Canon Eos 30D kit, a może...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ark

Canon Eos 30D kit, a może...

Witam,
    na dniach mam zamiar dokonać zakupu Eos-a 30D. Zastanawiam się jednak nad obiektywem. Mianowicie, wybrać obiektyw kitowy czy lepszym wyborem będzie Canon 50mm F1.8 EF Mark II Standard Auto Focus Lens. Mam świadomość tego, że oba obiektywy nie są "najwyższych lotów"...na przeszkodzie stoją jednak finanse, a coś wybrać trzeba
    Co polecacie?

Pozdrawiam,
    Ark
  • Kubak82
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2348

50-tka napewno jest lepsza optycznie (i jest IMO najlepszym obiektywem w tej cenie ktory smialo moze konkurowac z duzo drozsza optyka) ale to stałka i na cropie bedziesz mial 80 a to juz IMO za wasko jak na jedyny obiektyw.. jesli pstrykasz tylko portrety to ok ale jesli ma to byc uniwersalny obiektyw "do wszystkiego" to bierz kit'a - nie ma sie nad czym zastanawiac

przymkniety do f/8 jest naprawde ok a jest zdecydowanie bardziej uniwersalny niz 50-tka..

pozdr.

Komentarz

• AdrianP
      Początki nałogu
      • 2006
      • 462

Kit i 50 to dobry wybór, aczkolwiek ja korzystam z kita jedynie w krytycznych sytuacjach,a tak to prawie zawsze 50.
      Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Komentarz

• AdrianP
        Początki nałogu
        • 2006
        • 462

A może Canon 20D? za takie sama jakość i więcej pieniędzy na osprzęt
        Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Komentarz

• Ark

Zamieszczone przez AdrianP
          A może Canon 20D? za takie sama jakość i więcej pieniędzy na osprzęt
          Rozważałem taką opcję ale 20D jest tylko nieznacznie tańszy, a jednak w 30D kilka mankamentów 20-tki wyeliminowano. Zdecydowanie 30D + ...

Komentarz

• AdrianP
            Początki nałogu
            • 2006
            • 462

Zamieszczone przez Ark
            Rozważałem taką opcję ale 20D jest tylko nieznacznie tańszy, a jednak w 30D kilka mankamentów 20-tki wyeliminowano. Zdecydowanie 30D + ...
            hahaha.
            Używany Canon 20D ok 2500 PLN
            Nowy Canon 20D - 3489 (najtańszy na allegro)
            Nowy Canon 30D - 4399 (najtańszy na allegro)

Różnica spora a w 30D dostajesz 2mm uchwytu więcej, ta sama jakość zdjęć, ISO w wizjerze (bez tego się nie da robić zdjęć), przycisk direct print (łoho to jest absolutna konieczność) pomiar punktowy (bez znaczenia przynajmniej dla mnie bo robię jedynie w RAWach). Jedyna znacząca różnica to większy LCD, czasem się przydaje.

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18793

hahaha.
              Nowy Canon 30D - 4399 (najtańszy na allegro)(...)
              A możesz podać gdzie takiego używanego 20D za 2500 można dostać - mój zanjomy jest zainteresowany.
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• Ark

hahaha.
                Nowy Canon 30D - 4399 (najtańszy na allegro)

Różnica spora a w 30D dostajesz 2mm uchwytu więcej, ta sama jakość zdjęć, ISO w wizjerze (bez tego się nie da robić zdjęć), przycisk direct print (łoho to jest absolutna konieczność) pomiar punktowy (bez znaczenia przynajmniej dla mnie bo robię jedynie w RAWach). Jedyna znacząca różnica to większy LCD, czasem się przydaje.
                Nie wiem co w tym śmiesznego...ale do rzeczy...
                30D kit - 820 funtów;
                20D kit - 780 funtów;
                Używany mnie nie interesuje, allegro, ebay, itp. także.
                Mimo wszystko dziękuję za Twoją opinię

Komentarz

• piast9
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3267

ISO w wizjerze (bez tego się nie da robić zdjęć)
                  No proszę, a ja jakoś daję radę. Owszem, pomocne, ale da się bez tego żyć.
                  650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Kubak82
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2348

ISO w wizjerze (bez tego się nie da robić zdjęć
                    Zamieszczone przez piast9
                    No proszę, a ja jakoś daję radę. Owszem, pomocne, ale da się bez tego żyć.
                    piast9, to taki sarkazm byl

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18793

Zamieszczone przez Kubak82
                      piast9, to taki sarkazm byl
                      A bez sarkazmu to iso w wizjerze się czasami pieruńsko :razz: przydaje!
                      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• MMM
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 4250

ISO w wizjerze (bez tego się nie da robić zdjęć)
                        Zapomniałeś tylko dodać o dwa razy większym buforze na RAWy i ISO co 1/3EV.

ISO w wizjerze i w skokach co 1/3EV bardzo się przydaje gdy jest słabe światło i można sobie szybko zjechać do 1250 albo 1000 do każdego kadru osobno.
                        Digart

Komentarz

• AdrianP
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 462

Zamieszczone przez MMM
                          Zapomniałeś tylko dodać o dwa razy większym buforze na RAWy i ISO co 1/3EV.

ISO w wizjerze i w skokach co 1/3EV bardzo się przydaje gdy jest słabe światło i można sobie szybko zjechać do 1250 albo 1000 do każdego kadru osobno.
                          Daj spokój, po co komu więcej niż 4-5 zdjęć w serii aby mieć pewność że jakaś jest ostra.

No chyba że kolega fotografuje sport to rozumiem.

A ISO? heh, może i przydatne, ale czy warte 900 Zł?

I tak każdy foci najczęściej na ISO 100

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18793

Daj spokój, po co komu więcej niż 4-5 zdjęć w serii aby mieć pewność że jakaś jest ostra.

No chyba że kolega fotografuje sport to rozumiem.

A ISO? heh, może i przydatne, ale czy warte 900 Zł?

I tak każdy foci najczęściej na ISO 100
                            Wiesz ale może dla kolegi to są ważne różnice i dlatego tak wybrał. Dla mnie by były. Mnie czasami to 12 klatek w buforze nie wystarcza. Kilka razy robiąc zdjęcia 20 - tką miałem właśnie z tym problem.
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• Ark

Wybór padł na 30D i to nie podlega dyskusji...w tej chwili zastanawiam się tylko nad obiektywem.
                              Dziękuję za wszystkie wypowiedzi, te związane z tematem i te lekko odbiegające
                              Pozdrawiam.

Komentarz

Pracuję...