Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Jak zabrac sie do sesji fotograficznej z modelka??
Jak zabrac sie do sesji fotograficznej z modelka??
No wiec zostalem namowiony przez kolezanke zeby zrobic jej cos w rodzaju sesji zdjeciowej. Jestem amatoram i nie do konca zdaje sobie sprawe jak sie do tego zabrac. Sprzet tak jak w stopce.
Jesli bylibyscie zarzucic kilka rad to bylbym wdzieczny.Interesuja mnie aspekty techniczen ale takze sposob podejscia do modelki.Czy pozostawic jej kwestie ustawiania sie do obiektywu czy tez kierowac nia??
co do podejścia do modelki to możesz jej coś zasugerować żeby jakoś się ustawiła ale nalegaj też żeby sama zaczęła "grać". Ważna też jest atmosfera, polecam jakąś muzykę w trakcie sesji i pełen luz
Gdzie lepiej namowic modelke na pozowanie na pierwszy raz?Plener czy wnetrze??
na pierwszy raz nie polecam plenerow
a na powaznie tak jak pisal mganko, luz przede wszystkim, ale polega to tez na tym zeby pracowac nad tym jak czuje sie model/modelka, nie popedzac, nie narzekac, nie ustawiac modelki wlasnymi recami i kazac wytrwac w pozie az ustawimy: ostrosc, wartosci nastaw, kadr i minie cala wiecznosc nim zrobimy pstryk, warto przestrzelic parenascie fotek ot tak luzno zeby fotografowaana osoba zauwazyla ze aparat wcale nie jest straszny, ze mozna sie smiac i byc naturalnym, ciagle mow ze jest swietnie ale sprobuj tak a sprobuj tak o super, to moze jeszcze tak ? i jak sie rozluzni cyknac dobra fote w naturalnej pozie, opowiedz tez zenujacy dowcip i zanos sie smiechem, modelka napewno tez sie usmiechnie a wtedy seria ! i gadaj gadaj gadaj, o byle czym. Plener czy wnetrze to zalezy od Ciebie jaki klimat chcesz miec na zdjeciu, przy oknie masz bardzo ukierunkowane swiatlo a bez lamp wiadomo, ciemno, w plenerze mozesz robic co Ci sie zywnie podoba, foty pod swiatlo (daje ladna aureole naokolo linii wlosow) i swiatla jest pelno, polecam wziac kartke A4 biala, zeby poodbijac swiatlo i zniwelowac w ten sposob cienie na twarzy.
pozdrawiam
krzysiek
EDIT:
w razie braku pomyslow na zenujacy dowcip forum rowniez sluzy pomoca
Zamieszczone przez Michal-Czuba
Wklejka z GG dosłownie sprzed chwilki :
(...)
16:28:21 michal-czuba
a ja chyba sie przejde tu do mojego kosciolka ;d
16:29:25 Misia
porobic fotki?
16:29:34 michal-czuba
przeciez nie pomodlic :P ;-)
16:29:39 Misia
<LOL>
16:29:54 Misia
tak tylko dla pewnosci pytalalm.....
To co napisał thorin jest dobre chociaż ja się krzywię jak coś jest nie tak, kiwam głową i wiadomo że trzeba coś zmienić . Ale koniecznie komplementy. Powiedzieć że ładnie w tym stroju wygląda, że ma piękny uśmiech, że się fajnie ustawiła. Zaproponuj żeby przygotowała jej zdaniem fajne ciuszki. Niech czuje że współtworzy te zdjęcia.
Pierwszy raz (i nie tylko) polecam plener, jest dużo światła i większa przestrzeń. Trzeba tylko uważać aby modelkę słońce nie raziło czyli używamy blendy lub fotografujemy mając słońce za jej plecami. Nie robić przerw!!! tylko te konieczne np. na poprawę make-up'u jeśli taki jest, na wypicie wody, siku .
Przy pierwszych tego typu zdjęciach - zarówno dla modelki jak i fotografa - trzeba mieć dystans do tego co wyjdzie.
EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm
tak pstrykaj nawet jak Ci coś źle leży, chodzi o to żeby nie stresowac modelki zwracaniem uwagi że coś tam nie tak. W moim przypadku najlepsze zdjęcia zawsze mi wychodzą po pierwszej godzinie pracy, wtedy już jest odpowiednia atmosfera i ogółem jest bardziej naturalnie
Co do modelki - dziewczyny czasem czują się pewniej, gdy wezmą ze sobą jakąś dobrą koleżankę. Koleżanka za wszelką cenę ma cały czas mówić "o tak ładnie wyglądasz" - sprawdzone, bardzo dodaje pewności modelce . Aha - tylko uważaj tylko, żeby się nie rozgadały, bo g...uzik z sesji .
Co do modelki - dziewczyny czasem czują się pewniej, gdy wezmą ze sobą jakąś dobrą koleżankę. Koleżanka za wszelką cenę ma cały czas mówić "o tak ładnie wyglądasz" - sprawdzone, bardzo dodaje pewności modelce . Aha - tylko uważaj tylko, żeby się nie rozgadały, bo g...uzik z sesji .
co do koleżanki to nie wiem czy to dobry pomysł. Nie zawsze się sprawdza. Moim zdaniem najlepsza konfiguracja to 1 na 1 czyli modelka i fotograf
co do koleżanki to nie wiem czy to dobry pomysł. Nie zawsze się sprawdza. Moim zdaniem najlepsza konfiguracja to 1 na 1 czyli modelka i fotograf
Ok uzupełnię - przy modelce którą znamy i ona zna nas - owszem. Przy dziewczynie "zaczepionej na ulicy" - koleżanka się przydaje. Przynajmniej tak mi wychodzi z moich obserwacji
Ok uzupełnię - przy modelce którą znamy i ona zna nas - owszem. Przy dziewczynie "zaczepionej na ulicy" - koleżanka się przydaje. Przynajmniej tak mi wychodzi z moich obserwacji
Nie mam wielkiego doświadczenia w takich fotach, ale ostatnio miąłem okazje pofocic 3 dziewczyny, bardzo chętne na zdjęcia Ważny jest luz fotografa, dobra atmosfera...
Na początek można spróbować "wyczuć" proponując modelce samodzielne pozowanie, ruch, ewentualnie delikatnie zasugerować jakieś ułożenie, detale... Po niedługim czasie okaże się z jaka modelka mamy do czynienia, jako ze miąłem 3 to rzucają się odrazu różnice, jedna nieśmiała, której raczej trzeba mówić jak ma się ustawić, druga chętnie pozująca, ale trochę za mało pomysłowa, a trzecia... rozwalająca, kusząca, kręcąca językiem, puszczająca oko co może doprowadzić fotografa do drżenia rak Twoja modelka zapewne okaże się podobna do którejś z tych opisanych...
Najlepiej pracowało mi się z modelka śmiałą i odważną, na zdjęciach jej naturalność spontaniczność naprawdę widać, w miarę łatwo takiej modelce pozować w dowolny sposób, w nieśmiałej trudniej pokazać naturalność, takie moje zdanie, chociaż przy nieśmiałej można polować na chwile i próbować ustrzelić fotke gdy się tego nie spodziewa
Na początek polecał bym plener, studio może być trochę stresujące dla obojga, na zewnątrz łatwiej o ciekawe światło, tło, atmosfera jest też luźniejsza...
Co do sprzętu to dosyć ciężko będzie uzyskać dobre efekty. Mowie tutaj o bokehu bez którego dobry portret jak dla mnie nie istnieje. Nie podkreślisz nim co chcesz zdjęciem przekazać.
Jeśli masz trochę gotówki - kup 50mm - uratuje sytuację.
Co do pracy z modelką - ja też się zastanawiałem czy dam radę. Ale dziewczyna okazała się bardzo dobra we współpracy. Ja praktycznie nie musiałem jej ustawiać.
Piszesz że "zostałeś namówiony". Bardzo dobra informacja - napewno ona będzie się starała dobrze wypaść.
W trakcie sesji nawiąż rozmowę - w trakcie ustawiania i pstrykania niech zmieni się w monolog (żeby nie otwierała ust bo będziesz miał dziwne zdjęcia ;P).
Czasami powiedz coś wesołego - wtedy będziesz miał możliwość ustrzelić naturalny, niewymuszony uśmiech.
I nic na siłę. Jeśli cos nie wyjdzie to zawsze możecie iść w plenerek jeszcze raz
Komentarz