EOS 10D z Allegro?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • BaRtOn

EOS 10D z Allegro?

Witam wszystkich Canonierów!

Mam wielką prośbę do użytkowników forum. Jestem nowy i jeszcze nie zamieszczałem żadnego posta na forum, jak narazie tylko śledziłem różne tematy które mnie interesowały a były poruszane tutaj. Wiec mój problem ( jak i wiekszości początkujących foto-amatorów ) polega na wyborze pierwszej lustrzanki tylko w moim przypadku jest to inna sprawa. Będę miał do zagospodarowania ok. 3000zł i zdecydowałem że albo kupię nowego 350D albo używanego 10D, szczerze wolałbym 10D bo 350D troche gorzej leży w ręce a nie wiem za ile bede miał 600zł na grip'a. Znalazłem na allegro aukcje własnie z 10D i mam prośbe do was szanowni Canonierzy, którzy znacie sie na rzeczy i napewno lepiej ocenicie sytuacje niż ja abyście zerknęli na tą aukcję i ocenili czy warto ryzykować utratę pieniędzy... nie chciałbym sie rozczarować wyciągając aparat z paczki zę jednak są jakieś ukryte wady albo żę migawka jest ledwie żywa bo przeszła przez 200 000 zdjęć...
    A może macie jakieś inne propozycje związane z tym tematem, bedzie to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa ale początki mam za sobą ponieważ od roku fotografuje na analogowym Olympusie OM-40 Program i chciałbym teraz przerzucić sie na cyfrę. Moje wymagania od aparatu byłyby następujące:
    chciałbym aby dobrze leżał w ręce, jakość zdjęć bardziej zależy mi na niskich szumach, wytrzymałość i kompatybilność z szerszą gamą akcesoriów. A jak to amator będę fotografował wszystko po troche albo i wiecej... ale o szkiełkach bede myślał później bo narazie potrzebuj kupić dobre body z jakimś prostym na początek obiektywem.

A oto link do aukcji: http://www.allegro.pl/item117722147_...jny_stan_.html

Z góry dzieki za pomoc. Pozdrawiam Bartek
  • MMM
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 4250

Może lepiej używany 20D z KITem? Aparat zdecydowanie będzie lepszy a dobre obiektywy i tak będziesz musiał kiedyś kupić.
    Digart

Komentarz

• Cichy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 7450

ja robiłem ostatnio sample dla klienta i na 85 f5.6 on jest już ostry.
      O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• BaRtOn

kurcze chciałbym 20D ale napewno nie dozbieram tyle kaski... czyli co ten obiektyw Ciuchy mówisz ze słaby strasznie jest?

sorki za pomyłke "Cichy"

No nie wiem moze macie coś jeszcze do zaproponowania? ale musze trzymać sie budżetu :/ niestety... dzieki z góry za pomoc

Komentarz

• gwozdzt
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 5780

Źle ta aukcja nie wygląda.
          Wyraźnie jest pokazany numer seryjny, więc raczej sprzęt nie jest "gorący".
          Sprzedający też nie nazbierał pozytywów na pierdołach za złotówkę, niemniej widać, że to handlarz (ja osobiście wolę kupować używany sprzęt od uzytkowników niz od handlarzy, ale nie zawsze się tak da).
          Jakbym miał wybierać pomiędzy 350D + KIT a tym zestawem 10D + 24-85, to wybrałbym tego 10D.
          Co do przebiegu - nie wiem, czy ci się przyda taka informacja, ale oficjalny serwis Canona w Warszawie (na Zytniej) może potwierdzić autentyczny przebieg migawki.
          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• tyrpin
            Coś już napisał
            • 2005
            • 55

BaRtOn - trzy posty po kolei...
            Tak się składa, że dzisiaj też tę ofertę przeglądałem. Wydaje się ciekawa, jeśli gostek prawdę mówi, że stan idealny itd itd. Poproś o dokładne zdjęcia body i sam zobaczysz czy jest ok. Twój wybór - możesz trafić na model z zewnątrz zadbany, a w środku... to różnie bywa, wszak ten aparat może mieć już kilka latek i tak jak napisałeś, migawkę wytelepaną.
            pozdrawiam

