SONY Alpha ROAD SHOW 16.sierpnia w Łodzi

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • WujekJW

SONY Alpha ROAD SHOW 16.sierpnia w Łodzi

Witam wszystkich!
    Za prośbą znajomych, zamieszczam info o pokazie SONY Alpha 16.VIII w Łodzi w Manufakturze. Cytat z infa na ten temat:
    "Podczas pokazów będzie okazja poznać nowy system cyfrowy Sony z nową
    lustrzanką A100 na czele. Fachowcy z ekipy Sony będą odpowiadać na wszelkie
    pytania dotyczące szczegółów technicznych oraz kompatybilności z obiektywami
    i akcesoriami systemu Konica Minolta. Ponadto zaprezentowane zostaną zdjęcia
    wykonane Sony A100 - portrety oraz fotografie architektury i rajdów
    samochodowych. Na miejscu będzie można także wydrukować zdjęcia."

Zapraszam do spotkania tam, zarówno sympatyków KM , jak i nas Canonowiczów - zawsze warto na żywca zobaczyć co tam ciekawego w trawie piszczy.

Pozdrawiam
    JW
  • Arek_O
    Początki nałogu
    • 2006
    • 294

Miałem do czynienia z fachowcem z ekipy Sony na pokazie w Fotojokerze. Na pytanie o MLU zaczął mi pokazywać czyszczenie matrycy. Gdy wyjaśniłem mi co to MLU, nie był w stanie powiedzieć, czy Alfa ma tą funkcję. Potem poprosiłem o dekielek od obiektywu, bo chciałem zrobić DARKA. Dekielek gdzieś mu się zapodział. Poprosiłem więc o dekielek od korpusu. Po jego włożeniu Alfa odmówiła pracy wyświetlając info: BRAK OBIEKTYWU. Po fakcie dowiedziałem się, że da się to obejść, ale oczywiście fachowiec z Sony o tym nie wiedział... Choć trzeba przyznać, że facet był miły, sympatyczny i się starał.
    Ostatnio edytowany przez Arek_O; 4554.
    http://optyczne.pl

Komentarz

• zanussi
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1696

no to go załadowałeś... Arek.... niestety nasi polscy 'handlowcy' to z reguły ludzie młodzi... pewni siebie, jezdzący i rozbijający się białymi opisanymi samochodami... ale zupełnie nie znający się czesto na przedmiotach, które próbują sprzedać.... szczególnie w przypadkach kiedy sprzedają sprzęt specjalistyczny... o ile aparat fotograficzny takowym jest...
      Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• rysiaczek
        Uzależniony
        • 2005
        • 897

Zamieszczone przez Arek_O
        Miałem do czynienia z fachowcem z ekipy Sony na pokazie w Fotojokerze. Na pytanie o MLU zaczął mi pokazywać czyszczenie matrycy. Gdy wyjaśniłem mi co to MLU, nie był w stanie powiedzieć, czy Alfa ma tą funkcję. Potem poprosiłem o dekielek od obiektywu, bo chciałem zrobić DARKA. Dekielek gdzieś mu się zapodział. Poprosiłem więc o dekielek od korpusu. Po jego włożeniu Alfa odmówiła pracy wyświetlając info: BRAK OBIEKTYWU. Po fakcie dowiedziałem się, że da się to obejść, ale oczywiście fachowiec z Sony o tym nie wiedział... Choć trzeba przyznać, że facet był miły, sympatyczny i się starał.
        a byl moze taki wysoki i szczuply, ciemne wlosy??? Bo jesli to ten sam, co w Kraku (a chyba ta sama ekipa objezdza Polske), to on lepszy 'fachowiec' jest... na pytanie jak skuteczna jest stabilizacja odpowiedział, że zdjęcia można robić tak ok. 1/2s... (naprowadzanie na zaleznosc od ogniskowej nie pomoglo, wrecz przeciwnie - Pan sie zamotal)

EDIT: Musze jednak przy tym rowniez przyznac, ze drug z Panow mial duzo do powiedzenia i przede wszystkim - na temat.

EDIT2: @zanussi - Ci panowie nie sprzedaja tego sprzetu, jedynie go prezentuja...
        Ostatnio edytowany przez rysiaczek; 1937.
        Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Na pokazie w Radomiu tez bylo stoisko Sony z Alpha 100.
          Wszedzie sie wpychaja z marketingiem.
          Jako ze mielismy (ja i moja dziewczyna) na sobie koszulki forumowe to raczej nie daloby sie undercover pomacac i podreczyc akwizytorow z Sony wiec sobie darowalismy.

