Nastał czas zmiany....

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • oxeno
    Początki nałogu
    • 2006
    • 291

Nastał czas zmiany....

Stałem się posiadaczem T-90 znanego również jako The Tank. Pierwsze wrażenia są super ! Ma wszystko to co A-1, ale bez dodatkowych akcesoriów.
    Funkcjonalnośc jest bardzop dobra, chociaż z przyswyczajenia do A-1 troche się gubie w gąszczu tych wszystkich przycisków.
    Nie będę sie rozpisywac jakie posiada funkcje bo wiekszośc osob je zna. Jest tez post, który pisałem wiec mozna sobie przeczytac jakie ma parametry.
    A tym czasem staruszek A-1 idze pod młotek, za dużo rzeczy w torbie.
    Pozdrawiam
    T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka
  • jatzzek
    Początki nałogu
    • 2006
    • 355

Gratulacje!
    Ja rowniez kiedys musialem rozstac sie z A-1 na rzecz T-90 (rozstanie bylo koniecznie z powodow finansowych, bo gdybym mogl zostawilbym sobie obydwa korpusy...sa po prostu swietne). W T-90 zakochalem sie od razu. Konkretny sprzet...ta drabinka ekspozycji z prawej strony...pomiar punktowy 8 krotny...highlight/shadow control...szybkosc...wizjer...eeee co tu gadac. Poza tym aby uzywac tego aparatu trzeba miec pewna wiedze i doswiadczenie... ale ma naprawde ogromny potencjal. Zaluje tylko, ze nie ma matrycy W tej chwili mam dwa korpusy T-90 i 20D i powiem ci, ze konstrukcja z 1986 roku pod pewnymi wzgledami bije na glowe 20D (chociaz mam swiadomosc, ze porownujemy sprzet high-end ze sprzetem z mid-level).
    Dokup sobie jeszcze lampe 300TL. Duet T-90 + 300TL zostal dla siebie stworzony. Daje ogromne mozliwosci kreacji. Trzeba sie go nauczyc i gdybys potrzebowal dobrego komendium to polecam http://www.republika.pl/carewicze/edytoryEOS.htm , czyli Canon Speedlite 300tl Reference G.

pzdr
    Ostatnio edytowany przez jatzzek; 5021.
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Komentarz

• sali128
      Bywalec
      • 2006
      • 195

Słyszałem,że ten T-90 to dobry aparat....Gratulacje!!

Komentarz

• oxeno
        Początki nałogu
        • 2006
        • 291

Witam,
        Dzieki T-90 jest super, naprawdę. Z wad jakich się dopatrzyłem mogę wymienic:
        1. głośny silnik szczególnia na prękości L (2kl/s)
        2. brak pamięci pomiaru w trybie centralnie ważonym
        3. stosunkowo mocno "szarpiące" lustro
        4. brak spustu do zdjęc w pionie ( A-1 z Motor Drive miał dodakowy spust )
        5. trochę nie wygodne umiejscowienie przycisku od korekty ekspozycji.

Wiecej wad się nie dopatrzyłem . Aparat naprawdę jest bardzo fajny i daje duże możliwości. W A-1 brakowało mi 1/2000s oraz pomiaru punktowego. Gdybym miał wiecej pieniędzy zostawiłbym sobie oba korpusy, ale rzeczywistośc jest inna.
        Pozdrawiam

Komentarz

• Canonek
          Bywalec
          • 2005
          • 150

No to z A-1 tylko ja zostaje na forum?
          T-90 jest zbyt wielki. Jestem uzalezniony od A-1.
          Canon 5DII, 1.8/50, 2/100, 24-70, 70-200
          inne sprzety

Komentarz

• Fotos
            Początki nałogu
            • 2005
            • 406

Kiedys chcialem zmienic T70 na T90, ale nawet dzis korzystniej mozna nabyc np. EOSa 600. Brakuje drabinki czasow (te wk... OP), ale EOS zyje a FD nie. 600ke mozna naprawic, t90 coraz trudniej. Ja zostaje z T70, z M42 pracuje bardzo dobrze, korekcje mozna robic za pomoca ISO :-)
            Brakuje mu co prawda AV, ale na szczescie jest tryb M.
            Szkoda, ze Canon nie wyplul czegos jak T90+, ale decyzja o uwaleniu FD byla bardzo stanowcza.

