z G5 na 30D,szklany dylemat

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marcepan

z G5 na 30D,szklany dylemat

Hej czesc,witam wszystkich forumowiczow!
    pomozcie prosze czlowiekowi bo mi sie juz zaciemnia..
    A o ciemnosc mi sie wlasnie rozchodzi,niedlugo planuje przelaczyc sie w koncu na dslr,puszka 30D wszystko pieknie..No i szkiełka dylemat.
    1.17-40 f4 L czy 17-55 f2.8 is
    2.70-200 f4 czy 70-300 is

Zalezy mi m.in.na fotkach w slabym oswietleniu,w G5 brakowalo mi zawsze swiatla af siadal itd.,byla to moja najwieksza bolaczka,czy wlasciwie przesiadka na ciemniejsze eLki juz bedzie dla mnie szokiem w stosunku do G5,czy jednak musialbym rozbic druga skarbonke i kupic drogie 17-55 z is do tego 70-300 is ? mam na system 2500 ojro..
    pomozcie, pozdrawiam
  • McKane
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2015

Jesli mowa o fotografowaniu w slabym oswietleniu i pewnosci AF to jedyny sposob na osiagniecie tego to kupno mocnej zewnetrznej lampy blyskowej (najlepiej 580EX lub tanszej 430EX).

Co do tanich rozwiazan w szklach zamiast canona 17-55/2.8 is mozesz kupic tamrona 17-50/2.8 (zostanie na lampe). W przypadku tele to opinie sa rozbiezne. Jesli potrzebny Ci IS bierz 70-300 jesli nie to 70-200.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• TomS
      Uzależniony
      • 2006
      • 880

Jesli mowa o fotografowaniu w slabym oswietleniu i pewnosci AF to jedyny sposob na osiagniecie tego to kupno mocnej zewnetrznej lampy blyskowej (najlepiej 580EX lub tanszej 430EX).
      Dokładnie lampa to podstawa.
      A co do obiektywów to wybrał bym L-ki.
      Mam 17-40 i polecam.

Komentarz

• marcepan

sorka zapomnialem nadmienic ze chodzi mi o zdjecia bez udzialu lampy w slabych warunkach oswietleniowych..

Komentarz

• muflon
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 6763

Zamieszczone przez marcepan
          sorka zapomnialem nadmienic ze chodzi mi o zdjecia bez udzialu lampy w slabych warunkach oswietleniowych..
          No to 17-55. A najlepiej 50/1.8 albo inna, odpowiednia do tematu, stałka.
          zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Richie
            Uzależniony
            • 2006
            • 625

Hej czesc,witam wszystkich forumowiczow!
            pomozcie prosze czlowiekowi bo mi sie juz zaciemnia..
            A o ciemnosc mi sie wlasnie rozchodzi,niedlugo planuje przelaczyc sie w koncu na dslr,puszka 30D wszystko pieknie..No i szkiełka dylemat.
            1.17-40 f4 L czy 17-55 f2.8 is
            2.70-200 f4 czy 70-300 is

Zalezy mi m.in.na fotkach w slabym oswietleniu,w G5 brakowalo mi zawsze swiatla af siadal
            Generalnie stawiałbym na Lki.Po przesiadce z G5 na 30D to nawet światło w Lkach nie bedzie problemem.AF jest w lustrzankach bez porównania a ISO do 3200 da Ci naprawdę duży komfort pracy.w 30D ISO 1600 to podobnie co ISO 100-200 w G5. Tak jak mówili przedmówcy lampa to też ważna rzecz wiec warto się nad nią zastanowić.
            Richie
            FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

• TomS
              Uzależniony
              • 2006
              • 880

Więc szukaj czegoś jasnego. Co chcesz focić zależy wtedy czy będziesz potrzebował zoom czy stałke?

Komentarz

• marcepan

Richie- lampa,jak najbardziej,jest wliczona ze tak powiem pozakonkursowo..
                pzdr

TomS- raczej potrzebuje uniwersalnosci wiec zoomy,choc stalke 50 f1.8 napewno tez z czasem kupie przecie niedroga
                ups sorka za dwa posty..

Komentarz

• McKane
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 2015

Warto zebys zdefiniowal stwierdzenie "slabe warunki oswietleniowe". W mojej pracy oznacza to np pomieszczenie 100 m2 bez okien z jedna zarowka 70W przy suficie.

Jesli warunki sa bardzo slabe moze warto zastanowic sie nad stalkami w stylu Sigma 20/1.8 + Canon 50/1.8
                  Ostatnio edytowany przez McKane; 371.

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• TomS
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 880

Więc jeśli coś uniwersalnego to może na początek 24-105 f/4 L IS a później to do tego tylko stałki

Komentarz

• marcepan

TomS-no wlasnie w tym sęk ze musi tez byc szeroko..24-105 tez bralem pod uwage,jest is..gdyby 5D kosztowal polowe mniej to nawet bym sie nie zastanawial
                      pzdr
                      McKane-slabe warunki oswietleniowe- mam na mysli,zdjecia w pomieszczeniach np pod wieczor ze swiatlem zastanym,lub przy jakiejs lampce badz swieczkach,noi oczywiscie zdjecia nocne przy oswietleniu ulicznym,wnetrza kosciolow itd
                      pzdr
                      Ostatnio edytowany przez Gość; 5977.

Komentarz

• McKane
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2015

McKane-slabe warunki oswietleniowe- mam na mysli,zdjecia w pomieszczeniach np pod wieczor ze swiatlem zastanym,lub przy jakiejs lampce badz swieczkach,noi oczywiscie zdjecia nocne przy oswietleniu ulicznym,wnetrza kosciolow itd
                        pzdr
                        Prawde powiedziawszy ja w takiej sytuacji uzylbym statywu a nie szukalbym na sile bardzo jasnego szkla.

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez McKane
                          Prawde powiedziawszy ja w takiej sytuacji uzylbym statywu a nie szukalbym na sile bardzo jasnego szkla.
                          A ja bym przypial Sigme 20 1.8 i probowal do skutku... bo AF w takich warunkach to loteria i to nie tylko z winy Sigmy. Wspomaganie lampa nie wspomaga .

Komentarz

• McKane
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 2015

Zamieszczone przez Vitez
                            A ja bym przypial Sigme 20 1.8 i probowal do skutku... bo AF w takich warunkach to loteria i to nie tylko z winy Sigmy. Wspomaganie lampa nie wspomaga .
                            No to pisalem wczesniej ale opcja stalek odpada. Poza tym nocą bez wzgledu na jasnosc obiektywu statyw jest dobrym rozwiazaniem.

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Zamieszczone przez McKane
                              Poza tym nocą bez wzgledu na jasnosc obiektywu statyw jest dobrym rozwiazaniem.
                              Ale ze wzgledem na okolicznosci/okolice to czasem jednak nie mozna sie bawic statywem w nocy

Komentarz

Pracuję...