Czy to dobry wybór 350D+Tamron 17-50?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • SebaWolf
    Początki nałogu
    • 2006
    • 324

Czy to dobry wybór 350D+Tamron 17-50?

Witam wszystkich,
    Przymierzam się do przesiadki z mojej wysłużonej Minolty A1 na 350d i po wnikliwym przeanalizowaniu CB i testów na photozone, zdecydowałem się na zakup Tamrona AF SP 17-50 f/2.8 XR Di-II Asp.
    W związku z tym mam pytanie czy taki zestaw dla kogoś kto zaczyna przygodę z lustrzanką cyfrową będzie odpowiedni. Wcześniej zastanawiałem się nad Sigmą 18-125mm F3.5-5.6 DC, ale czy większy zakres ogniskowych nie odbije się na jakości? Większośc moich dotychczasowych zdjęć to fotografia plenerowo-spacerowa krajobrazowa itp.
    Do obiektywu koniecznie potrzebny będzie mi filtr do jego ochrony i polar, moimi faworytami są filtry MARUMI UV WPC, i CPL DHG czy to dobry wybór? /proszę nie pisać ze B+W i Heliopan są lepsze bo ich cena powala z nóg/

PS. wiem że macie dosyć takich pytań ale liczę na profesjonalną pomoc
    POZDRAWIAM
  • p_lar
    Początki nałogu
    • 2006
    • 287

Ja mam taki zestaw i póki co jestem szczęsliwy.
    Ale zamiast tworzyć nowe wątki na temat, który często na CB się pojawiał, zajrzyj najpierw tu
    albo tu
    A najlepiej tutaj.
    Can-on, can-off...

Komentarz

• piast9
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3267

Zamieszczone przez SebaWolf
      W związku z tym mam pytanie czy taki zestaw dla kogoś kto zaczyna przygodę z lustrzanką cyfrową będzie odpowiedni.
      Będzie. Choć jeśli kasa jest tu pewną bolączką, to naprawdę, na sam początek wystarczy kit, do którego dokupisz coś dłuższego (sigma 70-300, canon 100-300).

Wcześniej zastanawiałem się nad Sigmą 18-125mm F3.5-5.6 DC, ale czy większy zakres ogniskowych nie odbije się na jakości?
      Odbije. To znaczy w porównaniu do Tamrona.

Do obiektywu koniecznie potrzebny będzie mi filtr do jego ochrony i polar
      Do ochrony obiektywu jest dekielek. Jakiś UV może przydać się w mocno brudnych miejscach bądź w deszczu. Co do polara się nie wypowiadam.
      650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

Przymierzam się do przesiadki z mojej wysłużonej Minolty A1 na 350d i po wnikliwym przeanalizowaniu CB i testów na photozone, zdecydowałem się na zakup Tamrona AF SP 17-50 f/2.8 XR Di-II Asp.
        W związku z tym mam pytanie czy taki zestaw dla kogoś kto zaczyna przygodę z lustrzanką cyfrową będzie odpowiedni.
        IMHO Tak.

Wcześniej zastanawiałem się nad Sigmą 18-125mm F3.5-5.6 DC, ale czy większy zakres ogniskowych nie odbije się na jakości?
        Najprawdopodobniej tak, a do tego dojdzie jeszcze nieprecyzyjny Sigmowy AF. Zwróć też uwagę na światło tych obiektywów (parametr f/...)
        Ja bym został przy tym Tamronie.
        Wprawdzie w odniesieniu do Minolty A1 moze Ci brakować nieco tych dłuższych ogniskowych, ale gdyby tak było, to lepiej będzie do tego Tamrona dokupić z czasem coś dłuższego, np. ma się pojawić taka fajna Tokina 50-135/2,8 :-)
        http://www.photo.net/equipment/tokina/pie2006/

Do obiektywu koniecznie potrzebny będzie mi filtr do jego ochrony
        To rzecz dyskusyjna. Byleś nie doszedł do takiej paranoi, ze będziesz chciał polar chronić UV-ką :-)
        http://canon-board.info/showthread.p...067#post194067

i polar,
        Yes. ten jest potrzebny.

moimi faworytami są filtry MARUMI UV WPC, i CPL DHG czy to dobry wybór?
        OK.
        Cichy się chyba ucieszy :-)
        Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• harrydb
          Coś już napisał
          • 2005
          • 53

