[kavoo] Moje nieudolne proby ;-)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kavoo
    Zablokowany
    • 2004
    • 1173

[kavoo] Moje nieudolne proby ;-)

A co tam, raz sie zyje ;-) Tez tutaj niesmialo postawie stope ;-)

Tylko nie krzyczcie zbyt glosno, bo dopiero od 6 miesiecy foce w ogole, z czego klapanie lusterkiem to niecale 2 miesiace... wiec wyrozumialosc mile widziana

Malo tego, bo (co zrozumiale) przy takim "stazu" skutecznosc mam na dosc niskim poziomie

http://www.pbase.com/jakub_wronski/
    Ostatnio edytowany przez kavoo; 649.
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Muszę przyznać, że geometria Warszawy mi się podoba. Zwłaszcza Pałac Kulturego
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Ogolnie fotki kolorowe i przyjemne, ale... kompresja zjadla sporo z nich, szczegolnie warszawskie (niebo poszatkowane pikselami i z warstwami).

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

Czyli dobrze, że mam kiepski monitor i niewiele na nim widze Ale jutro przyjeżdza koleś z allegro z Eizo 21. Wtedy może zobacze te piksele
        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• kavoo
          Zablokowany
          • 2004
          • 1173

Vitezowi zapewne chodzi o Barbakan ;-)

To jest jpeg zapisany z jakoscia 100%, mniejszej kompresji nie da sie niestety zastosowac w szopie ;-) Przy takim niebie banding w jpegach to normalka, a formatu png pBase chyba nie lyka...

Komentarz

• satriani
            Początki nałogu
            • 2004
            • 443

Zabawny gość z Ciebie - nieudolne -
            skromność nad wyraz przesadzona.

Bardzo podobają mi się fotki z Warszawy szczególnie ten barbakan i ten nowoczesny budynek, jesienne fotki też b.fajne, ale już gacie wyszły ci zawodowo jak z bilbordu tej firmy co to uszyła te spodnie.

Pozdrawiam

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez kavoo

To jest jpeg zapisany z jakoscia 100%, mniejszej kompresji nie da sie niestety zastosowac w szopie ;-) Przy takim niebie banding w jpegach to normalka, a formatu png pBase chyba nie lyka...
              Ciekawe... na monitorze LCD ktore niestety mam teraz w pracy pikseloza mocno widoczna (NEC MultiSync LCD 1760NX, 1280x1024, 75 Hz ... rowniez na moich zjdeciach ), na monitorze CRT ktory mam w domu (Samsung Syncmaster 550b , 1024x768, 80Hz) ten efekt jest o wiele mniej widoczny .

Komentarz

• JaW
                Początki nałogu
                • 2004
                • 258

Zdjęcia ogolnie swietne, bardzo mi sie podoba Twoje spojrzenie, postrzeganie otoczenia. Jest niebanalnie, swiezo, fotki technicznie dobre - dodaje do ulubionych.
                Pozdr - JaW
                Moja galeria Fotojaw
                Moje zdjęcia na plfoto
                Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EX

Komentarz

• kavoo
                  Zablokowany
                  • 2004
                  • 1173

Zamieszczone przez Vitez
                  Ciekawe... na monitorze LCD ktore niestety mam teraz w pracy pikseloza mocno widoczna (NEC MultiSync LCD 1760NX, 1280x1024, 75 Hz ... rowniez na moich zjdeciach ), na monitorze CRT ktory mam w domu (Samsung Syncmaster 550b , 1024x768, 80Hz) ten efekt jest o wiele mniej widoczny .
                  Moze po prostu jest troche racji w tym, co na preclach ludziska od dawna i dosc czesto trabia - monitory LCD nie nadaja sie do ogladania/obrobki zdjec ;-)

Komentarz

• Tomasz Golinski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 8623

Na monitorze EIZO T962 1600x1200 100Hz wciąż wygląda dobrze. Ale pamiętam, że na LCD w laptopie Tosziby niektóre zdjęcia właśnie miały tragoiczne warstwy kolorów

Komentarz

• Tytus
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1358

Zamieszczone przez Vitez
                      Zamieszczone przez kavoo

bo LCD to jest szpanowania lub do pisania w Wordzie a nie oglądania zdjęć
                      20Dset
                      maj łeb...

