Po wielu latach pracy na nikonach nabyłem canona 5D. Zdjęcia są wspaniałe! Jednak fotografowanie z lampą błyskową 580EX (głównie reportaże ślubne) sprawia mi pewne kłopoty. Nie mogę także zrozumieć dlaczego po włączeniu lampy błyskowej celem doświetlenia cieni przy świetle dziennym, wybranie i zablokowanie AF powoduje zablokowanie ekspozycji. Jeśli ktoś chciałby dać mi kilka dobrych rad to bardzo proszę. :-D
Canon 5D.
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Dobra rada by bylo poradzic Ci przeczytanie instrukcji. Da sie lapanie ostrosci i ustawianie ekspozycji rozdzielic (pewnie jakas dobra reka zaraz napisze jak, bo ja to nie pamietam
).
Natomiast co do lampy to u Canona w pomieszczeniach zdecydowanie wymaga ona korekty na plus (~ +2/3-1) a na zewnatrz mniej wiecej tyle samo na minus.... -
Przeczytaj instrukcję ;-)Zamieszczone przez jurek07Nie mogę także zrozumieć dlaczego po włączeniu lampy błyskowej celem doświetlenia cieni przy świetle dziennym, wybranie i zablokowanie AF powoduje zablokowanie ekspozycji. Jeśli ktoś chciałby dać mi kilka dobrych rad to bardzo proszę. :-D
Shutter button / AE lock button function (C.Fn 4)
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5d/page7.aspthe silence is deafeningKomentarz
-
-
A moze tu nie trzeba szukac nikoniarskich metod pracy ze sprzetem a nauczyc sie po Canoniarsku?...Komentarz
-
Dziwne - na stałe mam ustawione CF4 na 1:AE lock/AF i jak naciskam kciukiem gwiazdkę, to mi AF blokuje (One Shot), ale póki nie dotknę spustu to cały czas ekspozycję zmienia - nawet z lampą. Wciśnięcie spustu do połowy dokonuje pomiaru i "zamraża" go.Zamieszczone przez jurek07Nie mogę także zrozumieć dlaczego po włączeniu lampy błyskowej celem doświetlenia cieni przy świetle dziennym, wybranie i zablokowanie AF powoduje zablokowanie ekspozycji. Jeśli ktoś chciałby dać mi kilka dobrych rad to bardzo proszę. :-D
Nie widzę więc opisanego problemu.Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.Komentarz
-
-
Zamieszczone przez DutyDziwne - na stałe mam ustawione CF4 na 1:AE lock/AF i jak naciskam kciukiem gwiazdkę, to mi AF blokuje (One Shot), ale póki nie dotknę spustu to cały czas ekspozycję zmienia - nawet z lampą. Wciśnięcie spustu do połowy dokonuje pomiaru i "zamraża" go.
Nie widzę więc opisanego problemu.
No ale o czym my mowimy, chodzi o to, żeby operować samym spustem, a nie jakąś gwiadką..O obiektywach wiem prawie wszystko
Komentarz
-
-
Dokładnie. Jakiś czas temu wydzwaniał do mnie jakiś człowiek, który przesiadał się z nikonów na 5D. W końcu zastrzelił mnie tym samym pytaniem: dlaczego blokuje... Chwilę mi zajęło zastanowienie się, czego on chce, co blokuje i jak to ma być inaczejZamieszczone przez KuchateKA moze tu nie trzeba szukac nikoniarskich metod pracy ze sprzetem a nauczyc sie po Canoniarsku?
Jak mu wytłumaczyłem jak to działa w normalnych aparatach, to chyba mu się nawet spodobało.JarekKomentarz
-
nikoniarksie metody sa jednak o niebo poręczniejsze, to tak z doswiadzczenia pisze, a filozofia ergonomiczna Canonow pozostawia nadal wiele do zyczenia
Ale kto co lubi, jak wykle zreszta....
Komentarz
-
Oświeć i jurka07Zamieszczone przez oskarkowyJak mu wytłumaczyłem jak to działa w normalnych aparatach, to chyba mu się nawet spodobało.the silence is deafeningKomentarz
-
Piotrze wierz mi, że wszystko to kwestia przyzwyczajenia. Dla mnie "nikoniarskie metody" to chodzenie pod górkę, jakieś bzdurne i niepotrzebne wygibasy, które tylko zajmują czas. Dlaczego tak myślę? Bo nigdy nie miałem aż tak długo nikona, żeby się do niego przyzwyczaić. Założyciel wątku ma to samo, tylko w drugą stronę.Zamieszczone przez iczeknikoniarksie metody sa jednak o niebo poręczniejsze, to tak z doswiadzczenia pisze, a filozofia ergonomiczna Canonow pozostawia nadal wiele do zyczenia
Ale kto co lubi, jak wykle zreszta....
Ty za to masz doświadczenie z oboma systemami. Uważasz, że nikon wygodniejszy, ale jednak używasz canona mimo, że mniej wygodny. Więc albo nie jest z tym tak źle, albo nie lubisz zdjęć w kropki
JarekKomentarz
-
Panowie bardzo dziękuję, ale tylko Cichy zaskoczył o co w całym temacie chodzi. Reszta wykazała całkowity brak wiedzy podstawowej, a pan Grabek (liczyłem na więcej) jest zdania że może być każdego koloru aby tylko był czerwony. Pozdrawiam wszystkich serdecznie!!!Komentarz
-
Jurku, czy Ty aby nie czytałeś czegoś innego, niż ja napisałem? Bo za cholerę nie wiem, o czym piszesz..JarekKomentarz
Komentarz