5D lub 1D II N

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • toma20D
    Bywalec
    • 2006
    • 120

5D lub 1D II N

Witam,
    interesuje mnie opinia użytkowników o AF w obu modelach szczególnie w przypadku wyboru AI-Servo AF. Podobno w modelu 1D II N AF jest zdecydowanie szybszy i bardziej precyzyjny.
    pozdrawiam

Tomasz

Canon 1D Mark IV, Canon 1DsMark III , i trochę szkiełek Gitzo 5541LS
  • filip71
    Początki nałogu
    • 2004
    • 250

Ja mam 5D a 1-dynki niestety nawet nie miałem w ręku.
    Co do AF to w 5D jest poprawa do 20D (poprzez punkty AF wspomagające centrum kadru) ale kolosalnej róznicy do mniejszego brata nie ma.
    Niedawno brałem pod uwagę zakup 1 D II N jednakże postawiłem na pełną klatke i od razu "zakochałem" się w tym aparacie.
    Jeżeli dla Ciebie podstawą jest AF to kupuj 1-dynkę gdyż dzięki m.in. np. wiekszej liczbie AF krzyżowych jest nie do pobicia na tym polu ale jest crop 1,3.
    Z tego co pamiętam to jest ktoś na forum kto ma oba aparaty lub je użytkował w dłuższym okresie czasu.
    Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Komentarz

• toma20D
      Bywalec
      • 2006
      • 120

crop 1,3 bardzo mi odpowiada, głównie robie zdjecia zwierzyny i to raczej w pełnym ruchu .Liczę że może ten ktoś sie wypowie,zaskoczyłes mnie faktem ze pomiedzy 20D a 5D jest tak mało zauwazalna róznica w pracy AF
      Ostatnio edytowany przez toma20D; 5993.
      pozdrawiam

Tomasz

Komentarz

• KuchateK
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 4895

To jest praktycznie ten sam czujnik AF, wiec roznica bedzie minimalna.
        ...

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18793

Nie wiem jak jest w 5D nie miałem i nie używałem ale od czasu do czasu pożyczam od znajomego na jakieś większe "dieła" 1DmkII i w porównaniu do 30D AF w tym aparacie to inny świat zwłaszcza przy fotografowaniu obiektów ruchomych.
          Podam konkretny przykład: fotografowałem ważki. Jak ktoś widział albo próbował robić zdjęcia tym owadom to wie co to za wyzwanie. 30D czasami udawało mi się trafić w obiekt i złapać ostrość. Jedynką niedość, że łapałem niemal za każdym razem to po ustawieniu bodajże siedmiu punktów wybierania ostrości (aktywuje się to którąś funkcją idywidualną) AF się wręcz przyklejał do tej ważki (o ile oczywiście udało mi się w nią trafić ). Wtedy szła seria i ... fotka gotowa. Różnica była taka że jak na 30D zrobiłem ponad 100 zdjęć to ostrych było kilkanaście, a w 1D na kilkanaście zdjęć może ze dwa były lekko nie ostre (myślę że raczej lekko poruszone).

Sam powoli będę myślał o takim body i też 5D biorę pod uwagę (robię trochę krajobrazy) ale chyba zdecyduję się na 1D, póki co wydaje mi się bardziej uniwersalny. Rozważam też D2X wydaje mi się że jest trochę pośrodku.
          Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• toma20D
            Bywalec
            • 2006
            • 120

serdeczne dzięki, szkoda ze nie masz fotek z tego porównania
            pozdrawiam

Tomasz

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18793

Fotki mam tylko z 30D (robione nawiasem mówiąc wczoraj, bo te z 1D mi gdzieś wsiąkły niestety ).
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• Dzygit-Dublin
                Uzależniony
                • 2005
                • 754

ja mialem 350 i 30d , teraz mam marka2 bez "N"
                AF w 5D nie wiem nie bawilem sie ale w 1 powala na kolana jak pisal kolega , bylem 2 dni na wyscigach stalem na prostej servo i wszystkie punkty AF , nie bylo nie ostrych .W 30d nie bylo tak wesolo sprzedalem po miesiacu.
                1dynki sa super tylko cena :-o

Pozdrawiam
                pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Komentarz

