Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Mam duży problem z wyborem aparatu - jestem zdecydowanym amatorem fotografii, cyfrówkę (Minolta Dimage e201 ) mam już długi długi czas, postęp robi swoje i trza zmienić ją na lepszy aparat. Mam do wydania 2 tyś na nowy sprzęcik - głównie ma on służyć do celów osobistych (wakacje, zabawa, itp.). Na oku mam Canona S3 IS, no i być może SONY DSC-H5 - proszę o poradę odnośnie zakupu. Na co zwrócić uwagę przy zakupie i co najważniejsze co wybrać?
Mam duży problem z wyborem aparatu - jestem zdecydowanym amatorem fotografii, cyfrówkę (Minolta Dimage e201 ) mam już długi długi czas, postęp robi swoje i trza zmienić ją na lepszy aparat. Mam do wydania 2 tyś na nowy sprzęcik - głównie ma on służyć do celów osobistych (wakacje, zabawa, itp.). Na oku mam Canona S3 IS, no i być może SONY DSC-H5 - proszę o poradę odnośnie zakupu. Na co zwrócić uwagę przy zakupie i co najważniejsze co wybrać?
Dzięki z góry.
wakacje i zabawa ?? czyli cos takiego o czym sie nie mysli, nie martwii gabarytami, łatwo chowa do kieszeni i jest całkiem wytrzymałe.
Witam!!!
Też miałem ten dylemat kilka dni temu. Chodziłem od sklepu do sklepu i pytałem o te dwa modele. W jednym Pani stawiała na sony bo jak powiedziała " ma lepszą optykę i zdjęcia wychodzą w lepszych kolorach", poszedłem do drugiego sklepu i tam " wie pan canon to firma osobiście wybrała bym canona". A co do wyboru jest kilka różnic między modelami.
sony stały wyświetlacz LCD, ale o 1" większy od canona, ale za to canon wyświetlacz ruchomy ustawiasz go w pozycji jakiej chcesz. Canonem można robić zdjęcia macro od 0cm w sony z tego co wiem to od 2cm.
W sklepie w którym już podjąłem decyzję powiedzieli jeszcze że do sony są b. drogie akcesoria oraz potwierdzili canon to canon.
Wybór należy do Ciebie. Ja jestem posiadaczem canona od 16.08 i jestem bardzo zadowolony. Jest super.
Jeżeli nie za późno to i ja coś dodam od siebie. Zdecydowanie Canon S80
Ja akurat miałem ten komfort, że pobawiłem się dowoli każdym z nich...jest to mój dodatkowy -trzeci aparat....jeżeli chodzi o matrycę i funkcjonalność to bez obawy i z czystym sumieniem polecam S80.
Jeszcze aparatu nie kupiłem... ech... caly czas się zastanawiam nad Canonem s3 is, choć moje zamysły coraz częściej kierują się w stronę Canona EOS d300, bądź d350 ??? Tylko w zasadzie jako amator nie qmam czym wersja np. d350 rózni się od d350 kit (albo samo typ np. 350 body - co to za matrix, pewno sam korpus, bez obiektywu, być moze się mylę) ???
Problem mam, wydaje mi się że nawet duży, no ale zawsze tak się dzieje gdy coś chce się kupić, a wybór jest bardzo dużżżżżyyy...
Z tych dwóch Sony h2 i Canon S3 is polecam S3,ma np.procesor Digic 2,jest szybszy.Zoom taki sam.Aha,i Canon to Canon....:grin:
Witam,
Dołączę się do pytań, bo szukam sprzętu dla młodzieży, która wykazuje dryg do focenia. Czy któryś z aparatów S1, S2, S3 oferuje wybór aktywnych pól AF (podobnie jak w lustrzance)? To dosyć ważne. Dziecko w tej chwili foci A85 i A520 - niestety te aparaciki "łapią" ostrość tam, gdzie im się podoba, i często pomimo dobrego kadru ostre jest to, co miało być nieostre.
Pozdrawiam
Canon EOS 20D w ręku, w torbie lub na statywie...
... to tylko narzędzie wspomagające (lub nie) umiejętności pstrykacza
Jeżeli wybór jak w pytaniu autora to ja zdecydowanie polecam Sony H-5 choć osobiście Sony nie lubię. To opinia ludzi mających na codzień dostęp do tych aparatów. Ja bawiłem się nimi krótko i z bólem serca muszę potwierdzić, że Sony jest lepsze.
A ja nie polece niczego konkretnego tylko podpowiem zeby wybierac aparacik z mozliwie najmniejszym zoomem, takim jaki jest nam potrzebny. Tzn tak 3x lub 4x. Optyka w kompaktach z duzym zoomem pozostawia wiele do zyczenia. A jednak wiekszosc zdjec na wakacjach robi sie osobom i widoczkom, a do tego zoom 3x, 4x wystarcza w zupelnosci. Zdjecia sa wtedy ostre i kontrastowe, a przeciez tego oczekujecie.
Kolejnym bledem popelnianym przy wyborze aparatu jest pogon za megapixelami. Do zrobienia odbitki 10x15 w bardzo dobrej jakosci wystarcza 2 megapixele. Wiec nie dajcie sie zmanipulowac specom od marketingu, wmawiajacym nam ze aparat nie majacy 11 magapixeli robi zdjecia brzydkie i nie nadajace sie do niczego. Z taka matryca mozna robic odbitki formatu 20x30. Wiekszosc albumow na zdjecia przeznaczona jest do formatu 10x15.
Generalnie zalecam rozwage przy zakupach i pamiec o tym ze wiecej wcale nie znaczy lepiej.
Komentarz