Digimate III a chipset VIA

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mad8307

Digimate III a chipset VIA

Witam,
    przejrzalem forum, grupy dyskusyjne.. i jedyne co znajduje to to, ze DM III ma problemy z komunikacja z plytami na chipsecie VIA. Ale co to za problemy? Z zadna plyta na VIA nie ma to szansy dzialac? Czy windows nie widzi podpietego dysku czy kopiuja sie zdjecia z bledami czy wyskakuje jakis error? Czy pomaga np. hub usb?
    Bede wdzieczny za pomoc lub linka bo niestety juz zrezygnowalem z poszukiwan

Chcialem kupic DM III z dyskiem Seagate'a, ale mam plyte Asusa a7v600-x na chipsecie VIA KT600 i zastanawiam sie, czy sa jakies szanse, zeby to dzialalo, czy nie ma na to po prostu reguly? Moze kupic iTec X-Drive II? (aczkolwiek bardziej pasuje mi DM..).
  • KrzychK
    Coś już napisał
    • 2006
    • 65

Zamieszczone przez mad8307
    Witam,
    przejrzalem forum, grupy dyskusyjne.. i jedyne co znajduje to to, ze DM III ma problemy z komunikacja z plytami na chipsecie VIA. Ale co to za problemy? Z zadna plyta na VIA nie ma to szansy dzialac? Czy windows nie widzi podpietego dysku czy kopiuja sie zdjecia z bledami czy wyskakuje jakis error? Czy pomaga np. hub usb?[...]
    Witaj

z info, ktore wyczytalem przed zakupem wynika, ze zawiesza sie proces przegrywania danych z banku na kompa

przed zakupem poczytaj tu

lub tu

ps. niestety nie mam pojecia czy pomaga dodatkowa karta pci z portami USB.

pss. podobno wystarczy przekonfigurowac w BIOSie w USB 2.0 na 1.0 i dziala.
    Ostatnio edytowany przez KrzychK; 5392.
    Wszystko o kawie - masz jakieś pytania?

Komentarz

• fICHU
      Bywalec
      • 2005
      • 200

Mam w domu starego blaszaka z A1700XP na KT266A ViA wlasnie i co prawda nie podlaczalem przez proste porty wychodzace z chipsetu, to jednak moja plyta posiada wlutowany scalak NECa obslugujacy porty USB2.0 i spokojnie daje rade. Pozwala to sadzic, ze cos moze byc na rzeczy.

pozdrawiam
      f.
      7D, 30D, C17-40/4L, C24-105/4LIS, C70-300/4-5.6IS, T28-75/2.8, 580EX.II; KM DiMAGE Z3; Praktica L
      Mój śmietnik

Komentarz

• iczek
        Uzależniony
        • 2004
        • 711

ja mam III i niestety nie pracuje na USB2.0 bo sie wiesza. Tez mam Asusa na VIA. Po prostu zgrywam na USB1.0 i chodzi jak ta lala. Niestety uwazam, ze zarowno sprzedajacy jaki i producent oklamali mnie.
        Sprzedajacy na Allegro pewnie sam tego nie wiedzial, a producent wciska kit bo wszedzie pisze, ze usb2.0 dziala...
        A u mnie nie dziala
        FotoPropaganda - blog tylko o dobrej fotografii
        Ptaki
        Portrety
        Pejzaż

Komentarz

• fICHU
          Bywalec
          • 2005
          • 200

Zamieszczone przez iczek
          ... a producent wciska kit bo wszedzie pisze, ze usb2.0 dziala...
          bo dziala tylko nie z ViA
          W robocie mam nForce - chodzi,
          laptok z Intelem tez. I to z dyskiem WD, z ktorym podobniez jest tez problem.
          Normalnie czuje sie jak sportowiec ekstremalny
          Obstawialbym raczej niekoniecznie cos ok z ViA.

pozdrawiam.
          f.
          7D, 30D, C17-40/4L, C24-105/4LIS, C70-300/4-5.6IS, T28-75/2.8, 580EX.II; KM DiMAGE Z3; Praktica L
          Mój śmietnik

Komentarz

• iczek
            Uzależniony
            • 2004
            • 711

no dobra, ale mogliby to jakos zaznaczyc... co mnie intersi, ze mam via
            FotoPropaganda - blog tylko o dobrej fotografii
            Ptaki
            Portrety
            Pejzaż

Komentarz

• Jarek Jaworski
              Początki nałogu
              • 2005
              • 335

No to teraz rozumiem, czemu nie dziala.
              Irytujace jest to, zeby uzyc w miare prostego urzadzenia potrzebna jest wiedza tajemna.
              Cale szczescie, ze uzywam tylko jako zapasowego banku danych i praktycznie nigdy nie zgrywam zdjec, tylko formatuje.
              Sprawdza sie stara zasada, kto tanio kupuje - dwa razy kupuje
              Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Komentarz

• popmart
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1721

e tam nie tajemna tylko nornmalna w komputerach .....

Komentarz

• Mac
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 2063

Czyli znów mamy do czynienia z cichym faworyzowaniem Intela.
                  EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• swiderski
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 338

http://allegro.pl/item124799855_6x_u...uper_hit_.html
                    Może coś takiego rozwiąże problem?
                    350D z gripem + kit + 28-105 USM + 380EX

Komentarz

• mad8307

Dalem sobie spokoj z problemami z Digimate'em i kupilem X's Vp-6230. Jak na razie dziala miodzio, jest podglad zdjec z exifem, menu graficzne wiec latwo przeprowadzac wszelkie operacje Tylko niestety cena troche wyzsza...

Komentarz

• Zigi
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 532

ładne mi trochę... acz ustrojstwo faktycznie ciekawe
                        40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
                        Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Komentarz

• lukep
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 387

W!

Od wiekow byly problemy z chipami Via jak i Sis jezeli chodzi o obsluge USB. Tak jak problemy ma nvidia z kontrolerem IDE. Intel natomiast ma klopoty ze swoimi chipami kart graficznych ;/ To niestety zawsze tak jest jesli producenci chca obnizyc koszty i szybko wprowadzic nowy produkt do sprzedazy.

Zdrowko

Komentarz

• forumer

Zamieszczone przez iczek
                            ja mam III i niestety nie pracuje na USB2.0 bo sie wiesza. Tez mam Asusa na VIA. Po prostu zgrywam na USB1.0 i chodzi jak ta lala. Niestety uwazam, ze zarowno sprzedajacy jaki i producent oklamali mnie.
                            Sprzedajacy na Allegro pewnie sam tego nie wiedzial, a producent wciska kit bo wszedzie pisze, ze usb2.0 dziala...
                            A u mnie nie dziala
                            ---------------------------------------------------------------------
                            Nie wiem czy to nie jest OT .. ale, jesli nie wiedzial to nie mogl oklamac - klamstwo oznacza przekazanie informacji niezgodnej z posiadana wiedza.
                            Jesli USB 2.0 dziala na innych chipsetach/pytach tzn. ze dziala i ze to moze VIA a nie producent jest "winowajca" opisywanych problemow.

Komentarz

• forumer

A teraz z innej strony: tez zetknalem sie na wlasniej skorze z problemem wspolpracy "DigiMate III" z VIA i nie wiem jak sobie z nim poradzic.
                              Ktos pisal o tym, ze nalezy w BIOS-ie przelaczyc USB 2.0 na 1.0.
                              Jak to zrobic ?? Pomozcie prosze, bo nie orientuje sie w tym zbytnio..

Komentarz

Pracuję...