Filtry na lampę (gel filters)?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • steku
    Coś już napisał
    • 2006
    • 76

Filtry na lampę (gel filters)?

Jako że nabyłem na Allegro EOS-a 30 za kilkaset zł (niech będzie błogosławiona fotografia cyfrowa, bo dzięki niej można kupić przyjemne analogowe body za pieniądze dostępne śmiertelnikom-amatorom) zaczynam pracować nad rozwojem swoich umiejętności w zakresie fill flash (z lampą 380EX).

Podczas prób doświetlania lampą zdjęć wykonywanych póxnym popołudniem, kiedy temperatura światła zastanego znacząco różni sie od temp. światła lampy, efekty nie są korzystne (na zdjęciu błysk z lampy staje się nienaturalny). U Galena Rowella naczytałem się o możliwości filtracji światła lampy (81A, 85) za pomocą "gel filters" (filtrów żelowych?).

1. Jak mocuje się takie filtry na lampie?
    2. Gdzie można je kupić?
    3. Czy macie z filtracją Speedlite jakieś doświadczenia i co polecacie?
    Piotr
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12226

latwiej chyba bedzie wykombinowac jakis zaczep na filtry Cokina i je mocowac. powinno dac sie to zrobic z systemem A, do ktorego uchwyty kosztuja po 20zl (a nawet taniej na Allegro) a filtry wystarcza w ostatecznosci PPL za 35zl (albo cokolwiek sie dostanie taniego na Allegro).

albo wymyslic inny sposob mocowania filtrow prostokatnych. cos na rzep? na tasme klejaca (okleic czyms "niebrudzacym" lampe i do tego doklejac tasme klejaca od filtra)...
    www albo tez flickr

Komentarz

• Jarek Jaworski
      Początki nałogu
      • 2005
      • 335

zwykla folia w kolorze lososiowym, numeru niestety nie pamietam. Wystarczy maly pasek szerokosci 3 cm i gumka recepturka
      Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Komentarz

• steku
        Coś już napisał
        • 2006
        • 76

Co dla "zawodowca" jest "zwykłą" folią, dla nowicjusza jest tajemnicą.

Gdzie się kupuje "zwykłą" folię? W spożywczym?
        Piotr

Komentarz

• Jarek Jaworski
          Początki nałogu
          • 2005
          • 335

zwykla to taka uzywana np do reflektorow w teatrze
          w Warszawie mozna ja kupic w teatrze Ateneum. Niestety nie pamietam firmy ktora ja wytwarza. Sam kupilem z 6 lat temu z 0,25 m2 i starcza do tej pory
          Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Komentarz

• steku
            Coś już napisał
            • 2006
            • 76

Czy komuś może wiadomo, czy taką folie da się kupic gdzieś w sieci?
            Niestety do Warszawy mam z Wrocławia 360 km...
            Piotr

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez steku
              Czy komuś może wiadomo, czy taką folie da się kupic gdzieś w sieci?
              Niestety do Warszawy mam z Wrocławia 360 km...
              Prosisz kogos z forum z Warszawy by ci kupil, wplacasz cena+przesylka+piwo i moze znajdzie sie chetny . Choc z powodu upalow i koniecznosci spaceru w nich to moze ze dwa piwa .

Komentarz

• steku
                Coś już napisał
                • 2006
                • 76

Dzięki za radę.
                "Odrobię jeszcze lekcje" szukając w sieci i we Wrocławiu...
                Piotr

Komentarz

• akustyk
                  gajowy
                  • 2004
                  • 12226

podobnie jak folia moze dzialac zwykly papier kolorowy z papierniczego (taki ala "kalka" do wycinanek dziecinnych). kolorystycznie nie bedzie to idealnie to co prawdziwa studyjna folia oswietleniowa, ale za 2zl mozna zaeksperymentowac

jakbys potrzebowal to daj znac - powinienem cos takiego jeszcze wyszperac w szafie ze starych czasow focenia martwej natury
                  www albo tez flickr

Komentarz

• gzak
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 239

Hej, ja się bawię foliami Lee Filters, np. taką: 205 1/2 C.T. Orange
                    We are your online source for expendables. Since 1984, JCX Expendables has been selling expendables, production supplies, grip and lighting equipment to a wide variety of industries. We are committed to our customers and their projects. We provide quality, personalized customer service in a timely and efficient manner.

