Canon 24-85/3,5-4,5

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • hocken
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 31

Canon 24-85/3,5-4,5

O dłuższego czasu przymierzam się do zakupu szkla. Wybor jest duzy!
    Ograniczyłem się do simgy i canon może ktos tego uzywa
    http://www.allegro.pl/item120859202_...b_w_uv_nc.html nie podoba mi sie ogniskowa 24, 17-85 jest taki ale za 1600zl to już jest duzo. Może jakas alternatywa macie pomysl?
    only canon
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12226

w cyfrze 24-85 jest syfiascie miekki w szerokim kacie. a 17-85 to drogi szajs. zapomnij.

uzbieraj, kup Tamrona 17-50/2.8. albo Tamron 28-75/2.8 i za pare groszy kitowy sloiczek 18-55, zeby pokryc szersze katy jesli trzeba
    www albo tez flickr

Komentarz

• Mac
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2063

17-85 zdecydowanie odradzam. Z tym szkłem 24-85/3.5-4.5 nie mam doświadczenia. Jeśli jednak Akustyk pisze, że miękkie w szerokim końcu to możesz mu wierzyć. Osobiscie polecam T 28-75/2,8 lub 17-35/2.8-4.0 (miałem, był o.k.). Ostatnio sporo osób chwali tego Tamrona 17-50/2.8, nie znam, dla mnie ma tą wadę, że dedykowany jest do cropa.
      EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• ukasz
        Uzależniony
        • 2004
        • 595

Polecam rozwiązanie Akustyka (28-75+kit), sam używam takiego zestawu. Kit nie jest taki zły w okolicach krótkiego końca, zwłaszcza że na ogół przy krótkich ogniskowych można przymknąć przesłonę. Tamron - nie będę kolejny raz powtarzał, duuużo na jego temat znajdziejsz na forum Jedyny minus to częstsza zmiana obiektywów niż w przypadku czegoś o zakresie 17-50 (lub 17-85)

Komentarz

• Richie
          Uzależniony
          • 2006
          • 625

Zamieszczone przez Mac
          Ostatnio sporo osób chwali tego Tamrona 17-50/2.8, nie znam, dla mnie ma tą wadę, że dedykowany jest do cropa.
          Chwali gdyż poza kilkoma wadami (każdy obiektyw jakieś ma) to świetne,jasne i najważniejsze względnie tanie szkło. Do największych minusów należy duża aberracja blisko pełnej dziury na szerokim kącie i widoczna dystorsja beczkowata przy 17mm (ogólnie i tak dużo mniejsza niż przy Canonie 18-55 lub 17-85 IS).

Dedykacja do cropa może i jest dla niektórych minusem ale czy to szkło jest aż tak bardzo drogie by przy odsprzedaży załować wydanych wcześniej pieniędzy.Dla tych którzy nie planują przechodzić na FF to świetna propozycja.
          Ostatnio edytowany przez Richie; 6228.
          Richie
          FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

• thejman
            Dopiero zaczyna
            • 2006
            • 38

Witam.
            Też miałem ten problem jakiś czas temu. Jak można zauważyć " w stopce" widać co wybrałem (tamron + kit). To był bardzo dobry wybór przy niezbyt dużym nakładzie funduszy. Ja swojego tamrona kupiłem od Cichego (znowu reklama). Jeżeli chcesz szeroko T.. 17-50 f/2.8 będzie dobrym wyborem (tylko do cyfry). Zastanów się czego oczekujesz. Niestety decyzję zakupu musisz podjąć sam.
            P.S,
            Poczytaj sobie na forum o tych szkłach, może to ci pomoże podjąć decyzję.

Komentarz

• Il fuoco
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1025

Panowie a czy którykolwiek z Was pamięta coś takiego
              jak canona 28-80 f2.8-4 L USM ??
              jest to to na interfoto jako używka i się poważnie zastanawiam po przeczytaniu prawie wszystkiego co się dało na dpreview.
              za 2200 zł taka elka to chyba dosyć fajna propozycja.
              czy jednak tammy 17-50 czy sigma 18-50 f2.8 EX ??
              cholera nie wiem....
              tzn wiem że niechce sigmy żadnej 24 ani 28 do 70...
              | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Komentarz

• hocken
                Dopiero zaczyna
                • 2006
                • 31

ciezko wybrac!! od 2 miechow sie przymierzam i nie wiem.
                only canon

Komentarz

• tomalxx
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 216

Zamieszczone przez akustyk
                  w cyfrze 24-85 jest syfiascie miekki w szerokim kacie...
                  Nie chcę się spierać z bardziej uczonym fotograficznie kolegą, ale z testów na optyczne.pl wynika coś dokładnie odwrotnego.