Komentarz

• arturs
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 4196

Zamieszczone przez Vitez
            Na pokazie w Radomiu tez bylo stoisko Sony z Alpha 100.
            Wszedzie sie wpychaja z marketingiem.
            Jako ze mielismy (ja i moja dziewczyna) na sobie koszulki forumowe to raczej nie daloby sie undercover pomacac i podreczyc akwizytorow z Sony wiec sobie darowalismy.
            To trzeba było nie "undercover" tylko zupełnie oficjalnie z uśmiechem na ustach - pogadać jak profi z profi - znaczy podręczyć akwizytorów z Sony - pod hasłem że może zmienicie system ;-)

Pozdr
            Artur
            5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez arturs
              To trzeba było nie "undercover" tylko zupełnie oficjalnie z uśmiechem na ustach - pogadać jak profi z profi - znaczy podręczyć akwizytorów z Sony - pod hasłem że może zmienicie system ;-)
              Ale ja nie jestem profi a profi z Sony nie chcialem zawstydzac 100-400 z pytaniem "a takie szkielko kiedy bedzie? "

Komentarz

• arturs
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 4196

Zamieszczone przez Vitez
                Ale ja nie jestem profi a profi z Sony nie chcialem zawstydzac 100-400 z pytaniem "a takie szkielko kiedy bedzie? "
                Ale jak miałeś koszulkę i aparat większy od kompakta a do tego "z dużym białym" to nie ma bata - jesteś profi ;-) czy chcesz czy nie

Pozdr
                Artur
                5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18793

Na sony road show pokazy prowadzi (wg. info z KKM Pan Krzysztof Niesporek - jest tam o tym zresztą cały wątek). Ja byłem na pokazie w Krakowie i wyglądało to normalnie . Pan twierdził że Sony to najbardziej perspektywiczny system, że alfa 100 zaspokoi w zupełności wymagania nawet półprofesjonalisty, że w ogóle to jeśli chodzi o matryce to są firmą przodującą pozostawiając inne w tyle. Także jak ktoś nie interesuje się tym tematem zbyt dogłębnie to nie ma wyjścia kupi alfę. Prezentował galerię zdjęć z rajdów zrobioną jak twierdził A100 ze szkłem 18-70.

Jakiś czas temu byłem też na pokazie D2Xs i facet miał laptopa (do pokazu zdjęć), ........takiego na którym wszystkie wykonane tym aparatem zdjęcia miały głeboki odcień magenty . Pominę już tutaj fakt, że o niektórych funkcjach tego aparatu wiedziałem więcej od niego. Pomylił np. dopuszczalną liczbę zdjęć w serii z dopuszczalną liczbą zdjęć mieszczących się na karcie (może ze zdenerwowania ). Natomiast najlepsze było to, że do sklepu (tam był pokaz) przyszedł gość, jak się okazało zawodowy fotograf (nikoniarz), zielony w zakresie cyfry, który nosi się z zamiarem kupna tego aparatu... Widziałem jego minę po oglądnięciu zdjęć na tym laptopie: facet albo długo nie kupi cyfrówki albo nie będzie to Nikon.

Ciekawe jak będą wyglądały pokazy (jeśłi w ogóle takowe będą ) nowych Canonów?

Aaa.. jeszcze jedno. "Duuuuże białe" to jest profi;-) , co byście nie robili to tak jest .
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• Rafiki

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                    Na sony road show pokazy prowadzi (wg. info z KKM Pan Krzysztof Niesporek - jest tam o tym zresztą cały wątek). Ja byłem na pokazie w Krakowie i wyglądało to normalnie . Pan twierdził że Sony to najbardziej perspektywiczny system, że alfa 100 zaspokoi w zupełności wymagania nawet półprofesjonalisty, że w ogóle to jeśli chodzi o matryce to są firmą przodującą pozostawiając inne w tyle. Także jak ktoś nie interesuje się tym tematem zbyt dogłębnie to nie ma wyjścia kupi alfę. Prezentował galerię zdjęć z rajdów zrobioną jak twierdził A100 ze szkłem 18-70.
                    Witam serdecznie
                    Po1 p. Niesporek nie prowadzi pokazów Road Show a tylko warsztaty fotografii studyjnej z wykożystaniem A100

