Doświelanie pierwszego planu

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • finalcell

Doświelanie pierwszego planu

zauwarzyłem że mój canon 300D prześwietla pierwszy plan a nie doświetla tyłu i jest to notoryczne czego to może być wina ? niezależnie czy ostatni plan znajduje się w odległości 10cm czy 2m
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Re: Doświelanie pierwszego planu

Zamieszczone przez finalcell
    zauwarzyłem że mój canon 300D prześwietla pierwszy plan a nie doświetla tyłu i jest to notoryczne czego to może być wina ? niezależnie czy ostatni plan znajduje się w odległości 10cm czy 2m
    A w jakim trybie fotografujesz?

Komentarz

• finalcell

w tematycznych[/center]

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

To sprobuj w manualu 1/30 i przyslona ok 4 czy 5.6 . Albo w Av przyslona 4.

I sprawdz w instrukcji w jakim trybie pracuje lampa w programach tematycznych, bo wydaje mi sie ze dobiera wtedy czas 1/200 sek ?

Komentarz

• finalcell

zależy od trybu i pytanie czemu aparat tak lubi czas 1/60 :>

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zeby tlo bylo rowniez oswietlone to trzeba wpuscic swiatlo zastane. Czyli musisz zaczac unikac trybow automatycznych bo one maja priorytet - oswietlic to na co celujesz (czyli pierwszy plan) w sposob w jaki program ma tez nastawiony. Wymusic oswietlenie tla mozna tylko w trybach Tv, Av i M poprzez szerokie otwieranie przeslony oraz wydluzanie czasu naswietlania, lampe jednoczesnie majac ustawiona jako slow sync czy fill flash (ne wiem ktore opcje sa dostepne w 300D, w moim 10D mam w trybie Av wlaczony Slow sync lampy i dobrze doswietla zamiast tylko oswietlac pierwszy plan).

Komentarz

Pracuję...