Komentarz

• MMM
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4250

Mój znajomy fotograf ma 2 letniego 10D. Licznik przekręcony 4 razy, spust migawki tak wyrobiony że nie czułem kiedy wciska się "do połowy", AF zazwyczaj sobie krąży gdzieś w okolicach puktu ostrzenia +/- 1m. Zostawił go sobie "na legitymacje" bo do niczego innego się to już nie nadaje, w środku latają paprochy jak w szklanej kuli.
              Z zewnątrz jednak całkiem nieźle. Różnie można trafić...

Podpatrzyłem u niego ciekawy sposób czyszczenia obiektywu. Przed założeniem prawie obejmuje ustami przy bagnecie i zasysa powietrze
              Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.
              Digart

Komentarz

• gwozdzt
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 5780

Zamieszczone przez MMM
                Mój znajomy fotograf ma 2 letniego 10D. Licznik przekręcony 4 razy, spust migawki tak wyrobiony że nie czułem kiedy wciska się "do połowy", AF zazwyczaj sobie krąży gdzieś w okolicach puktu ostrzenia +/- 1m, w środku latają paprochy.
                Z zewnątrz jednak całkiem nieźle. Różnie można trafić...
                Wniosek z tego prosty: używane sprzęty najlepiej kupować z odbiorem osobistym.
                Jakby mi na tym sprzęcie zależało, to spróbowałbym umówić się ze sprzedającym w Warszawie, wsiadłbym w pociąg (jakieś 150zł Kków-Wwa-Kków), przy okazji sprawdził przebieg na Żytniej i wszystko byłoby jasne.
                Podkreślam - jakby mi zależało.

Zamieszczone przez MMM
                Podpatrzyłem u niego ciekawy sposób czyszczenia obiektywu. Przed założeniem prawie obejmuje ustami przy bagnecie i zasysa powietrze
                Pylicy dostanie i tyle będzie z tego miał
                Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez BaRtOn
                  sorki za pomyłke "Cichy"
                  W prawym dolnym rogu swojego posta masz ikonke "Edytuj" . Pocwicz jej uzywanie, by sie poprawiac oraz dopisywac cos, co ci sie przypomni zamiast pisac kilka postow pod rzad.

Komentarz

• Triszer
                    Bywalec
                    • 2004
                    • 191

Ktoś tą 10tką zrobił kilka zdjęć a 2 akumulatorki to się raczej kupuje żeby tych zdjęć zrobić sporo...

Komentarz

• BaRtOn

ok Vitez na przyszłość bede sie starał dzieki za uwage i pomoc, boje sie troche takiego wydatku przez allegro ciezko bylo mi sie pogodzic z tym ze wydam dużo kasy a okaże sie że sprzęt nie będzie działał... ale i tak dzieki za poświecenie czasu dla mojego posta. pozdrawiam
                      Ostatnio edytowany przez Gość; 5786.

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18793

Ja na Twoim miejscu brałbym jednak 350. 10D to fajny aparat ale już trochę stary (technicznie). Ma rzeczywiście świetną ergonomię (zupełny brak plastikowości) wg. mnie pod pewnymi względami lepszą niż 20/30D. Lepszy troszkę jaśniejszy wizjer. Jakość zdjęć wzorcowa. Ale... trochę wolny AF, jest dosyć ciężki, strasznie wolny (zapis na kartę, odczyt, zwalnianie bufora), wieki trwa włączanie lub powrót z uśpienia (350 jest znacznie szybsza od 10D). Po za tym 10D ma jeszcze jedną cechę, która dla początkującego może być ważna, nie podchodzą do niego obiektywy EF-S. W związku z tym, żeby mieć szeroki kąt będziesz musiał nieźle wybulić (albo przerabiać EF-Sy). Ergonomia 350-tki nie jest taka zła (do wielu funkcji jest dostęp przyciskami). Fakt jest plastik-fantastik. To że jest mały i lekki to może też być zaletą - możesz go praktycznie mieć zawsze ze sobą - ulubiony zestaw mojej żony (czasem mój) 350 +50/1.8. Wybór należy do Ciebie. Powodzenia!
                        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• tyrpin
                          Coś już napisał
                          • 2005
                          • 55

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                          Ergonomia 350-tki nie jest taka zła ...
                          Nie głoś herezji !!!
                          pozdrawiam

Komentarz

• alx_80
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 192

nie zgadzam sie ze to herezje... ergonomia ergonomia ale 350d tez da sie robic ladne zdjecia i jest o niebo szybszy od 10d co dla wielu moze miec wieksze znaczenie niz ergonomia...