Mam ten obiektyw jako KIT i mogę tylko potwierdzić, że "im dłużej, tym gorzej". Na szerokim kącie jest naprawdę nieźle, ale może to kwestia egzemplarza.

IMHO jeżeli jest możliwość (szczególnie) pokrycia zakresu 17(18 )-50 (55) jednym, dobrym optycznie obiektywem, to nie ma co się wahać, tylko brać. Wariantu kit + Tamron 28-75 nie uważam za dobre rozwiązanie (subiektywne odczucie).

Komentarz

• akustyk
                    gajowy
                    • 2004
                    • 12226

Zamieszczone przez tomalxx
                    Nie chcę się spierać z bardziej uczonym fotograficznie kolegą, ale z testów na optyczne.pl wynika coś dokładnie odwrotnego.
                    byc moze. ja widzialem zdjecia robione w moim korpusie, i ten 24-85 w zakresie przed 35mm nie dorastal do piet mojej Sigmie 18-125, ktora cudem optycznym bynajmniej nie jest.

Mam ten obiektyw jako KIT i mogę tylko potwierdzić, że "im dłużej, tym gorzej". Na szerokim kącie jest naprawdę nieźle, ale może to kwestia egzemplarza.
                    z porownania do ww. Sigmy wychodzilo mi, ze im dalej tym Canon lepiej sobie radzi. oczywiscie - w porownaniu z Sigma, ktora to akurat w dlugim zakresie mocno na jakosci tracila.
                    suma summarum - moje wrazenie jest takie, ze Canon okolo 50mm odzyskuje oddech a 85mm ma calkiem znosne. bolaczka jest ten tzw. "szeroki" kat ("szeroki", bo ekwiwalent 24mm w cyfrze to nie tak szeroko). byc moze jest to kwestia egzemplarza i Twoj pracuje inaczej. ja mialem tylko jeden w tescie

IMHO jeżeli jest możliwość (szczególnie) pokrycia zakresu 17(18 )-50 (55) jednym, dobrym optycznie obiektywem, to nie ma co się wahać, tylko brać.
                    zgadzam sie. taki zakres jest bardzo wygodny jesli trzeba pracowac jednym obiektywem i nie ma czasu na zmiane. dostatecznie szeroki i dostatecznie dlugi, zeby objac podstawowe ujecia

Wariantu kit + Tamron 28-75 nie uważam za dobre rozwiązanie (subiektywne odczucie).
                    jesli mowisz o krajobrazie to zasadniczo tak, bo meczenie sie z krecacym mordka obiektywem (badz co badz najszerszym w zestawieniu) jest katorga. ale tak do pstrykania doraznie - czemu nie.
                    www albo tez flickr

Komentarz

• hocken
                      Dopiero zaczyna
                      • 2006
                      • 31

no dobrze a Sigma 17-70/2,8-4,5 DC Macro?? warto pamietac ze szkolo sie kupuje juz na dluzej i wybierajac jeden obiektyw trzeba juz myslec o 2 aby zestaw sie jakos kupy trzymal. apart najlatwiej zmniec!
                      only canon

Komentarz

• gwozdzt
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 5780

Zamieszczone przez hocken
                        no dobrze a Sigma 17-70/2,8-4,5 DC Macro??
                        Tu masz wątek o tej Sigmie (i jest tam nawet sporo sampli):
                        http://canon-board.info/showthread.php?t=10106

Do tego testy:
                        Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.

http://www.photozone.de/8Reviews/len...2845/index.htm
                        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• hocken
                          Dopiero zaczyna
                          • 2006
                          • 31

no i kupilem ta sigme.
                          only canon

Komentarz

• akustyk
                            gajowy
                            • 2004
                            • 12226

fajnie. to zdjecia dawaj takie zwykle, nie karty testowe
                            www albo tez flickr

Komentarz

• hocken
                              Dopiero zaczyna
                              • 2006
                              • 31

stary ale jaja!! wczoraj przyszla paczka otwieram a tu co?!? sigma 17-70 itd ale do nikona! dzwonie tam a Ci mnie przepraszaja itd itd maja wyslac nowy!
                              only canon

Komentarz

Pracuję...