Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Adapter EOS/M42 z potwierdzeniem ostrości - zapisy
Adapter EOS/M42 z potwierdzeniem ostrości - zapisy
Witam,
Mam możliwośc kupienia większej ilości adapterów EOS/M42 z potwierdzeniem
ostrości (minimum 50 szt.)
Jeśli zbierze się co najmniej 40 osób chętnych to takiego zakupu dokonam.
Cena 320 złotych, ewentualnie przez Allegro - cena 350 złotych.
Cena dla kupujących 2 lub więcej sztuk 300 złotych/szt (przez Allegro 330 złotych)
Jeśli jest ktoś zainteresowany to proszę wpisywać się w tym wątku.
A mozesz okreslic skad taka cena (zrodlo) czy to tajemnica?
Bo ja swojego kupilem za 80zl + koszt przejsciowki (zreszta cena do znalezienia w archiwum tego forum lub forum o M42).
Nie kręć, wiele osob czyta tu tez inne fora i wie jaka jest cena potwierdzacza przy zakupie u wykonawcy, jeszcze w dodatku hurtem.
Idz na allego tylko najpierw zaryzykuj i kup te 40 sztuk i tam wciskaj ludziom...
A mozesz okreslic skad taka cena (zrodlo) czy to tajemnica?
Bo ja swojego kupilem za 80zl + koszt przejsciowki (zreszta cena do znalezienia w archiwum tego forum lub forum o M42).
Akurat mam możliwość kupić w Niemczech taką ilość po 65 Euro. Po dodaniu kosztów transportu ok. 200 Euro ( wolę kupić, sprawdzić i odebrac osobiście)
daje ok 70 EURO = 280 PLN
Nie jestem też organizacją charytatywną i 20 PLN musze miec na sztuce.
Zamieszczone przez KuchateK
Pewnie na 30D zbiera
Porownujac nawet jednostkowy zakup na e-bay'u cena jest spora. A to niby hurtem ma byc
Edit: Mysle ze jednak to nie bedzie 30D. Na piatke jak nic powinien uzbierac
Owszem na ebayu niemieckim można kupić to za 56 EURO do tego dochodzi koszt przelewu około 10 EURO i koszt wysyłki ok. 18 EURO. Razem daje to 84 EURO = ok. 335 PLN
Oczywiście hurt byłby lepszy np z odbiorem osobistym - też o tym myślałem -ale wszyscy sprzedający z którymi rozmawiałem mogli zaproponowac nie więcej niż 3 sztuki
Nie jestem canonierem (używam D70) i na D350 nie zbieram,
jeśli na coś miałbym zbierać to tylko na na Mamiyę ZD :-D
Zamieszczone przez konradl
Nie kręć, wiele osob czyta tu tez inne fora i wie jaka jest cena potwierdzacza przy zakupie u wykonawcy, jeszcze w dodatku hurtem.
Idz na allego tylko najpierw zaryzykuj i kup te 40 sztuk i tam wciskaj ludziom...
Na Allegro jestem od kiku lat
Owszem znam cenę u wykonawcy - gotowa przejściówka z potwierdzeniem ostrości to koszt 1400 Rubli czyli około 160 złotych + koszty przesyłki - ale ze względu na doświadczenie i duże ryzyko takiej transakcji nie podejmowałbym się tam dokonywać zakupu. Zresztą więcej o ty napisałem tu: forum o M42
Dzięki za krytycyzm, dzięki niemu wiem juz że skoro canonierzy nie są tym zainteresowani to się sprawa nie opłaci bo albo wszystkiego by się nie sprzedało albo zchodziło to by ruski miesiąc a na zamrożenie środków na dłuższy czas mnie nie stać.
Skoro i tak interesuje Cię odbiór osobisty, to nie bardziej opłaciłoby Ci się przejechać do Moskwy i mieć znacznie taniej? Cena 1 sztuki u Wiktora w detalu to 30 USD czyli koło 100 zł za sam czip, który dla większości z nas jest wystarczający. Po doliczeniu Twoich kosztów i marży miałbyć o wiele atrakcyjniejszą cenę.
Skoro i tak interesuje Cię odbiór osobisty, to nie bardziej opłaciłoby Ci się przejechać do Moskwy i mieć znacznie taniej? Cena 1 sztuki u Wiktora w detalu to 30 USD czyli koło 100 zł za sam czip, który dla większości z nas jest wystarczający. Po doliczeniu Twoich kosztów i marży miałbyć o wiele atrakcyjniejszą cenę.
Owszem, jest to rozwiązanie dobre i bezpieczniejsze od wysyłki ale
niezbyt wygodne.
Do Niemiec wyjeżdzam rano a wracam wieczorem. Jadąc do Rosji tracę 3 - 4 dni w mniej komfortowych warunkach.
Mam małe dziecko i akceptowalny w moim przypadku wyjazd możliwy byłby maksymalnie jednodniowy.
Koszt podróży będzie co najmniej dwa razy wyższy.
Dochodzi jeszcze uzyskanie wizy itd.
Istnieje większe prawdopodobieństwo oczyszczenia przez kieszonkowca, jak i wiele więcej innych niprzyjemnych sytuacji.
Czyli podsumowujac - tam gdzie ty to chcesz kupic i sposob w jaki chcesz zorganizowac transport i oplaty - to jeden z drozszych sposobow.
Sa przyklady i dowody na to ze mozna taniej.
Wybor nalezy do chetnych.
Fajnie ze organizujesz akcje ale niefajnie ze nie organizujesz jej w najtanszy mozliwy sposob (dla porownania do poprzedniej akcji hurtowego zamawiania) i to wlasnie raczej zniecheca niz zacheca.
Komentarz