Komentarz

• Yarko
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 18

Zamieszczone przez Canonek
              No to z A-1 tylko ja zostaje na forum?
              może niedługo dołącze do tego jakże skromnego grona, ale to nic pewnego

pozdrawiam

Komentarz

• roman.D

Zamieszczone przez Canonek
                (...) Jestem uzalezniony od A-1.
                A ja od AE-1 Program:-)

Komentarz

• oxeno
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 291

FD ZYJE !! i nigdy nie umrze Nie ważne czy A czy F czy T ważne ze FD/FL Pozdrawiam

Komentarz

• Canonek
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 150

Zamieszczone przez oxeno
                    FD ZYJE !! i nigdy nie umrze Nie ważne czy A czy F czy T ważne ze FD/FL Pozdrawiam
                    Brawo i tak trzymac. :grin:
                    inne sprzety

Komentarz

• oxeno
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 291

Zamieszczone przez Fotos
                      Kiedys chcialem zmienic T70 na T90, ....... ale EOS zyje a FD nie. 600ke mozna naprawic, t90 coraz trudniej. ........... ale decyzja o uwaleniu FD byla bardzo stanowcza.

Nie tylko coraz trudniej naprawic, ale problem jest w tym ze nikt tego prawie niechce naprawiac! Czesci nie ma, a w Warszawie moze sa dwie osoby ktore sie znaja na T-90. Nawet serwis Canon'a nie naprawial T-90 ( w czasie ich glorii ) tylko wysylal do Niemiec lub Holandii na naprawe
                      Najwiekszy problem z naprawą T-90 jest taki, że bardzo prosto można zresetowa soft a wgrac sie go ponownie prawie nie da. Wszystkie uklady sa połaczone albo lutami albo na zasadzie przylegania docisniete srubkami, w Eos'ach sa juz złączki które bardzo łatwo się rozczepie i zczepia.
                      Migawka, niby copalowska, i bardzo podobna do tej w EOS'ach, ale troche inna. Inny jest system amortyzacji kurtyn. Co ciekawe, w póżniejszych latach (w 1990) Canon wypuścił T-60 (produkowany chyba przez Cosine) i tam była identyczna migawka jak w EOS'ie 850 lub 700, tylko troche zmodyfikowana na gorsze, chyba czas syncho byl na 1/60 a nie na 1/125.
                      Oj Canon przez lata się nakąbinował, niestety czasami na gorsze, ale coż, teraz przynajmniej trzyma sie (prawie) jednego systemu i słucha opinii użytkowników.

Pozdrawiam

Komentarz

• Canonek
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 150

Zamieszczone przez oxeno
                        (w 1990) Canon wypuścił T-60 (produkowany chyba przez Cosine)
                        Dokladnie tak. Cosina popelnila takie aparaty jak Canon T-60, Nikon FM10 i Nikon FE10. Wszystkie sa tak samo obrzydliwie plastikowe i tak samo wstrzas urywa reke jak sie wyzwoli migawke. Mialem wszystkie 3, ale na krotko, ochyda brrrrrrrrrrr.
                        inne sprzety

Komentarz

• oxeno
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 291

Canonek, a Ty się dalej trzymasz A-1 czy używasz tych dwóch pozostałych?

A dla ciekawości, kiedyś przeczytałem , że AE-1 mniał mniejszy wstrząs lustra niż FTb z zablokowanym ! Ciekawe, miałem stycznośc i obyma i jakos nie zauważylem różnicy

Ale T-90 też "kopie" i to nawet nieżle

Komentarz

• Canonek
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 150

Glownie A-1 i F-1 New, bo lubie preselekcje przyslony. Oczywiscie fotografuje tez wieloma innymi sprzetami.
                            inne sprzety

Komentarz

• Canonek
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 150

Zamieszczone przez oxeno
                              A dla ciekawości, kiedyś przeczytałem , że AE-1 mniał mniejszy wstrząs lustra niż FTb z zablokowanym ! Ciekawe, miałem stycznośc i obyma i jakos nie zauważylem różnicy
                              Baaaaardzo watpie. Przede wszystkim wstrzas z podniesionym lustrem jest wzdluz aparatu, bo migawka ma poziomy przebieg, a nie jak w AE-1 do gory bo do gory leci lustro. No a wiadomo, ze aparat jest szerszy niz wyzszy i inaczej wplywa to na drgniecie w naszych rekach. Ale i bez tego to watpie.
                              inne sprzety

Komentarz

Pracuję...