Zamierzam nabyc w tym tygodniu cyfrowke canona, biore pod uwage modele A75 i A85. Moje pytanie dotyczy zblizen ktore mozna wykonac tymi aparatami. Czy zoom optyczny rzedu 3x i 4x to nie za malo w porownaniu np do Minolty Z1 gdzie ten paramentr ma wartosc 10x?
Zoom? Maławo?
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Re: Zoom? Maławo?
Wszystko zalezy do czego bedziesz uzywal. Optyczny zoom x10 to swietn sprawa, daje bardzo duze mozliwosci. Zawsze dobrze go miec ale moze sie okazac ze do Twoich potrzeb w zupelnosci wystarczy x3. Mialem swego czasu wspomniana przez Ciebie Minolte Z1 i bardzo ja sobie chwalilem - w duzej czesci za zoom ktory pozwala na takie zblizenia (to nie jest crop)Zamieszczone przez komunizmZamierzam nabyc w tym tygodniu cyfrowke canona, biore pod uwage modele A75 i A85. Moje pytanie dotyczy zblizen ktore mozna wykonac tymi aparatami. Czy zoom optyczny rzedu 3x i 4x to nie za malo w porownaniu np do Minolty Z1 gdzie ten paramentr ma wartosc 10x? -
a gdybym tak chcial np kwiatki pofotografowac
czy to wystarczy. Nie mowie o jakims profesjonalizmie nadnmiernym tych zdjec tylko czy bedzie to mialo rece i nogi
Komentarz
-
Hehe no wiesz, porownanie zoom 3-4x do zoomu 10x ... to czysta matematyka
a czy w codziennym użytkowaniu potrzeba wiecej? Mój aparat ma zakres ogniskowych 35-140 i wystarcza mi to. Bardzo niewiele sytuacji prosiło się o większe przyblizenie.
1: Canon G5 + Speedlite 420EX, tuleja 52mm; UV Marumi MC-WPC 52mm; CF Kingston 512MB+32MB; torba; Velbon DX888; baterry pack
2: Praktica LB, CarlZeiss 35/2.8; Pentacon 50/1.8; Pentacon 200/4; pierścienie makro; osłona przeciwsłonecznaKomentarz
-
Do focenia kwiatków to zoom 3x spokojnie wystarczy. Tym bardziej, że takie zdjęcia zwykle robi się w makroZamieszczone przez komunizma gdybym tak chcial np kwiatki pofotografowac
czy to wystarczy. Nie mowie o jakims profesjonalizmie nadnmiernym tych zdjec tylko czy bedzie to mialo rece i nogi
Pozdrawiam
KostekKomentarz
-
Kostek, do zdjęć makro duży zoom jest jak najbardziej porządany.1: Canon G5 + Speedlite 420EX, tuleja 52mm; UV Marumi MC-WPC 52mm; CF Kingston 512MB+32MB; torba; Velbon DX888; baterry pack
2: Praktica LB, CarlZeiss 35/2.8; Pentacon 50/1.8; Pentacon 200/4; pierścienie makro; osłona przeciwsłonecznaKomentarz
-
Ale dlaczego biarac pod uwage modele A75 i A85 piszesz zoom 4x? Napisz konkretnie: 3x
A to djecię tego samolotu to z tej minolty? Bardzo fajne.
Z tego co wiem to S1 nie ma jako takiego trybu makro i chyba mozliwosci serii A są w tej dziedzinie lepsze.Zamieszczone przez NimnuLKostek, do zdjęć makro duży zoom jest jak najbardziej porządany.
PS. Czy wie ktos moze czy w S1 na te tulejki 52 z Allegro mozna nakładac soczewki +4, +10 i czy to działa?
(z tego co wiem w serii A działa ok)Komentarz
-
Czasami tak. Mi w każdym razie wystarcza to co mam czyli 3x.Zamieszczone przez NimnuLKostek, do zdjęć makro duży zoom jest jak najbardziej porządany.Pozdrawiam
KostekKomentarz
Komentarz