Komentarz

• Pszczola
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1760

Oj nie tylko, nie tylko. Czesto spedzam przed kompem od 8 do 10 godz. dziennie. Nawet na najlepszych monitorach CRT jest to po tylu godzinach mordega, a na przyzwoitym LCD oczy wytrzymuje mi znacznie dluzej i mniej sa wyeksplatowane. Fakt, ze LCD (poza kilkoma niebotycznie drogimi modelami) jest do zdjec i dto duzo gorszy, ale wiele zalezy od ustawien (zgrania) profili kolorow miedzy monitorem, drukarka, softem graficznym i innymi urzedzeniami wejscia-wyjscia.
                        EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• JaW
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 258

Jak rozumiem, to wszyscy narzekajacy na panele LCD trudnia sie profesjonalna obrobka zdjec o wysokiej jakosci, gdzie kazdy z 16.7 mln odcieni kolorow musi byc absolutnie dokladnie odwzorowany? Jasnosc, kontrast, gamma, rownomiernosc podswietlenia matrycy i ostrosc musza byc idealne, bo inaczej to złom, a nie LCD?
                          Eh, panowie... jakas dziwna moda na wysmiewanie paneli zapanowala, a tymczasem 99% uzytkownikow obrabiajacych amatorsko fotki moze kupic tani panel na matrycy MVA (PVA) lub IPS (drozszy troche), na ktorym spokojnie da sie obrabiac zdjecia dla celow www, plfoto, wlasnych galerii albo odbitek w labie - i nie bedzie ZADNYCH roznic na niekorzysc w porownaniu do monitora CRT. A oczka odpoczną...
                          Pozdr - JaW
                          Moja galeria Fotojaw
                          Moje zdjęcia na plfoto
                          Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EX

Komentarz

• Tytus
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1358

Zamieszczone przez JaW
                            Jak rozumiem, to wszyscy narzekajacy na panele LCD trudnia sie profesjonalna obrobka zdjec o wysokiej jakosci, gdzie kazdy z 16.7 mln odcieni kolorow musi byc absolutnie dokladnie odwzorowany? Jasnosc, kontrast, gamma, rownomiernosc podswietlenia matrycy i ostrosc musza byc idealne, bo inaczej to złom, a nie LCD?
                            Eh, panowie... jakas dziwna moda na wysmiewanie paneli zapanowala, a tymczasem 99% uzytkownikow obrabiajacych amatorsko fotki moze kupic tani panel na matrycy MVA (PVA) lub IPS (drozszy troche), na ktorym spokojnie da sie obrabiac zdjecia dla celow www, plfoto, wlasnych galerii albo odbitek w labie - i nie bedzie ZADNYCH roznic na niekorzysc w porownaniu do monitora CRT. A oczka odpoczną...
                            ja tam postawiłem kiedyć mojego Samsunga 17' kupionego za 620 zl na giełdzie obok Samsunga LCD za 3000 zl też 17', czyli efektywnie ciut większego i różnica mimo niezłego kręcenia i regulowania była widoczna
                            20Dset
                            maj łeb...

Komentarz

• JaW
                              Początki nałogu
                              • 2004
                              • 258

Zamieszczone przez Tytus
                              ja tam postawiłem kiedyć mojego Samsunga 17' kupionego za 620 zl na giełdzie obok Samsunga LCD za 3000 zl też 17', czyli efektywnie ciut większego i różnica mimo niezłego kręcenia i regulowania była widoczna
                              Rozwoj technologii LCD jest dosc szybki, panele sprzed dwoch lat w porownaniu z dzisiejszymi to wielka roznica. Poza tym sa rozne matryce LCD, niektore słabo nadaja sie do grafiki i zdjec, ale mozna spokojnie wybrac dobre dla amatorow panele za umiarkowana cene (17'' ponizej 2000zł).
                              Pozdr - JaW
                              Moja galeria Fotojaw
                              Moje zdjęcia na plfoto

Komentarz

Pracuję...