Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Po ostatniej klapie z seją w swietle zastanym, dojrzałem do decyzji o zakupie oświetlenia do zrobienia domowego studia.... no i mam problem, bo tak naprawdę nie wiem jakich lamp (i czego jeszcze) będę potrzebował. Będę wdzieczny z wszelkie sugestie, linki czy porady gdzie mogę znaleźć informacje na ten temat. Zastosowanie głównie portret i akt. Wymiary pomieszczenia to ok 4x5m i 2,60m wysokości.
ramy montażowe , podobne jak do regałów w garażach, można kupić np w obi czy w praktikerze. Plecam poeksperymentować z lampkami halogenowymi z obrotową głowicą i przykręcanymi do stelaża, oczywiście jekieś prześcieradła żeby zrobić coś w stylu namiotu świetlnego no i podstawa w niskobudżetowym studio oświetleniowym przynajmniej jedna lampa z synchronizacją z aparatem z jakimś softboxem. Widziałem jak jakiś koleś pokazywał fotki takiej instalacji, jak znajdę linka to zaraz Ci prześlę
Decyzja o wyborze rodzaju oświetlenia zależy moim zdaniem od 2 czynników.
Po pierwsze kasa.
Po drugie temperatura barwna.
Kasę pozostawię ... rzecz wiadoma.
Tempreratura ok. 3500 st. K ... halogeny.
Zalety - cena.
Wady - nie można mieszać ze światłem dziennym, błyskowym etc.
Wydzielanie dużej ilości ciepła i związane z tym kłopoty z zastosowaniem softboxów etc. Prądożerność. Skalowanie elektroniczne powoduje zmiany w temperaturze barwnej.
Temperatura 5000 - 6000 st. K
Głowice błysklowe lub źródła fluorescencyjne.
Proponuję przemyśleć szczególnie te drugie.
Dzisiaj bez większych problemów mozna kupić świetlówki (nawet kompaktowe) o stopniu oddawania barw A i temp. barwnej od 5000 do nawet 10 000 K.
Z oprawami też nie ma większego problemu.
Ważne jest by przekszkałtniki zasilające były elektroniczne, pracujące na wysokich częstotliwościach. W przeciwnym wypadku możesz trafić migawką na "przejście przerz 0" i wszystko dziabli wzięli.
Wady: rozmiary i niewielka moc.
Zalety: Cena, skalowalność mocy światła przy zachowaniu stałej temperatury barwnej.
Możliwość mieszania z błyskiem etc. Niskie wydzielanie ciepła umożliwiajace bezproblemowe stosowanie softboxów etc.
za 2000 zł masz 2 statywy, dwie lamy 350 Ws (spokojnie wystarczą i to z nadwyżką mocy), softboks i parasole, przewody transmiter podczarwieni do wyzwolenia lamp. Temperatuyura 5500 K. To wydatek jednorazowy ale rozstawiasz i chowasz jak nie używasz. Całość w dobrej torbie. Polecam bo sam tak zaczynałem i naprawdę warto. Całość jak napisałem 2000 do 2500 ale masz cud zestawik. Szukaj w www.markoflash.pl
Szkoda tylko, że na ile się orientuję, to nie bardzo jest jak regulować w tak tanich zestawach moc światła.
Tak na logikę, to wydaje się, że wygodniejsze powinno być wygodniejsze. Tylko, czy zestaw w tej cenie (pierwszy link) nie jest za słaby? Czy nie będzie zbyt ciemno?
Jakie są Wasze przemyślenia / doświadczenia w kwestii prosty zestaw domowego studia - światło byłskowe vs ciągłe? Jakie rozwiązania polecacie?
EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
"Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)
mnie zastanawia czy w takim małym studiu lepiej mieć światło ciągłe, czy błyskowe wyzwalane przez błysk lampy z aparatu?
Lepiej błyskowe wyzwalane kablem lub radiowo. Przez błysk lampy z aparatu jest bardzo trudno, bo nie zawsze daje się wyłączyć przedbłysk, poza tym błysk z aparatu psuje światło które sobie ustawimy przy pomocy lamp zewnętrznych.
250W to raczej mało. Tzn 1x500 (halogen) to mało, czyli 2x250 również niewiele. W dodatku parasolki są bez dyfuzora, tylko jako srebrny reflektor. Nie daje to miękkiego światła, raczej sprawia wrażenie wielu punktowych. Potrafi robić brzydkie cienie.
Szkoda tylko, że na ile się orientuję, to nie bardzo jest jak regulować w tak tanich zestawach moc światła.