• toma20D
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 120

chcialem potwierdzenia i otrzymałem :-) czas rozgladac sie za 1D II lub 1D II N to moj faworyt.Nie stac mnie na zamarnowane foty
                  pozdrawiam

Tomasz

Komentarz

• Dzygit-Dublin
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 754

Zamieszczone przez toma20D
                    chcialem potwierdzenia i otrzymałem :-) czas rozgladac sie za 1D II lub 1D II N to moj faworyt.Nie stac mnie na zamarnowane foty
                    bedziesz happy
                    moze uda ci sie trafic 1d mark II bez "N" byly sprzatane magazyny przynajmniej tak mowili sprzedawcy i roznily sie cena przynajmniej u mnie np N`ka ok 4500 euro a bez "N" 3099 wiec za roznice wziolem 70-200 2,8 L i cana koncowa wyszla ta sama.Tylko kieszenie puste :sad:

Pozdrawiam Dariusz
                    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Komentarz

• toma20D
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 120

dzieki Darek ,na szczęscie ceny spadły :-) nowy 1D II N 3400 -3250 eu. 2 tyg.wstecz przegapilem oferte nówki 1D II -zapakowana za 2900 eu. :-( ale jutro jadę ogladać 1D II N z czerwca 2006 z przebiegiem 3500 zdjęć za 2850 eu. trudno zasnąc z wrazenia :-)
                      Pozdrawiam,
                      Tomek
                      Ostatnio edytowany przez toma20D; 5993.
                      pozdrawiam

Tomasz

Komentarz

• Dzygit-Dublin
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 754

dzieki Darek ,na szczęscie ceny spadły :-) nowy 1D II N 3400 -3250 eu. 2 tyg.wstecz przegapilem oferte nówki 1D II -zapakowana za 2900 eu. :-( ale jutro jadę ogladać 1D II N z czerwca 2006 z przebiegiem 3500 zdjęć za 2850 eu. trudno zasnąc z wrazenia :-)
                        Pozdrawiam,
                        Tomek
                        tu u mnie jak zwykle inaczej LINK

ja w pracy do 7 rano wiec tez mam problemy z zasnieciem :smile: , ale znam ten bol sam potrzebowalem potwierdzenia czy dobrze robie zamieniajac 30d 2 tyg na 1d ( do sklepu zaszedlem zob czy maja jakies szkla uzywki i sprzedawca wsadzil mi do reki 1d jak moglem odmowic a przestrzegali koledzy nie zblizac sie do 1dynek), naszczescie kolaga z forum ktory mieszka tu mi powiedzial ze nie ma co myslec tylko trza brac :smile: .Tylko nie mowic ze to drogie hobby bo zawsze mozna znaczki zbierac

aha zob to jeszcze cspro ja kupilem i zadowolony tylko narazie czekam na nowy monitor.
                        Stray swieci na niebieskawo ahahahhaha
                        Ostatnio edytowany przez Dzygit-Dublin; 3093.

Komentarz

• toma20D
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 120

masz rację z tymi znaczkami -) 1 to nałog tym bardziej ze wczesniej w czasach analogu robiłem zdjecia 1 N RS i najwidoczniej tak było mi pisane wrócić :-)
                          pozdrawiam

Tomasz

Komentarz

• toma20D
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 120

Darek,
                            oglądłem Twoje foty jaki szkłem robiłś ptaki ?
                            pozdrawiam

Tomasz

Komentarz

• Dzygit-Dublin
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 754

Darek,
                              oglądłem Twoje foty jaki szkłem robiłś ptaki ?
                              100-400L ale u zyda juz bo na 400 kupa byla ( te foty sa jeszcze zle obrobione bo dawalem na serwer max rozdzialke i mi zmiejszalo ale po jakosci strasznie pojechalo musze poprawic tylko ze jedyna przeszkoda to monitor i kolory jego ), a pozniej 70-200L ( tylko te na 200 )ale za krotko , decyzja zapadla na 400 5,6L ale przez marka trza poczekac , na zawodach podpiolem 300 2,8 L zaczepilem fotografa bo mu tak zwisala (mowil ze to nowa lekka i fotek mam kilka z 1,4 tez podpietym poniej wrzuce na serwer ale po nockach jak odzyje, masakra kiedys kupie moze za 2 lata
                              Ostatnio edytowany przez Dzygit-Dublin; 3093.

Komentarz

Pracuję...