Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
...kurde ile tego jest. Nie mogę się odnaleźć w tych systemach a to pewnie dlatego ze ich nie rozumiem, nie znam (potrafie tylko rozszyfrować skrót TTL :wink: ). Czy ktos ze znawców tematu mogłby w miarę łopatologicznie objaśnić co to sa za systemy (poza tym ze pomiaru swiatła)? Jak dzialają? Czym jeden rozni sie od drugiego? Jak się mają do lamp blyskowych a te z kolei do dSLR-ow canonowskich?
Wszystko to dlatego ze chcialem sobie kupic lampke do 300D i po prostu nie wiem jaką . Przegladam allegro a tam tylko "super lampa do canona!!!" itp. Na chwile obecna wiem na pewno ze w ciemno moge brac canony EX ale są troche drogie jak dla mnie.
O ile pamiętam w ETTL chodzi o to że lampa bierze pod uwagę nie tylko ilość światła (pomiar TTL klasyczny) ale również ogniskową obiektywu (jeśli ten posiada tzw MTFy), i focus - czyli dopasowuje błysk tak żeby światło było odpowiednie w miejscu gdzie ustawiłeś ostrość. O ile wiem to w Canonach w trybie P lampa jest światłem podstawowym (odwrotnie niż u Nikona, pentaksa czy minolty - gdzie jest priorytet światła zastanego). O ile wiem ETTL nie da ci pełnej swobody priorytetu czasu bo poniżej czasu synchro nie zejdziesz (chyba, że z HSem - błysk doświetlający przy czasach krótszych niż synchro).... Normalnie jak używasz lampy bez nawet TTLa to ustawiasz sobie na tabeli odległość, wyjdzie Ci przysłona i lecisz. W TTL, ETTL czy też innych systemach (PTTL pentaksa, 3D nikona, czy ADI minolty) brane są pod uwagę dodatkowe informacje - jak już pisałem. Dzięki temu zdjęcia są plastyczniejsze i lepiej doświetlone...
ATTL wykorzystywany u Canona w lustrzankach analogowych ... nieco uboższa wersja ETTL.
Stron z opisami tych standardow nie znalazłem a powyzsze to takie zasłyszane informacje ... pewnosci 100% w ich prawidlowosci nie mam.
E-TTL jest oparty na przedbłysku próbnym a pomiar jest powiązany z aktywnym czujnikiem AF . Bardzo dobrym rozwiązaniem w ETTL i ETTL II jest FEL - zdaje egzamin w każdych warunkach . Poprzednie : TTL i ATTL oparte były na podstawie pomiaru odległości (czerwony promiennik w EZ-tkach). w ETTL II połączono obydwa systemy. ETTL był jak do tej pory najlepszym pomiarem , tylko trzeba się było go nauczyć
za rok bedzie nowy "BE-TTL III SUPER HIPER" i na pewno bedzie lepszy niż poprzednie
p.s. do 300D polecam tylko lampki canona z serii EX
O ile pamiętam w ETTL chodzi o to że lampa bierze pod uwagę nie tylko ilość światła (pomiar TTL klasyczny) ale również ogniskową obiektywu (jeśli ten posiada tzw MTFy), i focus - czyli dopasowuje błysk
Gdzieżes takie rzeczy wyczytał ?! Ogniskowa nie ma nic do pomiaru błysku (w TTL'u też lampy potrafią zoom'owac palnik), a z tym MTF'em to już w ogóle pojechałeś....
Zamieszczone przez NimnuL
tak żeby światło było odpowiednie w miejscu gdzie ustawiłeś ostrość. O ile wiem to w Canonach w trybie P
Info o odległości jest dopiero w E-TLL II
lampa jest światłem podstawowym (odwrotnie niż u Nikona, pentaksa czy minolty - gdzie jest priorytet światła
Zależy od poziomu zastanego, niekoniecznie musi byc podstawowym.
Stron z opisami tych standardow nie znalazłem a powyzsze to takie zasłyszane informacje ... pewnosci 100% w ich prawidlowosci nie mam.
To widac, bo większośc to niezły kwas ;-)
Polecam (nie pierwszy raz) http://photonotes.org/eos-flash - tam jest naprawdę wszystko, wystarczy poczytac...
Kiedyś na pl.rec.foto była inicjatywa zrobienia polskiej wersji (w której brałem udział) ale upadła bo nie było odzewu od autora...
To ja zapytam czy Z 300D bedziedzialala lapa podpieta poprzez takie SCA 3101 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=34051680 bo mam studyjna lampe Osrama podpieta przez SCA 310 do Minolty Dynaxa 5 i wszystko hula bardzo ladnie. A ze zamierzam kupic 300D to zastanawiam sie czy bedzie dzialalo.
Teraz dopiero zauwazylem czy ktos sie orientuje czy to sca jest tylko do Metza ???
To ja zapytam czy Z 300D bedziedzialala lapa podpieta poprzez takie SCA 3101 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=34051680 bo mam studyjna lampe Osrama podpieta przez SCA 310 do Minolty Dynaxa 5 i wszystko hula bardzo ladnie. A ze zamierzam kupic 300D to zastanawiam sie czy bedzie dzialalo.
Teraz dopiero zauwazylem czy ktos sie orientuje czy to sca jest tylko do Metza ???
