Tiffen (filtry)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pyciu
    Bywalec
    • 2005
    • 119

Tiffen (filtry)

Wiem, że już było (np. http://www.canon-board.info/showthread.php?t=5697), ale jednak nie padły konkretne argumenty.

Co sądzicie o filtrach firmy <b>Tiffen</b>?
    Planuje dość szybki zakup polarka a w Toruniu niestety bida z filtrami i poza Tiffenami (299 pln, fi72) jest tylko Hama w MediaMarkt (169 pln).
    Sprzedawca twierdzi, że to najlepsze filtry na świecie - dzięki czemu jeszcze bardziej mu nie ufam
    Inna alternatywa to allegro i Hoya HMC (podobna cena)- ale to raczej ostateczność.

Ktoś z Was ma/używa - chwali sobie/narzeka ?
    Canon 30D | EF-S 18-55/3.5-5.6 | EF 70-210/3.5-4.5 | EF 50/1.8 | EF 100/2.8 | EF 24-105/4.0 IS | Metz 54-MZ4
    album-foto.pl | plfoto
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12226

Tiffen to drogi, sredniej jakosci produkt. sprzedawce chyba urzekl napis "Made in USA" i krazaca opinia, ze to jest cos warte.

za cene podstawowego Tiffena kupisz Hoye albo Marumi z powlokami antyodblaskowymi. po mojemu nie ma o czym mowic nawet...
    www albo tez flickr

Komentarz

• czeczot
      Początki nałogu
      • 2004
      • 325

Zamieszczone przez akustyk
      Tiffen to drogi, sredniej jakosci produkt. sprzedawce chyba urzekl napis "Made in USA" i krazaca opinia, ze to jest cos warte.

za cene podstawowego Tiffena kupisz Hoye albo Marumi z powlokami antyodblaskowymi. po mojemu nie ma o czym mowic nawet...
      Średniej jakości? (O ile dobrze kojarzę markę) Zapytaj się dowolnego operatora kamery pracującego przy filmach w USA co sądzi o tej marce Firma jest znana z filtrów efektownych wykorzystywanych przy filmach ale jeśli chodzi o fotografie i polar …. Ja bym brał hoya, bardziej znana i sprawdzona marka

iMAC
      www.czeczot.pl

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12226

Zamieszczone przez czeczot
        Średniej jakości? (O ile dobrze kojarzę markę) Zapytaj się dowolnego operatora kamery pracującego przy filmach w USA co sądzi o tej marce
        no ale mowa byla o filtrach fotograficznych, a tutaj Tiffen jest srednio-emocjonujacy. rzadko ktore filtry robi w ogole powlekane, a ceny w Europie sa kompletnie nieadekwatne do jakosci.

ze w kinematografii sa wykorzystywane to wiem. ale na ile popularnosc w USA jest jednak wynikiem ich jakosci, a na ile faktu, ze to rodzima marka - nie wiem.
        www albo tez flickr

Komentarz

• czeczot
          Początki nałogu
          • 2004
          • 325

Zamieszczone przez akustyk
          no ale mowa byla o filtrach fotograficznych, a tutaj Tiffen jest srednio-emocjonujacy. rzadko ktore filtry robi w ogole powlekane, a ceny w Europie sa kompletnie nieadekwatne do jakosci.

ze w kinematografii sa wykorzystywane to wiem. ale na ile popularnosc w USA jest jednak wynikiem ich jakosci, a na ile faktu, ze to rodzima marka - nie wiem.
          Ale używają ich nie tylko operatorzy z/w USA.

Wracając do tematu kup w necie hoya i problem z głowy. Marka znana i przetestowana. Ja tam nie rozumiem ostatniego zachwytu nad marumi. Filtry są u nas dostępne od kilku ładnych lat a ostatnio jakoś zrobiły się popularne

iMAC
          www.czeczot.pl

Komentarz

• M@riusz
            Początki nałogu
            • 2006
            • 348

Zamieszczone przez pyciu
            Sprzedawca twierdzi, że to najlepsze filtry na świecie
            A znasz sprzedawcę, który nie będzie chwalił swojego towaru :wink:
            Z moich doświadczeń wynika, że najgorsze nie są - ale...
            Tak jak piszą Czeczot i Akustyk - gdybym miał kupić, wybrałbym filtr Hoya.

M@riusz
            Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Komentarz

• pyciu
              Bywalec
              • 2005
              • 119

Dzięki Panowie.
              Odpuszczam sobie Tiffena - potwierdziliście to co kiedyś obiło mi się o uszy.

pzdr.
              Canon 30D | EF-S 18-55/3.5-5.6 | EF 70-210/3.5-4.5 | EF 50/1.8 | EF 100/2.8 | EF 24-105/4.0 IS | Metz 54-MZ4
              album-foto.pl | plfoto

Komentarz

• Zakk Wylde
                Początki nałogu
                • 2006
                • 349

Ja mam z tej firmy filtr UV i jakoś zyje bo używam go na codzień:P
                sprzęt | | |

Komentarz

• M@riusz
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 348

Zamieszczone przez Zakk Wylde
                  Ja mam z tej firmy filtr UV i jakoś zyje
                  Używanie filtra UV nie powoduje zejścia śmiertelnego fotografa... :wink:
                  Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Komentarz

• januszek
                    • 2006
                    • 8

A może trochę ktoś wrzuci o filtrze heliopan uv sh-pmc

Komentarz

Pracuję...