Prośba do użytkowników 17-85IS

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ErnestPierwszy
    Uzależniony
    • 2006
    • 734

Prośba do użytkowników 17-85IS

Bardzo proszę o podanie linków do swoich zdjęć zrobionych tym obiektywem, Może być na priva, żeby nie robić zamieszania))

Oglądam zdjęcia na pBase i jakoś nie widzę, żeby ten obiektyw był taką chałą jak go wszyscy opisują. Może zdjęcia są wyretuszowane, ale każde???

Zostały w boju 2 szkła: 17-85IS i Tamron 28-75. Jedno i drugie ma tyle wad ile zalet Miałem coś zamówić w miniony weekend, ale ciągle się waham.

Pozdrawiam!
  • piast9
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3267

Za photozone.de:

Niedawno ktoś pokazwał zdjęcia z Zenitara 16. Dystorsje były podobne
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• ErnestPierwszy
      Uzależniony
      • 2006
      • 734

Eee to nie problem, i tak retuszujesz zdjęcia. Można wyciągnąć. Ile robisz takich zdjęć?
      Nie wiem co lepsze: problemy z AF czy ciemne szkło i szybki AF
      Ma ktoś z Was problemy z AF w TAMRONIE?
      Ja już mam kręćka w głowie. Jakbym miał wolne 4000 to kupiłbym 24-105 i nie zawracał głowy takimi bzdetami

Komentarz

• piast9
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3267

Zamieszczone przez ErnestPierwszy
        Eee to nie problem, i tak retuszujesz zdjęcia.
        Wiesz, z takim podejściem to można np. kupować mydlane szkła, bo i tak USM zapodasz i będzie ok.
        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Riccardo
          Uzależniony
          • 2005
          • 691

Wszystko zalezy od tego czego oczekujesz od obiektywu i co Ci sie podoba. Ja bym Tamrona nie kupil bo dla mnie za wasko. Za to z 17-85 jestem zadowolony.
          Pozdrawiam
          Riccardo
          --
          Fuji & Ricoh

Komentarz

• ErnestPierwszy
            Uzależniony
            • 2006
            • 734

No nie przesadzaj, dystorsja to nie taki problem jak mydło. Ostre, ale krzywe foto wyciągniesz, a z mydła ostrego nie zrobisz

Szczerze powiedziawszy to mam naprawionego kita do szerokiego kąta. Wyczytałem, że 17-85IS od ok 30mm jest bardzo ostry, więc kupując IS-a mam Kit+tamron+IS+USM, ale bez 2.8 Chociaż np. w klubach i tak trzeba lekko przymknąć przysłonę dla GO, to po co 2.8?
            AF w 350D też nie umie wykorzystać 2.8. Lampę 430EX mam, więc dopalić jest czym... Coraz bardziej skłaniam się ku 17-85IS...

Ale jak policzę... 1200 za tamiego to zostaje w kieszeni 700 zł!!!

Komentarz

• MMM
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4250

Chociaż np. w klubach i tak trzeba lekko przymknąć przysłonę dla GO, to po co 2.8?
              Z 10 metrów na f/2.8 i 75mm masz głębię ok 2 metry a z odległości 20m już 8 metrów, to wcale nie tak mało.
              Digart

Komentarz

• piast9
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3267

Chociaż np. w klubach i tak trzeba lekko przymknąć przysłonę dla GO, to po co 2.8?
                Po to aby:
                - miec nieporuszone zdjęcie w sytuacjach gdzie 2.8 da się zastosować
                - 2.8 przymknięte do 5.6 jest cholernie ostre a 5.6 na pełnej dziurze jest jak na pełnej dziurze.

Komentarz

• ErnestPierwszy
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 734

A co z AF? Czy Tamron radzi sobie w trudnych warunkach? Canon tak, bo sprawdziłem.

Komentarz

• gietrzy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 5727

A co z AF? Czy Tamron radzi sobie w trudnych warunkach? Canon tak, bo sprawdziłem.
                    Zawsze szkło f/2.8 będzie radzić sobie lepiej w trudnych warunkach niż f/5.6
                    Mam ten słoik i odradzam naprawdę. Bierz Tamrona od Cichego. Poproś tylko żeby ci go przestrzelał. Rewelacji nie będzie (w końcu Cichy przesiadł się na eL zoomy) ale w ciemno mówię, że będzie ostrzejszy niż 17-85IS. MZ jedyną zaletą 17-85IS jest zakres.
                    the silence is deafening

Komentarz

• ErnestPierwszy
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 734

Mogę Was prosić o linki do zwykłych zdjęć z TAMRONA 28-75 ze słoneczną pogodą (jak dziś)?
                      Testy czytałem i pbase znam Szukam zwykłych zdjęć w pełnej rozdzielczości bez obróbki. Można wysłać je na maila: fotki(małpa)lab74.pl
                      Dzięki!