Hola hola - nie dosc ze mi sie w watek wcinasz to jeszcze nic od siebie
Panie..... "Pan tu nie stał"
tpop -jesli chcesz miec cos dobrze oswietlone, a nie potrafisz w pelni polegac na swoich umiejetnosciach manualnego ustawiania lampy blyskowej - to nie warto oszczedzac na sile, bo pozniej moze sie okazac ze wydales dwa razy mniej ale zdjecia wychodza dwa razy gorzej bo nie radzisz sobie z lampa. Zdecydowanie polecam lampe typu EX (380EX od biedy wystarczy), nauczenie sie ETTLa i czeste uzywanie przycisku * + Wasiaware i korekcja sily blysku.
Aha... co do 300D... to pracuje on tylko w trybie manualnym lub ETTL, wiec nie masz co sie przejmowac TTL, A-TTL czy ETTLII . Dowolna lampa jaka do niego kupisz nie pracujaca w ETTL bedzie wspolpracowac tylko w pelnym manual, czyli tabeleczka iso vs przyslona vs LP vs odleglosc i wg tego ustawiasz albo sile lampy jesli jest taka mozliwosc, albo przyslone w aparacie jesli lampa w M blyska tylko pelnym swiatlem.
Vitez, możesz wytłumaczyć na czym polega nauczenie się ETTLa? Są do tego jakies artykuły czy metodą prób i błędów się dochodzi do sedna? Oraz dlaczego zalecasz uzywanie blokady ekspozycji (to chyba robi *, przynajmniej u mnie)?
Pytam bo jutro prawdopodobnie dostane 420EX do G5.
Dzieki
Dowolna lampa jaka do niego kupisz nie pracujaca w ETTL bedzie wspolpracowac tylko w pelnym manual, czyli tabeleczka iso vs przyslona vs LP vs odleglosc
z tego co się orientuję, E-TTL oznacza evaluative TTL, czyli pomiar światła dokonywany jest (przy pomocy przedbłysku) w punkcie ustawienia AF (niekoniecznmie centralny) i do pomiaru tego aparat stosuje pomiar macierzowy, iluś-tam polowy, w zależności od aparatu. E-TTL różni się tym, że przy obliczeniu mocy błysku uwzględniona zostaje odległość ogniskowania aktywnego punktu AF.
A-TTL nie wiem niestety , kojarzy mie się tylko z average, znów w stosunku do pomiaru światła.
[ Dodano: 08-11-2004 ]
upss...
pomyłka, sprawdziłem w linku i wyszło advanced TTL
dobra i taka nauka :wink:
tpop, coś Ty, to świetna zabawa, ale trzeba myslec.
od razu myślec... chyba najlepsza jest metoda prób i błędów przy cyfrówce, bo ja nigdy nie umiem dobrze na oko ocenić odległości. Raz się wstrzelić a potem kompensować tak próbuje z 300EZ z 300d i efekty mnie zadowalają (pewnie mam małe wymagania).
Tomasz Golinski, ja w G5 na szczescie moge podejrzec na jaka odleglosc AF wyostrzył ... generalnie wystarczy na oko ocenic odleglosc ... kazdy chyba potrafi powiedziec czy to sa 2 czy 3m ... mniej wiecej. I to wystarcza.
Vitez, możesz wytłumaczyć na czym polega nauczenie się ETTLa? Są do tego jakies artykuły czy metodą prób i błędów się dochodzi do sedna? Oraz dlaczego zalecasz uzywanie blokady ekspozycji (to chyba robi *, przynajmniej u mnie)?
Pytam bo jutro prawdopodobnie dostane 420EX do G5.
Dzieki
Opisze ci ogolnie - ETTL lapie pomiar swiatla centralnym punktem ostrosci. W sumie nie wiem jak tam w G5, czy zlapie tam gdzie ramka czy jednak samym centrum kadru, ale i tak radze nie przesuwac ramki AF a celowac srodkiem i przekadrowywac. I tu jest pulapka - po przekadrowaniu pomiar lampy zlapie tam gdzie mamy nowe miejsce punktu ostrosci, mimo ze ostrosc zlapalismy na cos innego (przed przekadrowaniem). Dlatego najprostsza metoda dzialania z centralnym punktem ostrosci i lampa to:
- zlapac ostrosc na interesujacy nas punkt
- uzyc blokady ekspozycji lampy ( * ) na ten punkt, lub na ten punkt ktory chcemy miec prawidlowo oswietlony (w zaleznosci od pomyslu na zdjecie, nie zawsze musi byc to ten sam punkt na ktory lapiemy ostrosc)
- przekadrowac
- docisnac spust migawki robiac zdjecie
Co do punktu w ktorym lapie ETTL - nie jestem pewien ale kilka razy natknalem sie na informacje ze lapie on i mierzy zawsze w centralnym punkcie ostrosci, nawet jesli ustawiony jest inny aktywny punkt AF i to moze prowadzic do niezlych zmylek.
Co do tabelki iso vs przyslona vs LP vs odleglosc to Tomek podal dorba metode - prob i bledow. Oprocz probowania rowniez same obliczenia i korzystanie z tabelki wymaga troche czasu, potem strzelic zdjecie, sprawdzic czy w miare dobrze naswietlilo, jesli nie to wprowadzanie korekt itp... ogolnie manualny system blysku nie jest dla tych co sie spiesza i tylko najwieksi wymiatacze maja miarki w oczach a wbudowany kalkulatorek w mozgu dzieki wieloletniej praktyce i potrafia zupelnie szybko sobie radzic z manualna lampa np na slubie... dlatego jesli ktos nie ma takiej wieloletniej praktyki a wie ze moze nie miec czasu na obliczenia i strzaly probne - niech zapomni o tego typu oszczednosciach i zainwestuje w lampe z ETTL - lepiej raz porzadnie wydac niz miec pozniej setki zle oswietlonych zdjec z lampa.
Komentarz