Statyw - na co zwrócić uwagę

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tombas
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2194

Statyw - na co zwrócić uwagę

Jestem na etapie zakupu statywu, i prosze o radę na co mam zwrócić uwagę, mam 180 cm wzrostu więc jaka wysokość będzie najlepsza? czy brać jakiś duży zapas udzwigu do mojego zestawu (sprzedawcy podają od 3 kg do nawet 20 kg) pewnie udzwig związany jest tez ze stabilnością (czy nie?) i co jeszcze? poradźcie proszę..
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)
  • Pikczer
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2578

W statywie "glownym" najwazniejsza jest stabilnosc, a ta niestety nie idzie w parze z mala waga.
    Ja na przyszlosc polecam Ci ten co w moim podpisie ale cena to 700pln i waga nie na spacery po gorach. Za to radosc i wygoda z pracy... murowana

Komentarz

• rysiaczek
      Uzależniony
      • 2005
      • 897

A ja (jezeli musisz liczyc wydatki) niesmiertelnie polece Sherpe 600R - jestem nieco wyzszy od Ciebie i statyw swietnie mi sluzy (brak bolu plecow), jest stabilny (a mam nieco ciezszy sprzet od Ciebie) i naprawde dobrze wykonany.
      I co najwazniejsze - jego waga nie powala i pozwala go uzywac*.

Oczywiscie, jezeli nie chadzasz na kompromisy, to albo manfrotka, albo Gitzo (z naciskiem na to drugie)

*tzn. nie masz ciaglego narzekania - w gory nie, bo ciezki, na spacer nie, bo niewygodne itd itd.

EDIT: Zapomnialem dopisac na co zwracac uwage:
      1) max wysokosc statywu - dla mnie wazne
      2) ilosc sekcji - im wiecej, tym statyw mniej stabilny
      3) waga - im ciezszy, tym stabilniejszy (sprzet nie wyladuje mordka w ziemie), ale tez trzeba wybierac - tu wezme, a tam bede o skaly podpieral
      4) cena
      to tyle z najwazniejszych.
      Ostatnio edytowany przez rysiaczek; 1937.
      Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• Bigmar
        Bywalec
        • 2006
        • 133

O statywach wiele tu napisano, przejrzyj archiwum z pewnością coś wybierzesz. Są tam opisy statywów dla wysokich, niskich, stabilne i nie stabilne, ciężkie, lekkie i jakie tylko sobie wymarzysz.
        Nie sądzę by od ostatniej dyskusji na ten temat wiele się zmieniło.

Komentarz

• Zakk Wylde
          Początki nałogu
          • 2006
          • 349

Ja tez jestem na kupnie statywu. Ja zwracam uwage na to żeby statyw był mocny wytrzymały i dobrze zrobiony. Statyw musi byc wysoki sam w sobie bo jak kupisz statyw za 90zł na allegro z super wielkościa 190Cm to wierz mi,,, statyw będzie niestabilny

Ja chyba kupie albo VELBON DF-60 albo VELBON CX-686.

Tylko nie wiem czy lepej nie kupić uzywkę za ok 250zł
          sprzęt | | |

Komentarz

• rysiaczek
            Uzależniony
            • 2005
            • 897

Zamieszczone przez Zakk Wylde
            Ja tez jestem na kupnie statywu. Ja zwracam uwage na to żeby statyw był mocny wytrzymały i dobrze zrobiony. Statyw musi byc wysoki sam w sobie bo jak kupisz statyw za 90zł na allegro z super wielkościa 190Cm to wierz mi,,, statyw będzie niestabilny

Ja chyba kupie albo VELBON DF-60 albo VELBON CX-686.

Tylko nie wiem czy lepej nie kupić uzywkę za ok 250zł
            Porownaj sobie te modele chocby wlasnie do Sherpy - tak apropos wykonania i stablinosci
            Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• arturs
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4196

Zamieszczone przez Zakk Wylde
              Ja chyba kupie albo VELBON DF-60 albo VELBON CX-686.Tylko nie wiem czy lepej nie kupić uzywkę za ok 250zł
              Jestem na tym samym etapie i po przymierzeniu aparatu to z Velbona to IMHO tylko Sherpa 600R a reszta to nie bardzo sie nadaje douzytku zwlaszcza z cięższym (lustrzanka a nie kompakt) sprzętem
              Pozdr
              Artur

P.S. i jeszcze link do opisu ww. statywu który znalazłem w sieci
              5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

Pracuję...