Nikon L4: prosze o rade.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pat

Nikon L4: prosze o rade.

Hejka..
    Mam dylemat czy kupowac Nikona L4.Jest tani jak na taki "zakres" mozliwosci.
    Co sadzicie o nim? A jak nie Nikon to co?

Wiec w skrocie. Zastanawiam sie nad kupnem i prosze o rade uzytkownikow cyfrowek innych firm niz Nikon.Co polecacie w cenie do 700zl?

Pat.
  • McKane
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2015

Ja tez chetnie bym poczytal o tym modelu Spodobal sie mojej drugiej polowce jak sie domyslacie z powodow zupelnie niemerytorycznych.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• KuchateK
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 4895

Zamieszczone przez McKane
      Ja tez chetnie bym poczytal o tym modelu Spodobal sie mojej drugiej polowce jak sie domyslacie z powodow zupelnie niemerytorycznych.
      Mojemu tacie ostatnio spodobalo sie sony (precz! )... Co wcale nie oznaczalo ze nim bedzie robic zdjecia a nie Canonem
      ...

Komentarz

• Pat

To jakie Canonki polecacie?

Komentarz

• AdrianP
          Początki nałogu
          • 2006
          • 462

Zamieszczone przez Pat
          To jakie Canonki polecacie?

Panuje opinia że Nikon robi najlepsze SLR-y a Canon najlepsze DSLR-y
          Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Komentarz

• KuchateK
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 4895

Zamieszczone przez AdrianP
            Panuje opinia że Nikon robi najlepsze SLR-y a Canon najlepsze DSLR-y
            Ale my tu o kompaktach... Takich bardzo kompaktowych.

Tech Talk - Discuss PC Hardware, Software, Internet and Other Technology
            ...

Komentarz

• McKane
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2015

Zamieszczone przez KuchateK
              Mojemu tacie ostatnio spodobalo sie sony (precz! )...
              O kurcze to juz przegiecie Mam nadzieje ze i jej sony nie przyjdzie na mysl bo tego to juz nie przezyje
              http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• KuchateK
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 4895

Uzyj argumentu ze z Canona sa ladniejsze zdjecia U mnie zadzialalo

No jeszcze musialem wspomniec ze akumulatorki to zlo i paluszki lepsze beda jak zapomni ladowarki, ze telewizor ma 2.5 cala i takie tam techniczne belkoty rozne
                ...

Komentarz

• Pat

A porowujac Nikona z Canon A430 ?

Komentarz

• KuchateK
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 4895

A co do wspomnianego wczesniej L4.

Ja osobiscie wolal bym kompakta mniej kompaktowego. Jednak majac swiadomosc ze mam p/av/tv/m i odpowiednie korekty bardziej mi odpowiada jak cos co ma w zasadzie tylko przycisk "on". Kontrola nad sprzetem to podstawa. Osobiscie obstawal bym bardziej za a530 badz a540, choc one beda troche drozsze jak ten automalpiszon Ale seria A ma sporo modeli, dalo by sie napewno cos wybrac.
                    ...

Komentarz

• Pat

Nie jestem tak wprawiona by radzic sobie z ustawieniami manualnymi,ale chce miec sporo opcji ustawien.

Komentarz

• AdrianP
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 462

Zamieszczone przez KuchateK
                        Ale my tu o kompaktach... Takich bardzo kompaktowych.

http://www.steves-digicams.com/2006_reviews/l4.html

Ups, przepraszam
                        Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Komentarz

• Pat

A jakas inna Canonka z PawerShot czy jakis inny dobry kompakt dostepny cenowo dla zwyklaego, nie wprawionego smiertelnika?:eek:
                          Pat

Komentarz

• slawi_3000
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 568

Zawsze im większy sensor, tym lepsza jakość. Córka ma Nikona 7900 (sensor 1/1.8") i jakość jest niezła. Nikony L maja sensor 1/2.5", a Canon A430 ma zgoła maleństwo 1/3". Zastanów się nad Nikonami z serii P (1/1.8"). Są co prawda droższe od CoolPix L, ale to zakup na kilka lat.

Edit: Żeby być uczciwym, dobre obrazy z małpki wymagają sporo obróbki (dość prostej) w PS.
                            Ostatnio edytowany przez slawi_3000; 5583.

Komentarz

• KuchateK
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 4895

Co do "wiekszy sensor > wieksza jakosc" to to fajna legenda jest... Ale juz niestety nie prawdziwa.

Popatrz na sensor kodaka 14n/slr majacego FF i kazdego dslr'a Canona z cropem 1.6

Nie liczy sie tylko rozmiar ale i technologia w jakiej zostala wykonana matryca. Nowe canony z tych malych matryc osiagaja iso 800 z podobnymi szumami jak nieco starsze i wieksze matryce na iso 400.

Ta megakompaktowa malpa nikona, w ktorej nawet dpreview nie wie jakie osiaga iso nie jest chyba za dobra pod tym wzgledem. A ze matryca jest duza? Kodak tez mial duza i nic z tego nie wyniklo

Do tego dochodzi tez optyka. Duza matryca z denkiem nie bedzie lepsza od malej z dobrym obiektywem.

W ocenie jakosci polecam nie durne specyfikacje a ocene sampli dostepnych np. na stronie:

A tu reszta konkurencji:
                              ...

Komentarz

Pracuję...