jak to zrobić

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • seba102

jak to zrobić

witam kolegów zawodowców jestem amatorem robienia zdjęć i chcę sie podpytać czy można zrobić takie zdjęcie niewiem jak to sie fachowo nazywa ale mam na myśli takie zdjęcie żeby dany punkt był wyrażny i ostry a pozanim wszystko tak jakby bez ostrości , zamazane jeżeli da sie to zrobić to proszę o porady jakie ustawienia aparatu itd ja posiadam G5 bez żadnego osprzętu poprostu standard z góry wielkie dzięki
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

najmniejsza mozliwa przyslona. ale na kompakcie bedzie trudno.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• bundy
      Uzależniony
      • 2006
      • 760

Zamieszczone przez seba102
      witam kolegów zawodowców jestem amatorem robienia zdjęć i chcę sie podpytać czy można zrobić takie zdjęcie niewiem jak to sie fachowo nazywa ale mam na myśli takie zdjęcie żeby dany punkt był wyrażny i ostry a pozanim wszystko tak jakby bez ostrości , zamazane jeżeli da sie to zrobić to proszę o porady jakie ustawienia aparatu itd ja posiadam G5 bez żadnego osprzętu poprostu standard z góry wielkie dzięki
      To coś nazywa się "głębia ostrości" (skrótowo często pisane GO). Polecam jakieś książki o podstawach fotografii i poszukanie w googlach (albo na forum) tematów pod hasłem "rozmiar matrycy a głębia ostrości".
      1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Komentarz

• Tomasz1972
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3042

Najdłuższa ogniskowa , najmniejsza możliwa przysłona czyli F3.0 .

Komentarz

• ripek
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1486

.. i najwiekszy mozliwy format filmu/matrycy Najlepiej średni format
          Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• stdanielo
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1081

Zamieszczone przez ripek
            Ja bym odrazu proponował fotografię otworkową tam mało co jest ostre

A tak serio to jak najmniejsza przysłona lub przesłona, jak kto woli.
            www.kondereszko.pl
            https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• ripek
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1486

Na 135mm / 2.8 na srednim formacie podobno głębia ostrosci to 2mm Ale nie sprawdzałem ...
              Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• DoMiNiQuE
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3548

A jak juz ustawisz ta najmniejsza przyslone i najwieksza ogniskowa (najwiekszy zum ) to podejdz z aparatem jak najblizej modela - wtedy glebia ostroscie bedzie jeszcze mniejsza.

Komentarz

• Tomasz1972
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3042

Jeszcze oddalić tło od fotografowanej osoby . Czym tło dalej tym bardziej rozmyte

Komentarz

• bundy
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 760

Zamieszczone przez ripek
                    Na 135mm / 2.8 na srednim formacie podobno głębia ostrosci to 2mm Ale nie sprawdzałem ...
                    Zawsze można sprawdzić :-) http://www.dofmaster.com/dofjs.html prawdę ci powie :-)
                    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Komentarz

• DoMiNiQuE
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 3548

...a jak i to nie pomoze to zbluruj sobie tlo w Photoshopie albo kup sobie lustrzanke z fajnym jasnym szkielkiem

Komentarz

• thorin
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1990

Zamieszczone przez ripek
                        Zamieszczone przez ripek
                        to pomysl jak mala musi byc GO w wielkim formacie jesli wachlarz dostepnych przyslon konczy sie na wartosci 96.

Komentarz

• natalus

Będzie cieżko - zgadzam się
                          Ale wrzucę linki do dwóch fot, tak dla przykładu "żeby nie było, że się nie da, bo się da" robione G3

Komentarz

• stdanielo
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1081

Zamieszczone przez natalus
                            Będzie cieżko - zgadzam się
                            Ale wrzucę linki do dwóch fot, tak dla przykładu "żeby nie było, że się nie da, bo się da" robione G3

http://img120.imageshack.us/img120/7386/img2910rm3.jpg
                            Mocno bym polemizował z tymi przykładami, rozmyte troszke są ale to nie to.
                            Rozmyte tło podoba mi się takie

www.kondereszko.pl
                            https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• natalus

stdanielo całkowicie się z Tobą zgadzam. Chodziło mi o pokazanie że kompaktem da się wyciągnąć GO mniejszą niż od centymetra do nieskończoności, bo mam wrażenie że niektórzy to sugerują pozdrowionka

Komentarz

Pracuję...