Folie te sprzedaje w Polsce www.raysfoto.pl
                    Grzechu
                    http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
                    Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Komentarz

• Tomsarz
                      Coś już napisał
                      • 2006
                      • 91

Jak weźmiesz wywołany negatyw kolorowy to na jego początku zwykle jest kilkucentymetrowy odcinek nienaświetlonej błony. Po wywołaniu jest ona przeźroczysta w kolorze łososiowo-pomarańczowym (zależy od marki filmu). Chyba Fuji jest bardziej łososiowy a Kodak pomarańczowy.
                      Odcinasz ten kawałek i przy pomocy gumki mocujesz do lampy i gotowe.
                      Efekt całkiem zadawalający. Trzeba tylko pamiętać, że taki filtr zabierze trochę z mocy błysku.

Komentarz

• kazper
                        Coś już napisał
                        • 2005
                        • 76

O ile dobrze pamiętam to takie filtry robi też firma Rosco. Popularnie nazywają się CTO
                        Jeżeli chodzi o Wrocław to poszukaj kontaktu z oświetlaczami w teatrach lub w operze i może za przysłowiowe piwo odetną ci niewielki arkusz.
                        Ostatnio edytowany przez kazper; 3042.
                        kazper

Komentarz

• Arek Piekarz
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 334

Odkopię ten wątek - chcę zamocować na lampę lub najlepiej do Stofena filtr ocieplający. Bez niego ludzie na pierwszym planie często wychodzą bladzi jak trupy. Przydałoby się to również do pomieszczeń z mocno żółtym światłem lub brązowym sufitem, aby balansem bieli jednakowo zredukować pierwszy plan oświetlony lampą oraz tło. Nie chcę stosować jakiegoś prowizorycznego rozwiązania typu folia + gumka recepturka, dlatego przeszukałem linki z forum i znalazłem http://www.rosco.com/uk/filters/calcolour.asp. Nie wiem tylko, czy aby otrzymać naturalne, ciepłe kolory skóry, powinienem użyć czerwonego czy żółtego filtra oraz jakiej gęstości? Może ktoś ma w tej dziedzinie doświadczenie?

EDIT: Przypomniałem sobie, że gdzieś czytałem recenzję kolorowych Stofenów... I tak, znalazłem stronę z nimi w kolorze złotym! Tego mi było trzeba ;-)
                          Ostatnio edytowany przez Arek Piekarz; 6492.
                          40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
                          Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
                          Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
                          Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Komentarz

• WiHuRa

Podbijam temat.

Poszukuje właśnie żelowych filtrów - zmieniło się coś w temacie ? można dostać je w Polsce ?

Ja nie to trzeba będzie użyć http://flashgels.co.uk/shop/ - ktoś kupował filtry z tego sklepu ?

Komentarz

• Sober
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 513

Zamieszczone przez gzak
                              Hej, ja się bawię foliami Lee Filters, np. taką: 205 1/2 C.T. Orange
                              We are your online source for expendables. Since 1984, JCX Expendables has been selling expendables, production supplies, grip and lighting equipment to a wide variety of industries. We are committed to our customers and their projects. We provide quality, personalized customer service in a timely and efficient manner.

Folie te sprzedaje w Polsce www.raysfoto.pl
                              Ja poszedłem dalej i zainstalowałem filtr C.T.O firmy Lee na lampie wbudowanej w 40D.

Nawet się bezproblemowo składa i otwiera z tym filtrem

Do lekkiego doświetlania pierwszego planu wbudowana lampa w zupełności wystarcza. Mówisz że wybrałeś 1/2 CTO? Mnie w oświetleniu żarowym jednak bardziej pasuje full CTO...

PS: Dziwi mnie że do zewnętrznych lamp błyskowych Canon standardowo nie dodaje podstawowych filtrów (tak jak robi to Nikon)... przecież to jest absolutna podstawa udanych zdjęć z lampą...

Komentarz

Pracuję...