie. Landszafty ZE STATYWU. ISO 100. f zwykle moze być wieksze 16 nawet 22 - troche zależy co chcesz uzyskać.Zamieszczone przez WoodlandW orginale kolory były bardziej nasycone, szczególnie zieleń. Wydaje mi się też, że coś nie tak z ostrością. A pytanie na przyszłość: co zrobić aby niebo nie było tak przepalone? Parametry zrobienia zdjęcia to: eos 350d, EF-S 18-55, 1/125, f/10, iso 1600 (niestety).
Matryca ma ok 5 EV rozpietości (no może do 6EV) więc cudów bez tego co wyżej nie należy się spodziewać
Janusz,
-
Januszu, nie wiem jak się do tego odnieść ale przy np.: 20D wychodzi, że ma rozpietość 8,4 EV:Zamieszczone przez Janusz BodyMatryca ma ok 5 EV rozpietości (no może do 6EV) więc cudów bez tego co wyżej nie należy się spodziewać
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5d/page22.aspOstatnio edytowany przez Tomasz Urbanowicz; 458.Komentarz
-
-
-
nie tam sztuka... cepelia, az w oczy kole... jeszcze tylko tanczace jelonki, ksiezyc w PG i gola Chinka na polu i totalny wypas. w sam raz na fototapete dla kasiastego NiemcaZamieszczone przez DiegoNie moglem sie powstrzymac z zrobieniem tej foty na swoja modłę:
...
Zaraz ktos powie, ze to sztuka przez duze G
ale co mi tam 

EDIT: a tak serio - zdjecia to sie poprawnie naswietla, a nie poprawia w szopce. owszem, sa ludzie ktorzy potrafia z gowna zrobic delicje, ale nie lepiej oszczedzic sobie czasu na beltanie w szopce robiac cos od razu dobrze?Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.Komentarz
-
-
-
Święte słowaZamieszczone przez akustyk...a tak serio - zdjecia to sie poprawnie naswietla, a nie poprawia w szopce. owszem, sa ludzie ktorzy potrafia z gowna zrobic delicje, ale nie lepiej oszczedzic sobie czasu na beltanie w szopce robiac cos od razu dobrze?
Łoj zaraz się zacznieZamieszczone przez Tomasz UrbanowiczJanuszu, nie wiem jak się do tego odnieść ale przy np.: 20D wychodzi, że ma rozpietość 8,4 EV:
dobrze, ze jutro znowu wyjeżdżam fotografować w Vaterlandzie 
Hmmmm.... na dpreview różne rzeczy wypisują
- tego akurat nie
czytałem ale:
- na 1D i 5D które mają histogram RGB jest wyraźny podział na 5 stref.
zobacz też tu: http://www.luminous-landscape.com/tu...stograms.shtml
- nie wydaje mi sie, żeby zakres był aż tak duży. To, w moim przypadku, jest raczej kwestia oceny na podstawie tego co na zdjęciu a nie pomiarów.
- dość istotne jest pytanie co rozumieją przez "usable range". Wołanie RAW-ów na +2 i -2EV i składanie w PS to dla mnie nie jest "usable range". Obraz też zwykle nie jest "usable" albo raczej "viewable"
raczej coś bliżej tej Cepelii wychodzi 
EDIT:
najlepiej 15 min na zdjęcie i 1 minuta na szopke - te proporcje zdecydowanie bardziej pasująZamieszczone przez Jac...
wtedy mozna poswiecic 15min w szopce...
Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.
Janusz,

Komentarz