Jaki obiektyw do Macro bysie polecili ?? czy moze zainteresowac sie obiektywami zoom z funkcja macro czy lepiej nie tracic na to kasy i miec odrebny obiektyw do macro ??
jaki obiektyw do macro??
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
100mm macro usm 2.8 ten i żaden inny, nawet z cropem (troche za dużo) na portret ale z ff ujdzie, ostry i szybki, ale tylko w wersji usm bez usm olać, to mogę polecić jeśli chodzi o macro z prawdziwego zdarzenia, jak coś odleglejszego to 180 3.5 ale droższy i ciemniejszy, co do inncy wynalazków nie wypowiadam się bo szkoda na nie klawiatury, ale jak ktoś będzie polecał jakąs sigme czy inny wynalazek to pamiętaj że to marketingowa namiastka prawdziwego makro no i bez 1:1. -
Trochę mało informacji podajesz:Zamieszczone przez PORTERJaki obiektyw do Macro bysie polecili ??
Jakiej oczekujesz skali odwzorowania?
Jakiej ogniskowej?
Obiekt zdjęć ruchliwy czy nie?
To mają być pierwsze próby makro czy coś już robileś w tym temacie?
Zależy od Twojego stopnia zaangażowania w tą dziedzinę fotografii.Zamieszczone przez PORTERczy moze zainteresowac sie obiektywami zoom z funkcja macro czy lepiej nie tracic na to kasy i miec odrebny obiektyw do macro ??
Przyzwoite makro (1:2) ma Sigma 70-300 APO DG. Większość pozostałych zoomów faktycznie ma tylko takie marketingowe "makro".
Są też inne sposoby robienia zdjęć makro: pierścienie pośrednie, soczewki nasadkowe, mieszki wyciągowe...
Zainteresuj sie trochę tematem:
a poźniej zadawaj konkretniejsze pytania.Pozdrowienia, Tomek
Komentarz
-
Pojechałeś trochę z tą Sigmą, ta firma ma wiele świetnych obiektywów makro, np. 105/2.8.Zamieszczone przez Lukbędzie polecał jakąs sigme czy inny wynalazek to pamiętaj że to marketingowa namiastka prawdziwego makroKomentarz
-
ktory byl by lepszy :
150mm F2.8 EX DG HSM APO Macro
100mm macro usm 2.8 CanonEOS 300D + kit :-))Komentarz
-
dopiero zaczynam z macro ;-) to moze na poczatek jakas soczekwa do KITa zeby sie zapoznac z tematem albo jakis konwerter.EOS 300D + kit :-))Komentarz
-
Ja proponuje na start pare pierscienie m42 i heliosa, jak się spodoba to sonnarka 135 (lub cos podobnego), pozniej lampe, a na koncu jak juz bedziesz pewny to canona 100/2.8. No chyba, ze masz sporo wolnej kasy to od razu canon+lampa( a najlepiej dwie).Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Luk100mm macro usm 2.8 ten i żaden inny, nawet z cropem (troche za dużo) na portret ale z ff ujdzie, ostry i szybki, ale tylko w wersji usm bez usm olać, to mogę polecić jeśli chodzi o macro z prawdziwego zdarzenia, jak coś odleglejszego to 180 3.5 ale droższy i ciemniejszy, co do inncy wynalazków nie wypowiadam się bo szkoda na nie klawiatury, ale jak ktoś będzie polecał jakąs sigme czy inny wynalazek to pamiętaj że to marketingowa namiastka prawdziwego makro no i bez 1:1.
Nie zgodzę się np. tamron 90/2.8 makro jest lepszy optycznie na pełniej dziurze od canona 100/2.8 i tańszy. Tokina100mm f/2,8 AT-X Pro tez nie odbiega znacząco od canona jeśli chodzi o optykę. Zaletą canona jest jednak to że nie zmienia długości podczas ostrzenia
Jeśli chodzi o obiektywy ponad 100mm to nie polecam na początek. Szybkość AF podczas robienia zdjęć makro nie ma pierwszorzędnego znaczenia (i tak robi się głównie na MF) tak samo jak jasnośćKomentarz
-
Nie wiem jakie makro preferujesz ale wydaje mi się że dla początkującego lepszy będzie ten drugi obiektyw (da ci większą GO) choć sam proponowałbym Tamrona SP AF DI 90mm f/2.8 MacroZamieszczone przez PORTERktory byl by lepszy :
150mm F2.8 EX DG HSM APO Macro
100mm macro usm 2.8 CanonKomentarz
-
A czy mozna zorbic cos takiego do tego mojego Kita zamocowac ten obiektyw od zenita odwrotnie ;-) czy lepiej sie nie bawic w takie wynalazkiEOS 300D + kit :-))Komentarz
-
Mozna.
Mozna tez odpiac kita i przystawic do puszki odwrotnie. Sa do tego nawet pierscienie odpowiednie jak Ci sie spodobaja efekty.
(do kita i canona jest to pierscien z bagnetu na gwint Canon EOS #58 )
O efektach bylo juz na forum. Przyslone przymyka sie trzymajac przycisk podgladu GO podczas wypinania. Oczywiscie wczesniej trzeba ustawic co sie chce. To jedyna wada tego zestawu... Bo problem z ciemnoscia i ostrzeniem na przymknietej przyslonie maja i zestawy ze szklami manualnymi. Trzeba sobie zorganizowac najczesciej jakas przyzwoita latarke
A wogole tutaj jest watek tez...
http://canon-board.info/showthread.p...ht=makro+kitem
Dwa linki z tego watku o czym ja tu pisze... Po niemiecku, ale sa obrazki
Ostatnio edytowany przez KuchateK; 1338....Komentarz
-
co bedzie lepszym rezultatem:
1) KIT + odwrocony obiektyw z zenita ( skręcić je mordkami do siebie )
2) odwrócony KITEOS 300D + kit :-))Komentarz
-
Spróbuj soczewkę Raynox 250D dołożyć do KIT'a.
A jeśli naprawdę zależy Ci na jakości to Canon 100 f/2,8 macro...Komentarz
-
Wg ciebie sigma czy tamron makro nie maja odwzorowania 1:1? Zgadujesz ?Zamieszczone przez Luk100mm macro usm 2.8 ten i żaden inny, nawet z cropem (troche za dużo) na portret ale z ff ujdzie, ostry i szybki, ale tylko w wersji usm bez usm olać, to mogę polecić jeśli chodzi o macro z prawdziwego zdarzenia, jak coś odleglejszego to 180 3.5 ale droższy i ciemniejszy, co do inncy wynalazków nie wypowiadam się bo szkoda na nie klawiatury, ale jak ktoś będzie polecał jakąs sigme czy inny wynalazek to pamiętaj że to marketingowa namiastka prawdziwego makro no i bez 1:1.Komentarz
Komentarz