Canon s3 czy coś innego?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • galileo

Canon s3 czy coś innego?

Witam użytkowników forum!

Mam duży problem z wyborem aparatu - jestem zdecydowanym amatorem fotografii, cyfrówkę (Minolta Dimage e201 ) mam już długi długi czas, postęp robi swoje i trza zmienić ją na lepszy aparat. Mam do wydania 2 tyś na nowy sprzęcik - głównie ma on służyć do celów osobistych (wakacje, zabawa, itp.). Na oku mam Canona S3 IS, no i być może SONY DSC-H5 - proszę o poradę odnośnie zakupu. Na co zwrócić uwagę przy zakupie i co najważniejsze co wybrać?

Dzięki z góry.
  • poison

Zamieszczone przez galileo
    Witam użytkowników forum!

Mam duży problem z wyborem aparatu - jestem zdecydowanym amatorem fotografii, cyfrówkę (Minolta Dimage e201 ) mam już długi długi czas, postęp robi swoje i trza zmienić ją na lepszy aparat. Mam do wydania 2 tyś na nowy sprzęcik - głównie ma on służyć do celów osobistych (wakacje, zabawa, itp.). Na oku mam Canona S3 IS, no i być może SONY DSC-H5 - proszę o poradę odnośnie zakupu. Na co zwrócić uwagę przy zakupie i co najważniejsze co wybrać?

Dzięki z góry.
    wakacje i zabawa ?? czyli cos takiego o czym sie nie mysli, nie martwii gabarytami, łatwo chowa do kieszeni i jest całkiem wytrzymałe.

Polecam Canona S80.

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

A ja IXUS 800 IS 8) (wlasnie sam bym na niego nazbieral ale sa wazniejsze wydatki).

Komentarz

• sali128
        Bywalec
        • 2006
        • 195

Z tych dwóch Sony h2 i Canon S3 is polecam S3,ma np.procesor Digic 2,jest szybszy.Zoom taki sam.Aha,i Canon to Canon....:grin:

Komentarz

• FOTOGRAF
          Uzależniony
          • 2005
          • 762

Zamieszczone przez sali128
          Sony h2
          precz z sony
          Canon? moze niedlugo!

Komentarz

• pazura

Canon czy Sony

Witam!!!
            Też miałem ten dylemat kilka dni temu. Chodziłem od sklepu do sklepu i pytałem o te dwa modele. W jednym Pani stawiała na sony bo jak powiedziała " ma lepszą optykę i zdjęcia wychodzą w lepszych kolorach", poszedłem do drugiego sklepu i tam " wie pan canon to firma osobiście wybrała bym canona". A co do wyboru jest kilka różnic między modelami.
            sony stały wyświetlacz LCD, ale o 1" większy od canona, ale za to canon wyświetlacz ruchomy ustawiasz go w pozycji jakiej chcesz. Canonem można robić zdjęcia macro od 0cm w sony z tego co wiem to od 2cm.
            W sklepie w którym już podjąłem decyzję powiedzieli jeszcze że do sony są b. drogie akcesoria oraz potwierdzili canon to canon.
            Wybór należy do Ciebie. Ja jestem posiadaczem canona od 16.08 i jestem bardzo zadowolony. Jest super.

Komentarz

• eko-mar
              Coś już napisał
              • 2006
              • 56

Jeżeli nie za późno to i ja coś dodam od siebie. Zdecydowanie Canon S80
              Ja akurat miałem ten komfort, że pobawiłem się dowoli każdym z nich...jest to mój dodatkowy -trzeci aparat....jeżeli chodzi o matrycę i funkcjonalność to bez obawy i z czystym sumieniem polecam S80.

Pozdrawiam
              Canon+Nikon+Manfrotto+Hama+Lowepro:smile: =15kg:sad:

Komentarz

• astrorek

Myślę że najlepiej kupić używanego Canona 300d lub 350d z obiektywem kit-owym.

Komentarz

• sali128
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 195

Nie kumam makro od 0cm?? :-|

Komentarz

• kukasz

Nie kumam makro od 0cm?? :-|
                    znaczy sie "z przyłożenia"

Komentarz

• galileo

problem...

WItam!

Jeszcze aparatu nie kupiłem... ech... caly czas się zastanawiam nad Canonem s3 is, choć moje zamysły coraz częściej kierują się w stronę Canona EOS d300, bądź d350 ??? Tylko w zasadzie jako amator nie qmam czym wersja np. d350 rózni się od d350 kit (albo samo typ np. 350 body - co to za matrix, pewno sam korpus, bez obiektywu, być moze się mylę) ???

Problem mam, wydaje mi się że nawet duży, no ale zawsze tak się dzieje gdy coś chce się kupić, a wybór jest bardzo dużżżżżyyy...

Pzdr
                      Ostatnio edytowany przez Gość; 6844.

Komentarz

• Hellfire
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 414

No zgadłeś. Body to sam korpus, a kit to poprostu obiektyw, albo wersja z obiektywem.

Komentarz

• Sebian
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 102

Z tych dwóch Sony h2 i Canon S3 is polecam S3,ma np.procesor Digic 2,jest szybszy.Zoom taki sam.Aha,i Canon to Canon....:grin:
                          Witam,

Dołączę się do pytań, bo szukam sprzętu dla młodzieży, która wykazuje dryg do focenia. Czy któryś z aparatów S1, S2, S3 oferuje wybór aktywnych pól AF (podobnie jak w lustrzance)? To dosyć ważne. Dziecko w tej chwili foci A85 i A520 - niestety te aparaciki "łapią" ostrość tam, gdzie im się podoba, i często pomimo dobrego kadru ostre jest to, co miało być nieostre.

Pozdrawiam

Canon EOS 20D w ręku, w torbie lub na statywie...
                          ... to tylko narzędzie wspomagające (lub nie) umiejętności pstrykacza

Komentarz

• MARANTZ
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 928

Jeżeli wybór jak w pytaniu autora to ja zdecydowanie polecam Sony H-5 choć osobiście Sony nie lubię. To opinia ludzi mających na codzień dostęp do tych aparatów. Ja bawiłem się nimi krótko i z bólem serca muszę potwierdzić, że Sony jest lepsze.
                            FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• Gizzmo
                              Początki nałogu
                              • 2004
                              • 266

A ja nie polece niczego konkretnego tylko podpowiem zeby wybierac aparacik z mozliwie najmniejszym zoomem, takim jaki jest nam potrzebny. Tzn tak 3x lub 4x. Optyka w kompaktach z duzym zoomem pozostawia wiele do zyczenia. A jednak wiekszosc zdjec na wakacjach robi sie osobom i widoczkom, a do tego zoom 3x, 4x wystarcza w zupelnosci. Zdjecia sa wtedy ostre i kontrastowe, a przeciez tego oczekujecie.
                              Kolejnym bledem popelnianym przy wyborze aparatu jest pogon za megapixelami. Do zrobienia odbitki 10x15 w bardzo dobrej jakosci wystarcza 2 megapixele. Wiec nie dajcie sie zmanipulowac specom od marketingu, wmawiajacym nam ze aparat nie majacy 11 magapixeli robi zdjecia brzydkie i nie nadajace sie do niczego. Z taka matryca mozna robic odbitki formatu 20x30. Wiekszosc albumow na zdjecia przeznaczona jest do formatu 10x15.
                              Generalnie zalecam rozwage przy zakupach i pamiec o tym ze wiecej wcale nie znaczy lepiej.
                              EOS 30D | EOS 30V + grip | G3

Komentarz

Pracuję...