Back focus w 300d

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • parsons
    Dopiero zaczyna
    • 2004
    • 16

Back focus w 300d

Witam
    Przeprowadziłem domowym sposobem test na front/back focus i mam wrażenie, że mój 300d ma back focus. Załączam zdjęcia robione obiektywem 50 F1.8 MKII przy F2.5, F3.2, F4.
    Środkowym punktem AF celowałem w tą bardziej oddaloną baterię.

Moje pytanie jest następujące, czy w ogóle jest sens odsyłać aparat do serwisu, jak duży wpływ taki back focus ma na jakość zdjęć.
    Jeśli chodzi o portrety to zdjęcia wydają się być ostre pomimo opisanej wyżej wady. Natomiast przy zdjęciach szerokich planów zdjęcia wydają się być nieostre. Czy jest jakiś związek pomiędzy tymi sprawami?

pozdrawiam
  • McKane
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2015

Po pierwsze popraw linki do zdjec bo wszystkie odnosza sie do pliku 2.5.jpg.

Co do problemu to dla mnie wyglada to nie jak BF ale zle wycelowany AF ktory albo przez Twoja nieuwage w wyborze punktu ostrosci albo slaba ilosc swiatla wcelowal idealnie ale w 1 baterie. Oczywiscie moge sie mylic ale na Twoim miejscu zrobilbym test w oparciu o cos innego niz baterie i w lepszym swietle.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• parsons
      Dopiero zaczyna
      • 2004
      • 16

Linki już poprawiłem. Dzięki za zwrócenie uwagi.

Co do mojej nieuwagi to raczej mało prawdopodobne (ale nie wykluczam). Zdjęcia robione ze statywu + spust. Środkowe pole AF było ustawione dokładnie na drugą baterię.
      Jutro sprawdzę przy lepszym oświetleniu, a w poniedziałek na odpowiednio wydrukowanym teście.

Komentarz

• McKane
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2015

No wlasnie to zdanie o srodkowym polu mnie zastanowilo. Po wlaczeniu w breezebrowserze pol AF dla Canona wprawdzie nie widac ktore bylo aktywne ale jesli centralne to ono ewidentnie celuje w 1 baterie. No chyba ze po ustawianiu ostrosci przekadrowywales ?

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• parsons
          Dopiero zaczyna
          • 2004
          • 16

Przekardowania nie było. A bateria na pierwszym planie w ogóle nie była z "zasięgu" centralnego pola AF, stąd moje przypuszczenia o back focusie.

Tutaj wersja na F1.8. Czas 1/200 ISO200.
          Celowałem dokładnie w literkę "o" w słowie "not" w baterii na drugim planie.

Komentarz

• McKane
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2015

No to ewidentnie zle wcelowales Az sprawdzilem jeszcze raz ... centralny punkt AF celuje w blizsza baterie. W dalsza celuje ten punkt ktory lezy nad centralnym

Komentarz

• parsons
              Dopiero zaczyna
              • 2004
              • 16

Dodatkowe informacje:
              W aparacie włączony mam tylko centralny punkt, pozostałe o których mówisz leżą poza bateriami.
              Zdjęcia, które prezentuję są wycinkiem oryginału a nie pomniejszoną wersją.

A tu testów domowych ciąg dalszy
              F1.8
              Oczywiście tu AF mógł się pomylić bo kartka w kratkę jest :]

Komentarz

• McKane
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2015

A no i to wyjasnia cala sytuacje - myslalem ze je tylko pomniejszyles. Tak czy inaczej zobacz w lepszym swietle i na wydrukowanym tescie i na innych szklach. Moze sie okazac ze roznica jest pomijalna i dlatego portrety wychodza Ci idealnie Co do szerokich kadrow to BF powinien byc wedlug mnie duzo mniej zauwazalny z tego wzgledu iz wraz ze wzrostem odleglosci i mniejsza ogniskowa dysponujesz bardzo duza GO.
                Jesli sprawa sie nie wyjasni pozostaje Ci serwis

Komentarz

• parsons
                  Dopiero zaczyna
                  • 2004
                  • 16

Tele (właściwie to jego wycinek) wygląda właśnie tak.

Parametry: szkło KITowe, ogniskowa 24mm, ISO400, F11, 1/100

Bez żadnej obróbki. Może w tym tkwi przyczyna a może to poprostu KIT jest tak mydlany? Może ma ktoś w tej materii jakieś doświadczenia?

A co do serwisu, to ile kosztuje taka przyjemność? I gdzie? Tylko w stolicy?

Komentarz

• Tytus
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1358

Zamieszczone przez parsons
                    Dodatkowe informacje:
                    W aparacie włączony mam tylko centralny punkt, pozostałe o których mówisz leżą poza bateriami.

A tu testów domowych ciąg dalszy
                    F1.8
                    Oczywiście tu AF mógł się pomylić bo kartka w kratkę jest :]
                    ja widzę na tej kartce także tragiczne poziomy, bez choćby autolevels ja bym tego zdjęcia nikomu nie pokazywał...
                    20Dset
                    maj łeb...

Komentarz

• parsons
                      Dopiero zaczyna
                      • 2004
                      • 16

ja widzę na tej kartce także tragiczne poziomy, bez choćby autolevels
                      a mogę prosić jaśniej?

Komentarz

• tpop
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1465

A ja siedze i dumam jak Ty zes celowal.
                        Daj tu cale kadry tych batetyjek bo zanim doszedlem do tej dosc istonej informacji to kilka razy pomyslalem sobie ze albo cos piles albo najarales sie jakiegos swinstwa .
                        photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• Tytus
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1358

ja widzę na tej kartce także tragiczne poziomy, bez choćby autolevels
                          a mogę prosić jaśniej?
                          otwórz zdjęcie w PS i naciśnij ctrl+shift+L i zobaczysz różnicę
                          20Dset
                          maj łeb...

Komentarz

• parsons
                            Dopiero zaczyna
                            • 2004
                            • 16

Nowe wersje testu domowego oraz tele po autolevel.

Komentarz

• Tytus
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1358

Nowe wersje testu domowego oraz tele po autolevel.
                              nie no bez przesady, ja tylko chciałem zwrócić uwagę na pewne predysposycje cyfrówek

TAKIE GNIOTY TELE CI ROBI

jaki to był czas, przesłona i ogniskowa?

bo na moje to jakieś 75-300 robione czasem 1/10 s. z 300mm
                              bo bo jeżeli kitem takie cyknął to ja przepraszam i wychodzę...

problem z kitowcem to IMHO jego obudowa, część, która kręci się i ostrzy lata czasami na boki jak w każdym szkle tej konstrukcji i dlatego aparat niezawsze ostrzy precyzyjnie, poza tym jedno drgnienie, okular się ruszy i choć złapał ostrość, koniec końców wychodzi **** blada....
                              20Dset
                              maj łeb...

Komentarz

Pracuję...