Jak zabrac sie do sesji fotograficznej z modelka??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • crater
    Początki nałogu
    • 2006
    • 399

Jak zabrac sie do sesji fotograficznej z modelka??

No wiec zostalem namowiony przez kolezanke zeby zrobic jej cos w rodzaju sesji zdjeciowej. Jestem amatoram i nie do konca zdaje sobie sprawe jak sie do tego zabrac. Sprzet tak jak w stopce.

Jesli bylibyscie zarzucic kilka rad to bylbym wdzieczny.Interesuja mnie aspekty techniczen ale takze sposob podejscia do modelki.Czy pozostawic jej kwestie ustawiania sie do obiektywu czy tez kierowac nia??

Bardzo prosze o konstruktywne rady...
    www.facebook.com/StudioColorbox
  • McKane
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2015

Na poczatek zobacz Szkole Fotografii CB. Tam jest stosowny temat i dyskusja
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• mganko
      Bywalec
      • 2005
      • 127

co do podejścia do modelki to możesz jej coś zasugerować żeby jakoś się ustawiła ale nalegaj też żeby sama zaczęła "grać". Ważna też jest atmosfera, polecam jakąś muzykę w trakcie sesji i pełen luz

Komentarz

• crater
        Początki nałogu
        • 2006
        • 399

dzieki mganko

Gdzie lepiej namowic modelke na pozowanie na pierwszy raz?Plener czy wnetrze??
        www.facebook.com/StudioColorbox

Komentarz

• thorin
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1990

Zamieszczone przez crater
          dzieki mganko

Gdzie lepiej namowic modelke na pozowanie na pierwszy raz?Plener czy wnetrze??

na pierwszy raz nie polecam plenerow

a na powaznie tak jak pisal mganko, luz przede wszystkim, ale polega to tez na tym zeby pracowac nad tym jak czuje sie model/modelka, nie popedzac, nie narzekac, nie ustawiac modelki wlasnymi recami i kazac wytrwac w pozie az ustawimy: ostrosc, wartosci nastaw, kadr i minie cala wiecznosc nim zrobimy pstryk, warto przestrzelic parenascie fotek ot tak luzno zeby fotografowaana osoba zauwazyla ze aparat wcale nie jest straszny, ze mozna sie smiac i byc naturalnym, ciagle mow ze jest swietnie ale sprobuj tak a sprobuj tak o super, to moze jeszcze tak ? i jak sie rozluzni cyknac dobra fote w naturalnej pozie, opowiedz tez zenujacy dowcip i zanos sie smiechem, modelka napewno tez sie usmiechnie a wtedy seria ! i gadaj gadaj gadaj, o byle czym. Plener czy wnetrze to zalezy od Ciebie jaki klimat chcesz miec na zdjeciu, przy oknie masz bardzo ukierunkowane swiatlo a bez lamp wiadomo, ciemno, w plenerze mozesz robic co Ci sie zywnie podoba, foty pod swiatlo (daje ladna aureole naokolo linii wlosow) i swiatla jest pelno, polecam wziac kartke A4 biala, zeby poodbijac swiatlo i zniwelowac w ten sposob cienie na twarzy.

pozdrawiam
          krzysiek

EDIT:

w razie braku pomyslow na zenujacy dowcip forum rowniez sluzy pomoca

Zamieszczone przez Michal-Czuba
          Wklejka z GG dosłownie sprzed chwilki :

(...)
          16:28:21 michal-czuba
          a ja chyba sie przejde tu do mojego kosciolka ;d
          16:29:25 Misia
          porobic fotki?
          16:29:34 michal-czuba
          przeciez nie pomodlic :P ;-)
          16:29:39 Misia
          <LOL>
          16:29:54 Misia
          tak tylko dla pewnosci pytalalm.....
          Ostatnio edytowany przez thorin; 2366.

Komentarz

• Diodak
            Uzależniony
            • 2005
            • 696

To co napisał thorin jest dobre chociaż ja się krzywię jak coś jest nie tak, kiwam głową i wiadomo że trzeba coś zmienić . Ale koniecznie komplementy. Powiedzieć że ładnie w tym stroju wygląda, że ma piękny uśmiech, że się fajnie ustawiła. Zaproponuj żeby przygotowała jej zdaniem fajne ciuszki. Niech czuje że współtworzy te zdjęcia.

Pierwszy raz (i nie tylko) polecam plener, jest dużo światła i większa przestrzeń. Trzeba tylko uważać aby modelkę słońce nie raziło czyli używamy blendy lub fotografujemy mając słońce za jej plecami. Nie robić przerw!!! tylko te konieczne np. na poprawę make-up'u jeśli taki jest, na wypicie wody, siku .

Przy pierwszych tego typu zdjęciach - zarówno dla modelki jak i fotografa - trzeba mieć dystans do tego co wyjdzie.
            EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Komentarz

• mganko
              Bywalec
              • 2005
              • 127

tak pstrykaj nawet jak Ci coś źle leży, chodzi o to żeby nie stresowac modelki zwracaniem uwagi że coś tam nie tak. W moim przypadku najlepsze zdjęcia zawsze mi wychodzą po pierwszej godzinie pracy, wtedy już jest odpowiednia atmosfera i ogółem jest bardziej naturalnie

Komentarz

• Michal-Czuba
                Zablokowany
                • 2005
                • 356

No dzięki Thorin ;P

Co do modelki - dziewczyny czasem czują się pewniej, gdy wezmą ze sobą jakąś dobrą koleżankę. Koleżanka za wszelką cenę ma cały czas mówić "o tak ładnie wyglądasz" - sprawdzone, bardzo dodaje pewności modelce . Aha - tylko uważaj tylko, żeby się nie rozgadały, bo g...uzik z sesji .

