[350D] pomiar swiatla itp

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sail0r
    Bywalec
    • 2005
    • 198

[350D] pomiar swiatla itp

na codzien strzelam fotki S45....jakos wychodzi, wiadomo wolny AF niskie iso ze wzgledu na szumy itp itd... od czasu do czasu moge postrzelac 300D lub 350D no i niestety (jak juz wspominaliscie nie raz) nie jest tak rozowo i latwo... efekty niestety najczesciej slabsze niz S45 oczywiscie powodem sa moje kiepskie umiejetnosci ale... czemu automatyka na P w S45 lepiej (chyba) dobiera parametry niz w lustrzankach? dlaczego w 350D nie ma pomiaru punktowego, ktory czasami znacznie mi ulatwa robienie fotek w S45?

ostatnio robilem fotki zaglowek przy zachmurzonym niebie 350D.. niestety aparat na P nie potrafil znalezc zlotego srodka pomiedzy ciemnymi kadlubami a bardzo jasnym niebem... albo przepalone fotki albo czarne zaglowki, probowalem troche na manualu ale tez niezbyt bo brakuje doswiadczenia.
    czy fotografowanie w takich warunkach wymaga uzycia filtrow? czy da sie dobrac tak nastawy aparatu aby niebo nie bylo tragicznie przeswietlone a zaglowka jeszcze widoczna? (jak wyszlo slonce bylo troche lepiej, jednak ciagle mam nieodparte wrazenie ze gdybym zabral ze soba S45 bylbym bardziej zadowolony z fotek)
    S45 user
  • lokowaty
    Bywalec
    • 2006
    • 139

Hej!

W 350d ustaw pomiar na Average czyli taki [ ]
    Gdy miałem 350d to było moje standardowe ustawienie.

Pzdr!
    7D, C 18-55 IS, T 70-300 VC USD
    fotki

Komentarz

• kris75
      Początki nałogu
      • 2006
      • 413

a mozesz zrobic ten sam motyw raz S45 a raz 350D zobaczymy w czym rzecz - dynamika w 350D powinna byc jednak wieksza
      ________
      Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
      Immanuel Kant

Komentarz

• konradl
        Uzależniony
        • 2004
        • 980

Tak to juz jest, ze lustrzanki w trybach automatycznych gorzej dobieraja parametry, polecam tryb M + histogram i ewentualna korekte do zmieniajacych sie warunkow.

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez sail0r
          od czasu do czasu moge postrzelac 300D lub 350D no i niestety (jak juz wspominaliscie nie raz) nie jest tak rozowo i latwo... efekty niestety najczesciej slabsze niz S45 oczywiscie powodem sa moje kiepskie umiejetnosci ale... czemu automatyka na P w S45 lepiej (chyba) dobiera parametry niz w lustrzankach?
          Bo jak ktos kupuje lustrzanke po to by robic na automacie to niech lepiej kupi sobie kompakta by nie miec bolu glowy .

czy fotografowanie w takich warunkach wymaga uzycia filtrow? czy da sie dobrac tak nastawy aparatu aby niebo nie bylo tragicznie przeswietlone a zaglowka jeszcze widoczna? (jak wyszlo slonce bylo troche lepiej, jednak ciagle mam nieodparte wrazenie ze gdybym zabral ze soba S45 bylbym bardziej zadowolony z fotek)
          W S45 tym zajmuje sie soft aparatu (wyciaganie z cieni, naswietlanie by nie przypalic). W lustrzance - co najmniej filtr polaryzacyjny albo RAW i kombinowanie z wywolaniami.

Komentarz

• sail0r
            Bywalec
            • 2005
            • 198

Zamieszczone przez Vitez
            Bo jak ktos kupuje lustrzanke po to by robic na automacie to niech lepiej kupi sobie kompakta by nie miec bolu glowy .
            nie kupilem, uzywam czasami pozyczone.....

Zamieszczone przez Vitez
            W S45 tym zajmuje sie soft aparatu (wyciaganie z cieni, naswietlanie by nie przypalic). W lustrzance - co najmniej filtr polaryzacyjny albo RAW i kombinowanie z wywolaniami.
            a czemu Canon nie mogl wsadzic softu do 350D ktory na automacie robilby to co soft w S45?

od razu inne pytanko: to jaki aparat powinienem kupic, zeby moc uzywac wysokich iso bez szumow, miec szybki autofocus jak w 350D, miec wiekszy zoom niz w S45, a jednoczesnie aby nie byl tak wymagajacy co do moich umiejetnosci, jak lustrzanka??? (oczywiscie rawy tez musialby obslugiwac ;-) )
            S45 user

Komentarz

• arturs
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4196

a czemu Canon nie mogl wsadzic softu do 350D ktory na automacie robilby to co soft w S45?
              mógłby, tylko po co?

od razu inne pytanko: to jaki aparat powinienem kupic, zeby moc uzywac wysokich iso bez szumow, miec szybki autofocus jak w 350D, miec wiekszy zoom niz w S45, a jednoczesnie aby nie byl tak wymagajacy co do moich umiejetnosci, jak lustrzanka??? (oczywiscie rawy tez musialby obslugiwac ;-) )
              Sony R1 czy coś podobnego ;-)

Pozdr
              Artur
              5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• szymwal
                Coś już napisał
                • 2005
                • 74

Polecam Fuji S6500fd , bardzej rozbudowany model Fuji FinePix F30 http://www.dpreview.com/news/0607/06...ilms6500fd.asp
                www.ws.zut.edu.pl

Komentarz

• piast9
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3267

W kompakcie aparat ma pełne informacje o zdjęciu PRZED jego zrobieniem. Matryca pracuje cały czas, jest możliwość dokładnie dobrać ekspozycję. W lustrzance tak nie ma, przez co algorytmy kompaktowe nie mają tu zastosowania.
                  650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

nie kupilem, uzywam czasami pozyczone.....
                    Nie bierz tego tak do siebie . Ktos != sail0r automatycznie .
                    To byla przestroga ogolna.

Komentarz

• sail0r
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 198

Zamieszczone przez Vitez
                      Nie bierz tego tak do siebie . Ktos != sail0r automatycznie .
                      To byla przestroga ogolna.
                      luzik... bardzo dobra przestroga... bo wlasnie doszedlem do wniosku ze lustrzanka to nie dla mnie po prostu nie chce mi sie bawic w filtry, wydawac kasy na obiektywy itp itd...
                      S45 jest super i wogole ale niestety coraz bardziej zaczynam odczuwac jego ograniczone mozliwosci... tak jak pisalem, szukam czego z wiekszym zoomem, wiekszymi (uzytecznymi) iso itp.. itd... propozycje podane wyzej ciekawe ale lekko mowiac dziwne jak na forum canona ale szczerze to w modelach canona nie widze w tej chwili nic co by mnie interesowalo (S3 nie ma raw, G6 raczej nie z roznych wzgledow) i pewnie dlatego takie propozycje
                      S45 user

Komentarz

• cheetah

Witam
                        Ja niedawno wymienilem mojego S50 na 350D + kit wlasnie miedzy innymi na ograniczenia o ktorych pisales.
                        Nie robie zdjec w trybie 'zielonym' a przewaznie AV i tryb pomiaru matrycowy.
                        Moje odczucia sa inne niz Twoje wg mnie 350D lepiej radzi sobie z pomiarem swiatla od S50. Poza tym ogladajac zdjecia teraz zrobione na S50 wydaja mi sie one jakies takie lekko plastikowe (nie wiem jak to nazwac ) :-) .

Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...