po2. Pokazy w trakcie trwania Road Show prowadzi 3 ludzi z bardzo dużym doświadczeniem w tej branzy.
                    Nie wierzę by ktokolwiek z tego zespołu powiedział " jeśli chodzi o matryce to są firmą przodującą pozostawiając inne w tyle."
                    Często podkreślamy że Sony produkuje matryce,ale nigdy nie mówimy źle o konkurencji.
                    Zdjęcia rajdowe oraz z samochodami Porshe wykonałem ob. 75-300 i podkreślałem to na każdym kroku. Nie twierdziłem że zostały zrobione 18-70
                    Prezentacja trwała cały dzień i jeżeli posłuchało się 3 min wypowiedzi to potem pisze się takie kwiatki.
                    Tak się składa że nasza trójka zajmująca się w Sony pokazami to ludzie fotografujący min. 20 lat, tak więc nie jest tak że w nasze usta można wepchnąć co tylko się da.
                    Pokazywałem też przykłady zdjęć wykonanych ze stabilizacją, podkreślałem że czas naświetlania można z reguły wydłuzyć
                    o 3 działki ale pokazywałem też zdjęcie w którym poszalałem nieco naświetlając je przez 1/2s wyszło nieźle ale nie ukrywałem że bylem oparty o ścianę...
                    Tak czy inaczej serdecznie pozdrawiam i zapraszam na pozostałe pokazy
                    Z większością odwiedzających łatwo łapiemy kontakt właśnie z tego powodu że łączy nas jedna fotograficzna pasja. ..
                    A przychodzą też ludzie w koszulkach Canon, Nikon
                    Pozdrawiam wszystkich ekspertów Canona
                    Rafał
                    Sony Photo Team

Komentarz

• tmkwol
                      Coś już napisał
                      • 2005
                      • 54

Zamieszczone przez Rafiki
                      Zdjęcia rajdowe oraz z samochodami Porshe
                      Czy mozna obejrzec gdzieś w sieci owe zdjęcia?

Komentarz

• alien
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 412

Rafiki a wiesz już może kiedy mniej wiecej wyjdzie nowa alpha i jaki bedzie rozmiar fizyczny matrycy?

Pozdrawiam!
                        ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p

Komentarz

• Czacha
                          fotograf
                          • 2004
                          • 4868

Oj takich rzeczy sie nie dowiemy

Mialem okazje poznac Rafala (chyba ze to inny Rafal? ) na jednym ze szkolen w Tychach (fajny hotel.. i orzeszki w miare tanie ). Naprawde zna sie na rzeczy i nie jeden z nas moze pozazdroscic mu doswiadczenia i wiedzy o sprzecie.. nie tylko Sonego

Troche odbiegajac od tematu, szkoda ze nie wypalil pomysl warsztatow z BGF'em.. no ale rozumiem, ze decyzje podejmowane sa na innych szczeblach. Zdaje sie, ze w B-stoku bedziecie mieli stoisko w Kodaku na Suraskiej? Po prezentacji zapraszam w odwiedziny do FJ w Auchan
                          https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• alien
                            Początki nałogu
                            • 2004
                            • 412

Mialem okazje poznac Rafala na jednym ze szkolen w Tychach (fajny hotel.. i orzeszki w miare tanie ). Naprawde zna sie na rzeczy i nie jeden z nas moze pozazdroscic mu doswiadczenia i wiedzy o sprzecie.. nie tylko Sonego
                            ciekawe dlaczego sony a nie canon...ciekawe też czym prywatnie Rafiki robi zdjęcia?Jak możesz to napisz....sorry za wścibskość...

Canon 30d robi na Tobie pozytywne wrażenie?Jeśli tak to czy mógłbyś uzasadnić?
                            ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p

Komentarz

• rysiaczek
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 897

Witam serdecznie
                              I my również witamy na forum!

Prezentacja trwała cały dzień i jeżeli posłuchało się 3 min wypowiedzi to potem pisze się takie kwiatki.
                              [..]
                              Pokazywałem też przykłady zdjęć wykonanych ze stabilizacją, podkreślałem że czas naświetlania można z reguły wydłuzyć
                              o 3 działki ale pokazywałem też zdjęcie w którym poszalałem nieco naświetlając je przez 1/2s wyszło nieźle ale nie ukrywałem że bylem oparty o ścianę...
                              A ten fragment tyczy sie podejrzewam mojej wczesniejszej wypowiedzi. I juz odpowiadam - przede wszystkim podejrzewam, ze musialem miec przyjemnosc (przepraszam, ale watpliwa pod wzgledem merytorycznym) z jednym z Twoich kolegow, nie bezposrednio z Toba. Jedna z osob prezentujaca Alfe w Krakowie miala jednak albo gorszy dzien, albo odbiega poziomem od pozostalej ekipy. Znacznie.

Z większością odwiedzających łatwo łapiemy kontakt właśnie z tego powodu że łączy nas jedna fotograficzna pasja. ..
                              A przychodzą też ludzie w koszulkach Canon, Nikon
                              Pozdrawiam wszystkich ekspertów Canona
                              Rafał
                              Sony Photo Team
                              A tu moge tylko potwierdzic - wedrujac na pietro Bunkra Sztuki bylo bardzo milo, rzeczowo i fachowo (o czym tez pisalem). I warto dodac, ze rozmowy toczyly sie nie tylko na temat alfy

Pozdrawiam serdecznie i udanej reszty trasy!
                              Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

Pracuję...