tamron 28-75 vs. 50/1.8

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Michal-Czuba
    Zablokowany
    • 2005
    • 356

tamron 28-75 vs. 50/1.8

Czy ktoś posiadający te 2 szkła (tamron 28-75 i 50/1.8 ) mógłby pokazać jakieś porównanie? Konkretnie interesuje mnie jak spisuje się tamron na 50mm przy f/2.8, f/4.0 ... wyżej to już dla mnie nie ważne, bo podejrzewam, że różnice się zacierają .

Czy ktoś mógłby pstryknąć ten sam motyw 50'tką i tamronem (@50mm) na tych samych przesłonach?

50'tkę mam, ale rozważam zakup tamrona (tzn na razie na niego zbieram, ale gdybym zobaczył, że różnica na korzyść 50'tki nie jest ogromna - sprzedał bym ją, co ułatwiło by mi przybliżenie się finansowo do tamrona niestety typowy polski nastolatek miewa takie dylematy :P ).
    Ostatnio edytowany przez Michal-Czuba; 3448.
  • Tomasz1972
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3042

Robi się

Komentarz

• Michal-Czuba
      Zablokowany
      • 2005
      • 356

Dzięki nie moge sie doczekac

Komentarz

• Richie
        Uzależniony
        • 2006
        • 625

Za 5 minutek...
        Richie
        FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

• Tomasz1972
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3042

hehe 50 ma mniejszą aberację a tamron jest ostrzejszy . Oba na f 2,8 . Albo mam super ostrego tamrona , albo kaszaniastą 50 Ładują się na serwer troszkę to potrwa .

Komentarz

• Richie
            Uzależniony
            • 2006
            • 625

Zrobione na szybko bez finezji...

Tamron 28-75 na 50mm 1)f2.8, 2)f4, 3)f5.6
            Host your images online with an easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.

Host your images online with an easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.

Canon 50mm 1)f2.8, 2)f4, 3)f5.6

Pozdrawiam
            Richie
            FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

• Tomasz1972
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3042

50/1,8
              tamron
              Oba zdjęcia wykonane ze statywu ( przepięte tylko szkło ) w trybie Av f2,8 .
              AF centralny .
              jpg rozmiar L
              pozostałe dane w exifie.

Komentarz

• Michal-Czuba
                Zablokowany
                • 2005
                • 356

Dzięki za przysługę chłopaki - dokładnie wygoglądam wszystkie sample i podejmę decyzję co robić . Mam jeszcze pytane - gdzie kupowaliście swoje Tamrony? Chociaż znając opinie o Cichym na tym forum pewnie kupię u niego jak już uzbieram kasę ...

edit: Tomasz1972 coś mi link do tamrona wywala 404

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1709

Zamieszczone przez Tomasz1972
                  Nie wchodzi mi to zdjęcie - Not Found
                  The requested URL /test/50-tamron/tamron.jpg was not found on this server.

[email protected]

Komentarz

• Tomasz1972
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3042

Zamieszczone przez Michal-Czuba
                    Dzięki za przysługę chłopaki - dokładnie wygoglądam wszystkie sample i podejmę decyzję co robić . Mam jeszcze pytane - gdzie kupowaliście swoje Tamrony? Chociaż znając opinie o Cichym na tym forum pewnie kupię u niego jak już uzbieram kasę ...

edit: Tomasz1972 coś mi link do tamrona wywala 404
                    Tamrona kupowałem u Cichego .
                    Jeszcze się ładowało dlatego był błąd , teraz powinno być OK

Komentarz

• Michal-Czuba
                      Zablokowany
                      • 2005
                      • 356

Biorąc pod uwagę sample kolegów... sam nie wiem . Najfajniej by było mieć i to, i to szkło. Czy tak się da ... nie wiem, zależy od mojej cierpliwości. Z drugiej strony sam nie wiem, czy jest sens.

W sumie polubiłem się z 50'tką. Z jednej strony chętnie bym ją sobie zostawił, tym bardziej, że za używaną (choć fakt, niewiele) dostał bym pewnie z 250 - 300zł. To nie tak wiele, by nie móc poczekać i dozbierać.

Z drugiej strony - jak znam życie mając tamrona pewnie bym prawie nie zapinał 50'tki - zoom jest wygodniejszy, poza tym obraz jaki dają te obiektywy dla mnie jest całkiem zbliżony.

Na korzyść tamrona przemawia fakt, że jest wygodniejszy w użytkowaniu. Na korzyść 50'tki chyba ciut lepszy obraz (choć jak widać powyżej - to też zależy od egzemplarza). Nie liczę lepszego światła, bo IMO 50'tka jest tak naprawdę używalna od ~2.8 albo nawet 4.0 .

No i nadal jestem w kropce . Doradzicie coś, patrząc na sample wyżej i na moje przemyślenia?

Komentarz

• AdrianP
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 462

I jeszcze na sucho
                        Canon
                        T28-75
                        T17-50

Nie wiem dlaczego, ale najlepiej wg tego testu wypada T17-50 (a nie 28-75 który jest na drugiej pozycji) a najgorszy jest C50/1,8

Kurde, sprzedaje swoją 50siądkę :-D
                        Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Komentarz

• Tomasz1972
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 3042

Jak widzisz mam oba szkła . Tamron podpięty do body a 50 do pierścieni makro , bo tylko do tego jej używam
                          Od przybytku głowa nie boli więc najlepiej mieć oba

Komentarz

• icik
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 159

Pewnie każdy patrząc na te zdjęcia ma swoje subiektywne odczucia. Moje są takie, że TAMRON daje bardziej soczyste kolory i to dla każdej przysłony. WYBIERAM TAMRONA!!!! KUPIĘ GO.
                            Canon 350 + kit + grip + Canon 70-200 L F4, 24-105 L F4 IS USM + SANDISK ULTRA III 1 GB + cała elektrownia akumulatorków. 430EX, 50 1.8. Zbieram na coś naprawdę długiego.

Komentarz

• MMM
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 4250

Zamieszczone przez Richie
                              Zrobione na szybko bez finezji...
                              Ciężko jest porównać ostrość na f/2.8 bo w obu przypadkach AF trafił w inne miejsce.
                              Digart

Komentarz

Pracuję...