profil ICC drukarki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • darekp
    Bywalec
    • 2005
    • 121

profil ICC drukarki

czy moze mi wytłumaczyć znawca tematu, za co odpowiedzialny jest profil icc drukarki?
    a/ czy profil dla danej drukarki/tusz/papier daje nam informacje o tym jak będą wyglądały kolory na danym papierze dla danej drukarki i danego tuszu, czy też

b/ profil ten poprawi jakość druku dla danej drukarki/papieru/tuszu ( tak twierdzi mój znajomy a z czym sie nie zgadzam)
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Zamieszczone przez darekp
    czy moze mi wytłumaczyć znawca tematu, za co odpowiedzialny jest profil icc drukarki?
    a/ czy profil dla danej drukarki/tusz/papier daje nam informacje o tym jak będą wyglądały kolory na danym papierze dla danej drukarki i danego tuszu, czy też
    Tak naprawdę wybierając papier w drukarce wybiera się nie papier a profil odpowiedni do danego papieru przygotowany przez producenta drukarki (zwykle TYLKO dla swojego papieru). Profil jest w katalogu Windows->System32->Spool->Drivers->color więc łatwo go znaleźć. Taki profil ma zapewnić spójność i prawidłową transformację koloru z tego co widać na ekranie do tego co będzie na papierze. Fizycznie technogia druku w "plujce" to kilkadziesiąt kropli atramentu na jeden "pixel". Ważne są więc proporcje ile jest poszczególnych tuszów w tym jednym pixelu, żeby barwa była oddania wiernie, zielony był zielony a niebieski niebieski - takich barw nie ma w kartridżach więc muszą pochodzić z mieszania. No i za to "odpowiada" profil.

b/ profil ten poprawi jakość druku dla danej drukarki/papieru/tuszu ( tak twierdzi mój znajomy a z czym sie nie zgadzam)
    I tak i nie. Jakości w sensie rozdzielczość nie poprawi, jakości w sensie gamut nie zmieni - innymi słowy z papieru gazetowego nagle nie zrobi się fotograficzny. Ale... profil zapewni w miarę wierne oddanie barw. Piszę w miare bo drobne różnice w jakości tuszy i papieru jednak są. Jeśli więc mówisz o jakości jako o całości zdjęcia to jak najbardziej tak. Kolory będą takie jak zamierzone na monitorze (powinien być skalibrowany) i nie będzie niespodzianek typu ciemna zielen zamiast czerni.

Pozdrawiam
    Janusz

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• darekp
      Bywalec
      • 2005
      • 121

Zamieszczone przez Janusz Body

I tak i nie. Jakości w sensie rozdzielczość nie poprawi, jakości w sensie gamut nie zmieni - innymi słowy z papieru gazetowego nagle nie zrobi się fotograficzny. Ale... profil zapewni w miarę wierne oddanie barw. Piszę w miare bo drobne różnice w jakości tuszy i papieru jednak są. Jeśli więc mówisz o jakości jako o całości zdjęcia to jak najbardziej tak. Kolory będą takie jak zamierzone na monitorze (powinien być skalibrowany) i nie będzie niespodzianek typu ciemna zielen zamiast czerni.

Pozdrawiam
      Janusz
      jutro sie słyszymy w zwiazku z twoim PDA, to jeszcze pogadamy

Komentarz

• Janusz Body
        Moderator
        • 2004
        • 5757

jutro sie słyszymy w zwiazku z twoim PDA, to jeszcze pogadamy
        ... tak się domyślałem, że to Ty pogadamy.

Janusz,

Komentarz

• pst
          Uzależniony
          • 2006
          • 560

jak juz mowa o profilach icc to mam zapytanie do wszystkich (szczególnie Śląsk)

obszedłem w regionie pare labów (fotojoker, mediamarkt, empik itp) nikt nie chce mi udostepnić profilu icc; może nie tyle co nie chce ale nie potrafią/nie wiedzą jak...
          jedynie w mediamarkt chcieli mi dac ale na papierze (wydruk :rolleyes: ) - ja rozumiem z poprzednich topiców o profilach i wywoływaniu raw'ow że icc to plik...

czy ktoś zna jakiś sensowny lab w okolicach Bytom, Zabrze, Chorzów, Gliwice, Katowice gdzie można taki profil otrzymac?

z góry dziękuję

Komentarz

• Kr4nkEd
            Bywalec
            • 2005
            • 119

Uderz w tyski Fotonet. Mnie swego czasu udostepnili profil na CD wraz ze zdjeciem i odbitka.
            kalibracja monitora
            fotografia i film ślubny
            targi ślubne łódź / warszawa
            fotografia × kolarstwo

Komentarz

• pst
              Uzależniony
              • 2006
              • 560

Tychy to już kawałek ale dzieki za info
              :-)
              ktoś jeszcze?

