Fotografowanie ludzi...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sali128
    Bywalec
    • 2006
    • 195

Fotografowanie ludzi...

Hej!!

Jestem początkujący i chce sie dowiedzieć na jakich ustawieniach fotografować ludzi,ale też aby widok za nimi był widoczny.Poprostu zwyczajne fotografowanie ludzi przy pracach codziennych,czyli nie portret.
    I też na jakich ustawieniach robić "zdjęcia z wakcji" czyli np.mama stojąca przed statkiem,typowe amatorskie fotki.Zdaje mi się,że te typowe foty to robić na auto??

Pomocy
  • MacGyver
    Cenzor
    • 2006
    • 7043

Polecam lekturę kilku znakomitych podręczników fotografii, które zostały wydane w tym kraju
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Zodiakalny Rak
      Początki nałogu
      • 2006
      • 411

Zamieszczone przez MacGyver
      Polecam lekturę kilku znakomitych podręczników fotografii, które zostały wydane w tym kraju
      Daj mu spokój, człowiek ma 14 lat.

Próbuj na auto a później sprawdzaj ustawienia (ZoomBrowser - przy 350D). Jeśli Ci będą pasowały to AUTO i już. Jeśli nie to AV i próbuj zmieniać f.

Pozdrawiam,
      z pozdrowieniami

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez sali128
        Jestem początkujący i chce sie dowiedzieć na jakich ustawieniach fotografować ludzi,ale też aby widok za nimi był widoczny.Poprostu zwyczajne fotografowanie ludzi przy pracach codziennych,czyli nie portret.
        To o czym piszesz to rowniez portret - tzw "portret w otoczeniu" (entourage.

I też na jakich ustawieniach robić "zdjęcia z wakcji" czyli np.mama stojąca przed statkiem,typowe amatorskie fotki.Zdaje mi się,że te typowe foty to robić na auto??

Wszystkie ksiazki polecam. National Geographic traktuje temat nieco bardziej technicznie (parametry obiektywow, aparatu itp), podczas gdy Busselle przedstawia nam sposob patrzenia, koncepty, kadry.

Komentarz

• sali128
          Bywalec
          • 2006
          • 195

Właśnie skończyłem czytać "ABC Fotografi cyfrowej" i ćwiczyłem na moim kompakcie.Ale już w piątek ten dzień,kupno 350d.
          Dzięki Wam wszystkim,po kolei,ale napewno kupie jeszcze więcej książek.

Pozdrawiam,Sali128

Komentarz

• shaqi
            Początki nałogu
            • 2005
            • 448

chłopak robi zdjecia hybryda gdzie matryca jest bardzo mala wiec i glebia ostrosci jest duza nawet na 2,8 czy 3,5 wiec tu nie ma prblemow

jak sie przesiadzie na 350 z przelicznikiem 1,6 to bedzie sie musial juz troche wysilic przymykajac przyslone a czasami i iso aby zdjecie bylo nie poruszone
            Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
            Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
            A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Komentarz

• sali128
              Bywalec
              • 2006
              • 195

Te portrety w otoczeniu będę robił na ISO 100,większej głębi ostrości f/8,i pomiar światła matrycowy,a te zdjęcia z "Wakacji" to jeszcze zobacze,ale najpierw auto i sie zobaczy...

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1709

Zamieszczone przez shaqi
                jak sie przesiadzie na 350 z przelicznikiem 1,6 to bedzie sie musial juz troche wysilic przymykajac przyslone a czasami i iso aby zdjecie bylo nie poruszone
                Przelicznik cropa 1,6 nie ma nic do poruszonych/nie poruszonych zdjęć -ogniskowa będzie taka jak była, czyli ten podstawowy wzór na obliczenie bezpiecznego czasu 1/F będzie odnosił się do czystej ogniskowej (bez tzw. cropa), podobnie jak GO - zmienia się jedynie kąt ;-)

[email protected]

Komentarz

• shaqi
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 448

tom zgadzam sie z toba

tylko w hybrydzie np 200mm to przewaznie rzeczywiste 50mm lub nawet mniej

wiec przy szerokim koncie glebia jest duzo wieksza
                  a taka portretowka 85mm/4 czyli matryca 2/3cala to daje rzeczywista ogniskowa 21mm a przy takim koncie widzenia glebia jest bardzo duza

a sa przeciesz jeszcze mniejsze matryce 2/3cala stosuje sie w hybrydach z gornej polki

wiec nawet na szerokieim otworze mozna uzyskac duze GO
                  czesto takie aparaty maja przyslone maksymalna f9-11
                  bo wiecej nie potrzeba zeby miec duze go
                  bezpiecza granica jest tu 4-5,6
                  przewaznie przy tych wartosciach obiektyw jest ostrzejszy i GO jest holernie wielkie
                  Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
                  Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
                  A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1709

Zamieszczone przez shaqi
                    tylko w hybrydzie np 200mm to przewaznie rzeczywiste 50mm lub nawet mniej [...]
                    To jasne, np. Minolta A200 ma matryce 2/3'' i tam rzeczywiście ogniskowa rzeczywista wychodzi 1/4 ogniskowej ekwiwalentej (50 mm). Przeważnie zoomy kompaktowe mają matryce mniejszą, 1/2,5'' i tam wychodzi ok. 1/6 ogniskowej ekwiwalentej, przez co wiadomo - GO większa itp.

Ja tylko tak na marginesie wtrąciłem - chodziło mi tylko o "cropa"

Pozdrawiam
                    Ostatnio edytowany przez Tomasz Urbanowicz; 458.

[email protected]

Komentarz

Pracuję...