Komentarz

• mganko
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 127

No dzięki Thorin ;P

Co do modelki - dziewczyny czasem czują się pewniej, gdy wezmą ze sobą jakąś dobrą koleżankę. Koleżanka za wszelką cenę ma cały czas mówić "o tak ładnie wyglądasz" - sprawdzone, bardzo dodaje pewności modelce . Aha - tylko uważaj tylko, żeby się nie rozgadały, bo g...uzik z sesji .
                  co do koleżanki to nie wiem czy to dobry pomysł. Nie zawsze się sprawdza. Moim zdaniem najlepsza konfiguracja to 1 na 1 czyli modelka i fotograf

Komentarz

• Michal-Czuba
                    Zablokowany
                    • 2005
                    • 356

Zamieszczone przez mganko
                    co do koleżanki to nie wiem czy to dobry pomysł. Nie zawsze się sprawdza. Moim zdaniem najlepsza konfiguracja to 1 na 1 czyli modelka i fotograf
                    Ok uzupełnię - przy modelce którą znamy i ona zna nas - owszem. Przy dziewczynie "zaczepionej na ulicy" - koleżanka się przydaje. Przynajmniej tak mi wychodzi z moich obserwacji

Komentarz

• mganko
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 127

Ok uzupełnię - przy modelce którą znamy i ona zna nas - owszem. Przy dziewczynie "zaczepionej na ulicy" - koleżanka się przydaje. Przynajmniej tak mi wychodzi z moich obserwacji
                      no oki, niech Ci będzie

crater - pokaż nam co wyjdzie

Komentarz

• makkak
                        Dopiero zaczyna
                        • 2006
                        • 34

Nie mam wielkiego doświadczenia w takich fotach, ale ostatnio miąłem okazje pofocic 3 dziewczyny, bardzo chętne na zdjęcia Ważny jest luz fotografa, dobra atmosfera...

Na początek można spróbować "wyczuć" proponując modelce samodzielne pozowanie, ruch, ewentualnie delikatnie zasugerować jakieś ułożenie, detale... Po niedługim czasie okaże się z jaka modelka mamy do czynienia, jako ze miąłem 3 to rzucają się odrazu różnice, jedna nieśmiała, której raczej trzeba mówić jak ma się ustawić, druga chętnie pozująca, ale trochę za mało pomysłowa, a trzecia... rozwalająca, kusząca, kręcąca językiem, puszczająca oko co może doprowadzić fotografa do drżenia rak Twoja modelka zapewne okaże się podobna do którejś z tych opisanych...

Najlepiej pracowało mi się z modelka śmiałą i odważną, na zdjęciach jej naturalność spontaniczność naprawdę widać, w miarę łatwo takiej modelce pozować w dowolny sposób, w nieśmiałej trudniej pokazać naturalność, takie moje zdanie, chociaż przy nieśmiałej można polować na chwile i próbować ustrzelić fotke gdy się tego nie spodziewa

Na początek polecał bym plener, studio może być trochę stresujące dla obojga, na zewnątrz łatwiej o ciekawe światło, tło, atmosfera jest też luźniejsza...
                        350D, KIT 18-55, Sigma 70-300 4.0-5.6, Canon 50 1.8, 2x512MB, filterki :P

Komentarz

• ripek
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1486

Co do sprzętu to dosyć ciężko będzie uzyskać dobre efekty. Mowie tutaj o bokehu bez którego dobry portret jak dla mnie nie istnieje. Nie podkreślisz nim co chcesz zdjęciem przekazać.

Jeśli masz trochę gotówki - kup 50mm - uratuje sytuację.

Co do pracy z modelką - ja też się zastanawiałem czy dam radę. Ale dziewczyna okazała się bardzo dobra we współpracy. Ja praktycznie nie musiałem jej ustawiać.

Piszesz że "zostałeś namówiony". Bardzo dobra informacja - napewno ona będzie się starała dobrze wypaść.

W trakcie sesji nawiąż rozmowę - w trakcie ustawiania i pstrykania niech zmieni się w monolog (żeby nie otwierała ust bo będziesz miał dziwne zdjęcia ;P).

Czasami powiedz coś wesołego - wtedy będziesz miał możliwość ustrzelić naturalny, niewymuszony uśmiech.

I nic na siłę. Jeśli cos nie wyjdzie to zawsze możecie iść w plenerek jeszcze raz

W plenerku polecam blendę. Rewelacyjny efekt
                          Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• piast9
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 3267

Zamieszczone przez ripek
                            W plenerku polecam blendę. Rewelacyjny efekt
                            A kto ją będzie trzymał?

Czytam ten wątek z ciekawości, bo mnie może też będzie coś takiego czekać.
                            650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• mganko
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 127

Zamieszczone przez piast9
                              Czytam ten wątek z ciekawości, bo mnie może też będzie coś takiego czekać.
                              To nie jest takie straszne

Komentarz

Pracuję...