Komentarz

• Janusz Body
                Moderator
                • 2004
                • 5757

Zamieszczone przez pst
                ...nikt nie chce mi udostepnić profilu icc; może nie tyle co nie chce ale nie potrafią/nie wiedzą jak....
                poszukaj po stronach. laby co wiedzą o co chodzi zwykle udostępniają profile przez sieć. Chociaż są tez i laboludki, które nie wiedzą o co chodzi, muszą zapytać szefa albo coś podobnego...

http://www.fotoexpress.home.pl/ to lab w Szczecinie - wiem, że daleko od Śląska ale normalnie tak to robią.

Janusz,

Komentarz

• darekp
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 121

Zamieszczone przez Janusz Body
                  poszukaj po stronach. laby co wiedzą o co chodzi zwykle udostępniają profile przez sieć. Chociaż są tez i laboludki, które nie wiedzą o co chodzi, muszą zapytać szefa albo coś podobnego...

http://www.fotoexpress.home.pl/ to lab w Szczecinie - wiem, że daleko od Śląska ale normalnie tak to robią.
                  zapomnij, to są profile z kwietnia, goscie nie maja pojecia o co chodzi

ps. to o co prosiłeś jeszcze" sie szuka"

darek

Komentarz

• Kr4nkEd
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 119

Zerknij na strone fotonetu, oni maja mase punktow na slasku jesli nie potrzebujesz labu fizycznie pod nosem. Wysylasz zdjecia przez ich programik, dostajesz poczta albo ich kurier przywozi do punktu (nieodplatnie).
                    Z reguly dostaje odbitki na drugi dzien, nawet gdy wysle w nocy.
                    kalibracja monitora
                    fotografia i film ślubny
                    targi ślubne łódź / warszawa
                    fotografia × kolarstwo

Komentarz

• pst
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 560

ale ceny mają złodziejskie
                      normalnie 10x15 robie za 37-39gr

a tam chcą jakies 70...:rolleyes:
                      zapytałem ich mailowo o icc zobaczymy co napisza

nie zmienia to faktu ze dalej mam problem z PS

jak zrobie z RSE tiffa 16bit i chce w PS zrobić warstwy to dostaje komunikat
                      you cannot convert a 16 bit background to a new layer

nie wiem o co chodzi... moze to dlatego ze mam PS elemnts 4.0 oryginalny inaczej ?

Komentarz

• Janusz Body
                        Moderator
                        • 2004
                        • 5757

zapomnij, to są profile z kwietnia, goscie nie maja pojecia o co chodzi....

Z kwietnia tego roku to jest OK - profile w labie zwykle wystarczy ponawiać raz do roku. Ci co w tym labie (na Mickiewicza) robią na Durstach mają pojęcie - sprawdzone Możliwe, że teraz na urlopie - tak jak i ja.

Pozdrowionka

Janusz,

Komentarz

• cabretti
                          Coś już napisał
                          • 2005
                          • 66

ciemna zielen zamiast czerni.

własnie tak mam czasami na drukarce IP6600D... chwilowo uzywam, roznych materiałow probuje... znacie jakies lekarstwo na ten stan rzeczy??? ustawienia... uniwersalny profil...????
                          CZARNA SKRZYNKA.. SZKIEŁKA... 100 vódki ( już nie pije mam IS ... LATARECZKA :wink: STAŁKI... 50,85,135 m42 MIECH ŻYJE towarzysz CANON
                          w planach coś...;-)

Komentarz

• Jac
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 4813

pewnie ze znamy ;-) zdalna kalibracja drukarki
                            Instagram

Komentarz

• Janusz Body
                              Moderator
                              • 2004
                              • 5757

Zamieszczone przez cabretti
                              ciemna zielen zamiast czerni.

własnie tak mam czasami na drukarce IP6600D... chwilowo uzywam, roznych materiałow probuje... znacie jakies lekarstwo na ten stan rzeczy??? ustawienia... uniwersalny profil...????
                              Uniwersalny profil? Różne materiały?

Nie ma uniwersalnego profilu - profil robi się do zestawu drukarka+papier+tusz. Zmiana jednego elementu wymaga innego profilu. Z drukarką też dostałeś profile na papiery producenta - zainstalowały się "same" w trakcie instalacji oprogramowania.

Janusz,

Komentarz

Pracuję...