Komentarz

• flippy
                              Dopiero zaczyna
                              • 2006
                              • 39

Zamieszczone przez alx_80
                              ergonomia ergonomia ale 350d tez da sie robic ladne zdjecia
                              alx_80 ladne zdjecia (slowo szeroko pojete) mozna robic wszystkim widzialem konkursy w magazynie FOTO gdzie wygral koles ze zdjeciem z canon A510. Po drugie polecam album Waclawa Wantucha "AKTY" - zdjecia robione Olympusem C3030 i e20, wiec nie argumentuj tego w ten sposob prosze...

Sam pare miesiecy temu stanalem przed wyborem wczesniej mialem Sigme SD9 ale dostepnosc czegokolwiek (przede wszystkim obiektywow) do tego korpusu w naszym kraju jest baardzo kiepska.
                              Mialem do rozdysponowania jakies 3000 zl, wiec sytuacja podobna a ze nie mam stalego zrodla dochodow stac to nie moge sobie "dozbierac" w dwa miesiace na L-ke.
                              Mialem alternatywe albo kupic 20D z kitem (predzej kupil bym z 50/1.8) albo 10d i cos do tego... 300/350 odpadly od razu (zwlaszcza ten drugi) ze wzgledu na swoje male rozmiary. Lapy mam duze i naprawde taki maly korpus staje sie po pierwsze nie czytelny, po drugie malo komfortowy grip i po trzecie zakrecajac do tego kazde wieksze szklo aparat sie robi nie wygodny! Nie wspomne o magnezowej obudowie i dobrym rozwiazaniu pokretla z tylu.
                              Fakt co najbardziej denerwuje mnie w 10d to dlugi czas wlaczania i przy przegladzie zdjec laduje sie bardzo szybko ale ostrzy (przy podgladzie!) dopiero pozniej.
                              Aparat z zewnatrz wyglada swietnie ale pamietaj ze aparaty ktore wygladaja dobrze na zewnatrz albo byly zazwyczaj uzywane w studio albo przez kolesia ktory robil nie wiele zdjec.
                              Ja swoj korpus kupilem w stanach jak do mnie dotarl to gleboko sie zastanowilem czy jest sens go trzymac, ma wytarta farbe gdzienie gdzie od spodu i przy guziku play oraz pokretlo z programami tez jest wytarte.. wyslalem do Warszawki okazalo sie ze aparat ma 17tys klatek, wiec wyglad wcale nie swiadczy o ilosci przebiegu. Moj brat kupil 20d stan jak nowy jeszcze 3 miesiece gwarancji a mial przebieg 59tys klatek.
                              Jesli powaznie myslisz o tym aparacie to zajedz po niego i sprawdz przebieg- PKP miliony nie kosztuje a zawsze masz pewnosc.
                              Chociaz szczerze powiem ze cena wygorowana obiektyw troszke kiszka, mi sie udalo kupic za niecale 2k 10d+50/1.8 z pudlami.
                              Mozesz sie nieco rozczarowac jakoscia zdjec z tego szkla biorac jesli miales om40 z jakas stalka.
                              3mam kciuki
                              pozdrawiam
                              Piotr
                              ps1. lepiej poczekac 2 tygodnie az sie trafi cos ciekawszego... ale to tylko moje zdanie:]
                              ps2. koles mnie troche rozsmiesza z tym ze "gumkimu nie odstaja" <lol>
                              DSLR + 6x6

www.komoniewski.com

Komentarz

Pracuję...