Komentarz

• Micaj

Zamieszczone przez gietrzy
                        Zawsze szkło f/2.8 będzie radzić sobie lepiej w trudnych warunkach niż f/5.6
                        Mam ten słoik i odradzam naprawdę. Bierz Tamrona od Cichego. Poproś tylko żeby ci go przestrzelał. Rewelacji nie będzie (w końcu Cichy przesiadł się na eL zoomy) ale w ciemno mówię, że będzie ostrzejszy niż 17-85IS. MZ jedyną zaletą 17-85IS jest zakres.
                        Potwierdzam w całej rozciągłości. Kupiłem C 17-85 na dobry początek razem z aparatem. Moje wrażenia?
                        Dla kogoś kto foci na imieninach u cioci jest idealny. Naprawde!
                        Ja swojego po 2 miesiącach sprzedałem i czekam właśnie na Tamrona 17-50.

Komentarz

• nosorozec
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 60

Bardzo proszę o podanie linków do swoich zdjęć zrobionych tym obiektywem, Może być na priva, żeby nie robić zamieszania))

Oglądam zdjęcia na pBase i jakoś nie widzę, żeby ten obiektyw był taką chałą jak go wszyscy opisują. Może zdjęcia są wyretuszowane, ale każde???

Zostały w boju 2 szkła: 17-85IS i Tamron 28-75. Jedno i drugie ma tyle wad ile zalet Miałem coś zamówić w miniony weekend, ale ciągle się waham.

Pozdrawiam!
                          Ja bym Ci radzil odpowiedziec na jedno pytanie - jezeli wolisz szeroko (17-40) to mozesz byc niezadowolony, kiepawo jest w tym zakresie. Natomiast im dalej i bardziej szeroko tym lepiej (najlepiej jest na 85/f5.6).

Pzdr,
                          Konrad
                          350D + 24-70/f2.8L + EF 50mm/f1.8 + EF 85mm/f1.8 + 580EXII
                          ---
                          "Leica, schmeica. The camera doesn't make a bit of difference. All of them can record what you are seeing. But, you have to SEE." - Ernst Haas

Komentarz

• shaqi
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 448

Zamieszczone przez piast9
                            Po to aby:
                            - miec nieporuszone zdjęcie w sytuacjach gdzie 2.8 da się zastosować
                            - 2.8 przymknięte do 5.6 jest cholernie ostre a 5.6 na pełnej dziurze jest jak na pełnej dziurze.
                            na 5,6 canon czyli na 85mm jest najostrzejszy
                            tak wychodzi w testach
                            a ostrosc na poziomie 32lpmm-38lpmm wiec jest bardzo dobrze

ja sobie chwale a IS dziala rewelka
                            chodz jak by mnie bylo stac juz teraz wzialbym L`ke
                            Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
                            Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
                            A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Komentarz

• ser
                              Dopiero zaczyna
                              • 2005
                              • 37

W zimę (hmmmm, zazwyczaj trzeba pojechać w góry by zobaczyć śnieg ) w Japonii zrobiłem troche zdjęć , wszystkie zdjęcia ze stycznia (*-01) są zrobione 17-85IS (tylko z 21 są robione małpką Fuji, a z lutego są już robione 24-105, bo udało mi się za niewielką dopłatą zamienić, w myśl zasady , że L ka to L ka, a poza tym jest troche dłużej).
                              http://duch.mimuw.edu.pl/~ser/japan
                              PS. Jako że to były zdjęcia z zasady wspominkowe, to zazwyczaj nie bawiłem się za bardzo ustawieniami i waliłem na automacie.

Z powazaniem
                              Ser

40D + 350D+grip + EF 16-35 F2.8 + EF 24-105 F4 IS USM + EF 70-200 F4 IS USM + EF 75-300 F4-5.6 III USM + 580EX + Buffalo DirectStation Pocket + 3xLens Protector Marumi + PLC Marumi

Komentarz

Pracuję...