Czy Canon EF 70-200mm f/2.8 L jest naprawde az taki dobry, zeby dac za niego prawei dwa razy wiecej pieniedzy niz za Sigme 70-200mm f2.8 EX APO IF HSM ? Czy Sigma moze byc alternatywa?
Obiektyw: Canon vs Sigma
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Re: Obiektyw: Canon vs Sigma
Wszystko jest względne :wink: IMHO ta Sigma może być niezłą alternatywąZamieszczone przez maja_1040Czy Canon EF 70-200mm f/2.8 L jest naprawde az taki dobry, zeby dac za niego prawei dwa razy wiecej pieniedzy niz za Sigme 70-200mm f2.8 EX APO IF HSM ? Czy Sigma moze byc alternatywa? -
Dzisiaj widziałem w księgarni brytyjskie pismo o fotografii (35 pln
) w którym to piśmie znajdował się dział buying guide i dla zakresu teleobiektywów ok. 70-200 i światłem 2.8 kolejność była następująca:
Nikkor
Sigma HSM
(pięć gwiazdek na pięć możliwych)
Canon 70-200L 2.8 IS (cztery gwiazdki)
coś tam jeszcze.
Nie jest to pierwszy przypadek kiedy ta Sigma jest opisywana jako świetne szkło. Jedyny feler, to fakt, że Canon jest uszczelniony a Sigma nie. Czy to jest warte 350$ w USA albo 3000 PLN w Polsce? Zależy co kto lubi :wink:
Od dłuższgo czasu interesuje mnie ten obiektyw i właśnie zbieram na niego kaskę
Komentarz
-
-
Chodzi o różnicę cen pomiędzy tymi dwoma szkłami!Zamieszczone przez SpontanSigma 70-200 f/2.8 HSM za 350 dolarów? POKAŻ

Komentarz
-
-
Wg mnie nie 8)Zamieszczone przez maja_1040Czy Canon EF 70-200mm f/2.8 L jest naprawde az taki dobry, zeby dac za niego prawei dwa razy wiecej pieniedzy niz za Sigme 70-200mm f2.8 EX APO IF HSM ?
Jak najbardziej. Sam zamierzam ja kupic.Czy Sigma moze byc alternatywa?Komentarz
-
Vitez a co to takiego?Zamieszczone przez VitezWg mnie nie 8)Zamieszczone przez maja_1040Czy Canon EF 70-200mm f/2.8 L jest naprawde az taki dobry, zeby dac za niego prawei dwa razy wiecej pieniedzy niz za Sigme 70-200mm f2.8 EX APO IF HSM ?
Jak najbardziej. Sam zamierzam ja kupic.Czy Sigma moze byc alternatywa?20Dset
maj łeb...Komentarz
-
Dokladnie nie wiem (tzn dokladnych zdjec testowych nie ogladalem), ale obilo mi sie o uszy ze gorzy od tej Sigmy (np brak HSM) - gdzies, kiedys na grupie. A na pewno mniej popularny (w testach czy opiniach czy posiadaniu uzytkownikow) - to wystarczyZamieszczone przez TytusVitez a co to takiego?
A moze go z czyms myle . A moze to jakas nowosc. Ale na ta Sigme juz sie zdecydowalem :PKomentarz
-
Sigma APO 70-200mm F2.8 EX IF HSM???Zamieszczone przez VitezDokladnie nie wiem (tzn dokladnych zdjec testowych nie ogladalem), ale obilo mi sie o uszy ze gorzy od tej Sigmy (np brak HSM) - gdzies, kiedys na grupie. A na pewno mniej popularny (w testach czy opiniach czy posiadaniu uzytkownikow) - to wystarczyZamieszczone przez TytusVitez a co to takiego?
A moze go z czyms myle . A moze to jakas nowosc. Ale na ta Sigme juz sie zdecydowalem :P
ja tak samo, do tego konwerter 2x, w USA są po 180$ i będę happy20Dset
maj łeb...Komentarz
-
A ja wole konwerter 1.4x .Zamieszczone przez TytusSigma APO 70-200mm F2.8 EX IF HSM???
ja tak samo, do tego konwerter 2x, w USA są po 180$ i będę happy
Spadek jakosci i jasnosci (szczegolnie jasnosci) z 2x za duzy jak dla mnie. Nie po to kupuje szklo 2.8 by miec z niego 5.6, a ogniskowa 448 z przyslona 4 na dlugim koncu zupelnie mi wystarczy 8) .
I kupuje nie w USA a u Tommiego (grudzien/styczen) - jemu bez obaw moge odsylac jak cos bedzie nie tak a do USA to roznie...Komentarz
-
no zasadniczo to nawet światło 3.92 :wink:Zamieszczone przez VitezA ja wole konwerter 1.4x .Zamieszczone przez TytusSigma APO 70-200mm F2.8 EX IF HSM???
ja tak samo, do tego konwerter 2x, w USA są po 180$ i będę happy
Spadek jakosci i jasnosci (szczegolnie jasnosci) z 2x za duzy jak dla mnie. Nie po to kupuje szklo 2.8 by miec z niego 5.6, a ogniskowa 448 z przyslona 4 na dlugim koncu zupelnie mi wystarczy 8) .
I kupuje nie w USA a u Tommiego (grudzien/styczen) - jemu bez obaw moge odsylac jak cos bedzie nie tak a do USA to roznie...
tyle, że ja jednak wole liczyć ogniskową bez cropa, co mi z tego, że mam wycinek obrazu jak przy 448mm skoro zbliżenie jest jak przy 280
dlatego wolę konwerter 2x, przy 400mm u mnie liczyło sie będzie przede wszystkim zbliżenie, a jakość obrazu raczej gorsza jak z 75-300 przy 300mm nie będzie
20Dset
maj łeb...Komentarz
-
Ja sie nie bawie we wzorki. Ja widze to co mam w wizjerze i na zdjeciu. I sie oszukuje ze to jest wlasnie takie zblizenie jakie mi wystarcza
- dlatego licze z cropem, bo nie widze roznicy :P
Komentarz
-
no wiesz, jak mówimy o ogniskowej to mówimy o realnym powiększeniu, 280 a 400mm to ogromna różnicaZamieszczone przez VitezJa sie nie bawie we wzorki. Ja widze to co mam w wizjerze i na zdjeciu. I sie oszukuje ze to jest wlasnie takie zblizenie jakie mi wystarcza
- dlatego licze z cropem, bo nie widze roznicy :P
a może trudno ci się pogodzić ze stwierdzeniem, że każdy DLSR z cropem ma wbudowany zoom cyfrowy
tak czy inaczej Sigma zła nie jest
a ile liczy sobie Tommy za to szkło i konwerter? fajny gościu musi być po tym jak się te oferty czyta
20Dset
maj łeb...Komentarz
-
Dlaczego sądzisz, że odwzorowanie (czy cokolwiek innego masz na myśli) jest zależne od ogniskowej? Wciąż intuicja niczym nie poparta, czy masz jakiś argument lub test na potwierdzenie?Zamieszczone przez Tytusno wiesz, jak mówimy o ogniskowej to mówimy o realnym powiększeniu, 280 a 400mm to ogromna różnica
a może trudno ci się pogodzić ze stwierdzeniem, że każdy DLSR z cropem ma wbudowany zoom cyfrowy
Jeśli chodzi o zoom cyfrowy, to nic nie rozumiem. CO jest powiększone cyfrowo?30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy
Komentarz
Komentarz