Witam sadze ze to dobry wybór na tego tamrona sam patrze łapczywym okiem i jak tylko dozbieram troszke lewych pieniedzy to, będzie Moj
          co do sigmy18-125, to wiekszy zakres czytaj gorsza jakosc
          jesli chodzi o filtry to Ja wlasnie kupilem sobie polarka hoya fioletowa ale bedzie uzywany z kitem i sigma 70-300apo dg do tamrona17-50f2.8 to bral bym albo hoya wyzszy model albo B+W

Na jakies lepsze rady poczekaj bo ja jestem tylko amatorem
          300D+bp+kit\sigma70-300APO DG\2x1G scanDisc\statyw\wężyk sam\polar hoya\

Komentarz

• SebaWolf
            Początki nałogu
            • 2006
            • 324

Zamieszczone przez piast9
            Do ochrony obiektywu jest dekielek. Jakiś UV może przydać się w mocno brudnych miejscach bądź w deszczu.
            Chyba masz rację, dotychczas trochę mnie męczyło przekręcanie UV i Polara na zmianę.
            Ciekawi mnie jeszcze czy na tego polara Marumi można bedzie założyć dekielek bo filtr jest w wersji SLIM.

Może ktoś wie gdzie w warszawie nie w internetowym sklepie można kupić zestaw o którym mowa tj. body 350d i tego tamka /z możliwością zakupu na raty ;-) /

Komentarz

• gwozdzt
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 5780

Ciekawi mnie jeszcze czy na tego polara Marumi można bedzie założyć dekielek bo filtr jest w wersji SLIM.
              Są specjalne dekielki, u niektórych producentów bywają w komplecie z filtrem.

Może ktoś wie gdzie w warszawie nie w internetowym sklepie można kupić zestaw o którym mowa tj. body 350d i tego tamka /z możliwością zakupu na raty ;-) /
              Tu był wątek o warszawskich sklepach i zakupach ratalnych:
              http://canon-board.info/showthread.php?t=12873
              i nie przejmuj się, że są one internetowe - w każdym z nich można odebrać sprzęt osobiście.
              Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• scooter
                Uzależniony
                • 2005
                • 857

Część filtrów Marumi w wersji Slim ma gwint do dekielka

Komentarz

• szycho
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 350

MARUMI CPL DHG posiada gwint zewnętrzny (na dekielek czys coś tam innego). Mam taki filtr i jestem z niego bardzo zadowolony
                  EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
                  www.tomaszszyszko.pl

Komentarz

• SebaWolf
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 324

Znalazłem sklep w którym dostane 350d+kit /kita trzeba bedzie pchnac bo nie ma samego body/ +tamrona czy jest coś na co trzeba zwrócić szczególną uwagę podczas oględzin sprzętu w sklepie? duzo tu mówi się o problemach z ff i bf oraz kłopotami tamrona z AF czy mam to włożyć między bajki? domyslam sie ze wiekszosc tego typu historii rodzi sie z braku doswiadczenia użytkowników piszących te historie. Co jeszcze sprawdzić i jak sprawdzać?

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Co jeszcze sprawdzić i jak sprawdzać?
                      Wlozyc baterie i karte CF, zlapac ostrosc, pstryknac zdjecie. Jak sie uda to zaplacic i pojsc robic zdjecia .

Komentarz

• gwozdzt
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 5780

Zamieszczone przez Vitez
                        Wlozyc baterie i karte CF, zlapac ostrosc, pstryknac zdjecie. Jak sie uda to zaplacic i pojsc robic zdjecia .
                        A jak się wróci z zakupem do domu, to KONIECZNIE NAJPIERW zainstalować w komputerze fabryczny soft z płyty CD dołączonej do zestawu, a dopiero POTEM podłączać aparat do komputera przez USB.
                        Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
                        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• jacab1
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 177

gwozdzt czytnik... CF czytnik USB 2.0... w końcu i tak wszycy kupują czytniki
                          http://fotosyntetycznie.blogspot.com/
                          http://jacekbrozek.blogspot.com/
                          http://bacaj.digart.pl/

Komentarz

• gwozdzt
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 5780

Zamieszczone przez jacab1
                            gwozdzt czytnik... CF czytnik USB 2.0... w końcu i tak wszycy kupują czytniki
                            tak, w końcu tak... zwłaszcza jak na początku narobią sobie problemu :-)
                            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• harrydb
                              Coś już napisał
                              • 2005
                              • 53

Bez czytnika to byla meczarnia Ja zapomnialem wogóle ze mam kabelek
                              300D+bp+kit\sigma70-300APO DG\2x1G scanDisc\statyw\wężyk sam\polar hoya\

Komentarz

Pracuję...