Przy błyskowych żarówkach i przy 420ex odpalanej bez ttla czyli na pełnej mocy, regulowałem poprzez umieszczenie kartki białego papieru przed palnikiem. Kartki bądź kartek lub kartki złożonej odpowiednią ilość razy.
Tak na logikę, to wydaje się, że wygodniejsze powinno być wygodniejsze.
Nie sposób się nie zgodzić.
Tylko, czy zestaw w tej cenie (pierwszy link) nie jest za słaby? Czy nie będzie zbyt ciemno?
Będzie
Jakie są Wasze przemyślenia / doświadczenia w kwestii prosty zestaw domowego studia - światło byłskowe vs ciągłe? Jakie rozwiązania polecacie?
Polecę błyskowe i cyfrę do podglądu efektów (zamiast polaroida), nawet na ekraniku.
Lepsze jest błyskowe z pilotami, ale przy tanich lampach proporcje halogenów mogą być inne niż błysku i też warto sprawdzać cyfrą.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez speed555
mam pytanko: mam pomiesczenie o wymiarach 5x2,7 m . czy da rade zrobic w nim amatorskie studio? bo wydaje mi sie ze za waskie bedzie :/
Do wygodnej pracy będzie za wąskie. Za wąskie będzie też to umieszczenia niektórych teł.
Do amatorskiej pracy będzie dobre, bo zawsze można sobie jakoś poradzić, wystarczy głowa.
Ostatnio edytowany przez minek; 1151.
Powód: Automerged Doublepost
Lepiej błyskowe wyzwalane kablem lub radiowo. Przez błysk lampy z aparatu jest bardzo trudno, bo nie zawsze daje się wyłączyć przedbłysk, poza tym błysk z aparatu psuje światło które sobie ustawimy przy pomocy lamp zewnętrznych.
A gdyby np. taką 420 odpalić całkiem w bok, lub wręcz za siebie? Słyszałem o tych problemach z przedbłyskiem, ale chyba w takiej konfiguracji nie powinno być problemów?
A czy w tego typu zestawie (do 500 złotych) coś byś zmienił, czy też takie rozwiązanie uznajesz za optymalne? (bo do tego widomo: tło + trzymadło do tego, ale tego w te 500 złotych nie wliczam)
EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
"Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)
A gdyby np. taką 420 odpalić całkiem w bok, lub wręcz za siebie? Słyszałem o tych problemach z przedbłyskiem, ale chyba w takiej konfiguracji nie powinno być problemów?
Nie bardzo rozumiem, co to może zmienić? Przedbłysk będzie i to on wyzwoli lampy (chyba że na kompakcie - w G5 mogłem ustawić lampę na M i jej moc regulować z aparatu w zakresie 5 przysłon, wtedy błyskała raz).
Błysk za siebie owszem, o ile się od niczego nie odbije zmniejszy na pewno wpływ na fotografowaną scenę.
A czy w tego typu zestawie (do 500 złotych) coś byś zmienił, czy też takie rozwiązanie uznajesz za optymalne? (bo do tego widomo: tło + trzymadło do tego, ale tego w te 500 złotych nie wliczam)
Pojęcia nie mam, kupował bym osobno i na to samo by wyszło. Dwie większe żarówki, dwie parasolki i dwa statywy. I oprawki. Oprócz oprawek to wszytko kosztuje po średnio 80zł, czyli w 500 się zmieścisz.
Fajne są parasolki z odpinaną powierzchnią odbijającą - może służyć jako dyfuzor bez tego i z tym jako reflektor, też nieco zmiękczony bo biały dyfuzor pojawia się przed srebrnym materiałem odbijającym.
Ja odrazu mówię, że nie warto iść na "oszczędności" i wyzwalać kablem. Niestety zrobiłem ten błąd, przez co mam teraz dużo pierdzielenia się z kablami, kabelkami, kostkami synchro itd. Raz prawie aparat poleciał ze statywem na glebę jak nogą o kabel zahaczyłem...
5D mk2 | 7D mk2 | S20/1.8 | C35/2 IS | C100/2.8L IS | C24-70/2.8L II | C70-200/2.8L | 580II
Ja odrazu mówię, że nie warto iść na "oszczędności" i wyzwalać kablem. Niestety zrobiłem ten błąd, przez co mam teraz dużo pierdzielenia się z kablami, kabelkami, kostkami synchro itd. Raz prawie aparat poleciał ze statywem na glebę jak nogą o kabel zahaczyłem...
Nie mówiąc o problemie polaryzacji...
Mimo to, że mam dobrą polaryzacje - lampa czasami nie wypala - w kabelku szamotanym przezemnie pewnie coś nie styka...
Komentarz