Canon 5D.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jurek07

Canon 5D.

Po wielu latach pracy na nikonach nabyłem canona 5D. Zdjęcia są wspaniałe! Jednak fotografowanie z lampą błyskową 580EX (głównie reportaże ślubne) sprawia mi pewne kłopoty. Nie mogę także zrozumieć dlaczego po włączeniu lampy błyskowej celem doświetlenia cieni przy świetle dziennym, wybranie i zablokowanie AF powoduje zablokowanie ekspozycji. Jeśli ktoś chciałby dać mi kilka dobrych rad to bardzo proszę. :-D
  • KuchateK
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 4895

Dobra rada by bylo poradzic Ci przeczytanie instrukcji. Da sie lapanie ostrosci i ustawianie ekspozycji rozdzielic (pewnie jakas dobra reka zaraz napisze jak, bo ja to nie pamietam ).

Natomiast co do lampy to u Canona w pomieszczeniach zdecydowanie wymaga ona korekty na plus (~ +2/3-1) a na zewnatrz mniej wiecej tyle samo na minus.
    ...

Komentarz

• gietrzy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 5727

Zamieszczone przez jurek07
      Nie mogę także zrozumieć dlaczego po włączeniu lampy błyskowej celem doświetlenia cieni przy świetle dziennym, wybranie i zablokowanie AF powoduje zablokowanie ekspozycji. Jeśli ktoś chciałby dać mi kilka dobrych rad to bardzo proszę. :-D
      Przeczytaj instrukcję ;-)

Shutter button / AE lock button function (C.Fn 4)
      http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5d/page7.asp
      the silence is deafening

Komentarz

• Cichy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 7450

Kolega z przesiadki ma rację. nic nie działa, ani przełączanie w CF, ani zabawa z trybami pomiarów światła. jak się zdejmie lampę jest ok, jak się podepnie to ekspozycja się blokuje w każdym przypadku.
        Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.
        O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• KuchateK
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 4895

A moze tu nie trzeba szukac nikoniarskich metod pracy ze sprzetem a nauczyc sie po Canoniarsku?
          ...

Komentarz

• Duty
            Bywalec
            • 2005
            • 244

Zamieszczone przez jurek07
            Nie mogę także zrozumieć dlaczego po włączeniu lampy błyskowej celem doświetlenia cieni przy świetle dziennym, wybranie i zablokowanie AF powoduje zablokowanie ekspozycji. Jeśli ktoś chciałby dać mi kilka dobrych rad to bardzo proszę. :-D
            Dziwne - na stałe mam ustawione CF4 na 1:AE lock/AF i jak naciskam kciukiem gwiazdkę, to mi AF blokuje (One Shot), ale póki nie dotknę spustu to cały czas ekspozycję zmienia - nawet z lampą. Wciśnięcie spustu do połowy dokonuje pomiaru i "zamraża" go.
            Nie widzę więc opisanego problemu.
            Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Komentarz

• Cyborg
              Początki nałogu
              • 2006
              • 416

U mnie jest tak, jak u Duty. Lampa 550.
              Jaki macie firmware?

Komentarz

• Cichy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 7450

Zamieszczone przez Duty
                Dziwne - na stałe mam ustawione CF4 na 1:AE lock/AF i jak naciskam kciukiem gwiazdkę, to mi AF blokuje (One Shot), ale póki nie dotknę spustu to cały czas ekspozycję zmienia - nawet z lampą. Wciśnięcie spustu do połowy dokonuje pomiaru i "zamraża" go.
                Nie widzę więc opisanego problemu.

No ale o czym my mowimy, chodzi o to, żeby operować samym spustem, a nie jakąś gwiadką..
                O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• KuchateK
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 4895

A jak ty chcesz wlaczac dwie rzeczy jednym guzikiem inaczej jak nie na raz?
                  ...

Komentarz

• oskarkowy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2513

Zamieszczone przez KuchateK
                    A moze tu nie trzeba szukac nikoniarskich metod pracy ze sprzetem a nauczyc sie po Canoniarsku?
                    Dokładnie. Jakiś czas temu wydzwaniał do mnie jakiś człowiek, który przesiadał się z nikonów na 5D. W końcu zastrzelił mnie tym samym pytaniem: dlaczego blokuje... Chwilę mi zajęło zastanowienie się, czego on chce, co blokuje i jak to ma być inaczej
                    Jak mu wytłumaczyłem jak to działa w normalnych aparatach, to chyba mu się nawet spodobało.
                    Jarek

Komentarz

• iczek
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 711

nikoniarksie metody sa jednak o niebo poręczniejsze, to tak z doswiadzczenia pisze, a filozofia ergonomiczna Canonow pozostawia nadal wiele do zyczenia Ale kto co lubi, jak wykle zreszta....
                      FotoPropaganda - blog tylko o dobrej fotografii
                      Ptaki
                      Portrety
                      Pejzaż

Komentarz

• gietrzy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 5727

Zamieszczone przez oskarkowy
                        Jak mu wytłumaczyłem jak to działa w normalnych aparatach, to chyba mu się nawet spodobało.
                        Oświeć i jurka07
                        the silence is deafening

Komentarz

• oskarkowy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2513

Zamieszczone przez iczek
                          nikoniarksie metody sa jednak o niebo poręczniejsze, to tak z doswiadzczenia pisze, a filozofia ergonomiczna Canonow pozostawia nadal wiele do zyczenia Ale kto co lubi, jak wykle zreszta....
                          Piotrze wierz mi, że wszystko to kwestia przyzwyczajenia. Dla mnie "nikoniarskie metody" to chodzenie pod górkę, jakieś bzdurne i niepotrzebne wygibasy, które tylko zajmują czas. Dlaczego tak myślę? Bo nigdy nie miałem aż tak długo nikona, żeby się do niego przyzwyczaić. Założyciel wątku ma to samo, tylko w drugą stronę.
                          Ty za to masz doświadczenie z oboma systemami. Uważasz, że nikon wygodniejszy, ale jednak używasz canona mimo, że mniej wygodny. Więc albo nie jest z tym tak źle, albo nie lubisz zdjęć w kropki
                          Jarek

Komentarz

• jurek07

Panowie bardzo dziękuję, ale tylko Cichy zaskoczył o co w całym temacie chodzi. Reszta wykazała całkowity brak wiedzy podstawowej, a pan Grabek (liczyłem na więcej) jest zdania że może być każdego koloru aby tylko był czerwony. Pozdrawiam wszystkich serdecznie!!!

Komentarz

• oskarkowy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2513

Jurku, czy Ty aby nie czytałeś czegoś innego, niż ja napisałem? Bo za cholerę nie wiem, o czym piszesz..
                              Jarek

Komentarz

Pracuję...