Dziwny pomysl - moze sie komus spodoba ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • miszaqq
    Uzależniony
    • 2006
    • 678

Dziwny pomysl - moze sie komus spodoba ?

Jako alternatywe do battle(cage) wpadlem na pewien pomysl, cos podobnego ale i zupelnie innego. Jest tutaj wiele osob ktore zaczynaja swoje przygody z fotografowaniem i zabawa z RAW, moze obok battle(cage) zrobic RAW-battle ?
    Na czym by to polegalo ? otoz wystartowac moze kazdy (przydaloby sie ograniczyc liczbe zawodnikow zeby nie bylo ich np 50 ! np. do maxymalnie 5) kazdy dostaje na maila czy tez w inny sposob golego RAW (kazdy dostaje dokladnie ten sam plik) i jedziemy, zabawa polega na tym ze kazdy obrabia tego RAW'a na swoj sposob, nastepnie publikujemy tychze 5 obrobek wywolanych z RAW i robimy ankiete. Mozna tez wprowadzic watek edukacyjny do tego, tzn pod kazdym z wywolan istnialaby info jakie ustawienia byly uzyte i jaki program do wywolania takiego RAW. To tylko taka idea, moze sie wam spodoba a moze ja od razu odrzucicie, zawsze moze byc z tego troszke zabawy.
    pozdr
    m.

PS. ahha RAW'y pochodzilyby oczywiscie od nas, jakas lista kolejkowa np. kazdy z aktywnych uzytkownikow moglby wyslac jednego, plus czas na obrobke 1 tydzien i tak co tydzien kolejny RAW
    Ostatnio edytowany przez miszaqq; 5976.
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6
  • DoMiNiQuE
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3548

"Panie przecie to juz nie fotografia tylko grafika i manipulacja"
    Mi sie nawet pomysl podoba. Zalezy jeszcze co na tych rawach bedzie ale moze byc ciekawie, choc nieladnie tak Jac'owi konkurencje robic

Komentarz

• LemonR
      Bywalec
      • 2005
      • 234

Taka sztuka wołania RAWa, ale należałoby zastrzec, że niedopuszczalne są jakiekolwiek dalsze obróbki jpgów i tiffów.
      LemonR

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

Zamieszczone przez LemonR
        należałoby zastrzec, że niedopuszczalne są jakiekolwiek dalsze obróbki jpgów i tiffów.
        No właśnie to nie do końca jasne. Dobre wywołanie rawa, to wywołanie do 16-bit tiffa, którego łatwo potem dopieścić w PS-ie
        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• stdanielo
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1081

Tylko trzeba pamiętać, że każdy ma inaczej skalibrowany monitor i ocena nie będzie obiektywna niestety.
          www.kondereszko.pl
          https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• Jac
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 4813

Zamieszczone przez stdanielo
            Tylko trzeba pamiętać, że każdy ma inaczej skalibrowany monitor i ocena nie będzie obiektywna niestety.
            nie kazdy ;-) czesc ma dobrze skalibrowane monitory ale problem jest w tym "co jest dopuszczalną manipulacją" w rawie a co nie ... pozniej sie okarze ze zwyciezca oszukiwal a przegrany wygral

tu musi byc bardzo jasny i rozbudowany regulamin - a i tak pojawia sie zarzuty o oszystwo... najlepszym rozwaiazaniem byloi by dopuszczenie wszytkich mozliwych technik - w koncu i tak batla ocenia ludzie z CB - mozna im zaufac ;-)
            Instagram

Komentarz

• shaqi
              Początki nałogu
              • 2005
              • 448

Zamieszczone przez stdanielo
              ja myslalem ze tu sami pstrykacze wiec monitory powinny byc skalibrowane

Zamieszczone przez Jac
              nie kazdy ;-) czesc ma dobrze skalibrowane monitory ale problem jest w tym "co jest dopuszczalną manipulacją" w rawie a co nie ... pozniej sie okarze ze zwyciezca oszukiwal a przegrany wygral

tu musi byc bardzo jasny i rozbudowany regulamin - a i tak pojawia sie zarzuty o oszystwo... najlepszym rozwaiazaniem byloi by dopuszczenie wszytkich mozliwych technik - w koncu i tak batla ocenia ludzie z CB - mozna im zaufac ;-)
              mi sie wydaje ze bedzie ankieta i glosy kto wygral
              wszelkie modyfikacje dozwolone
              Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
              Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
              A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Komentarz

• djtermoz
                Uzależniony
                • 2004
                • 995

Pomysl ciekawy. W koncu w dobie fotografii cyfrowej wszelkie komputerowe manipulacje ze zdjeciami sa nieuniknione. Mysle ze wszystkie chwyty powinny byc dozwolone z zastrzezeniem ze wygrany przyzna sie jak uzyskal rezultat.

To kiedy zaczynamy? Mam juz odpalac Photoshopa?
                djtermoz@pbase

Komentarz

• MMM
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 4250

Dla mnie taka zabawa ma sens, jeśli będzie polegać na sprawdzeniu dowolnych umiejętności graficznych włącznie z wywołaniem, obróbką i retuszem na jakimś słabej jakości RAWie w np. ISO3200 z pryszczatą modelką . Krótko mówiąc, wszystkie chwyty dozwolone, nawet ręczne kolorowanie zdjęcia czy wręcz namalowanie nowego na istniejącym. Oceniający pokażą czy użyte techniki wg nich poprawiły zdjęcie czy nie.

Druga sprawa, to jakiej wielkości byłyby zdjęcia do oceny? Crop 100%?

Inaczej to co miałaby taka konkurencja sprawdzać? Czy ktoś umie ustawić balans bieli albo cienie / światła?
                  Digart

Komentarz

• djtermoz
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 995

Zamieszczone przez MMM
                    Inaczej to co miałaby taka konkurencja sprawdzać? Czy ktoś umie ustawić balans bieli albo cienie / światła?
                    Nie, to bez sensu. Chodzi o wizje artystyczna i ocene tego efektu. Stad wlasnie wolna amerykanka jest jak najbardziej na miejscu. Jesli zrobimy rozbudowany regulamin z milionem zakazow to bedziemy pozniej wlasnie oceniac czy ktos umie ustawic balans bieli. Chyba nie o to chodzi, nie?
                    djtermoz@pbase

Komentarz

• MMM
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 4250

Dorzuciłbym jeszcze do tego dowolność w kadrowaniu zdjęcia.
                      Digart

Komentarz

• lokowaty
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 139

Witam!

Pomysł dobry, z tym że zrezygnowałbym z tego dowolnego kadrowania.
                        Czyli obróbka, resize do 800x... i wszystko.
                        Główne kryteria oceny to: dopasowanie WB, jasności, oddania kolorów, poziom wyostrzenia, czyli aby zdjęcie było najbliższe otoczeniu w którym było robione.
                        Nie zgodzę się że PS jest głównie wykorzystywany do tuningu zdjęć. Według mnie każde zdjęcie z obojętnie jakiej cyfry, nawet z tej na która nie będzie mnie stać nigdy w życiu, wymaga większej lub mniejsze korekty w programie graficznym. To jak fotograf obrobi dane zdjęcie i jak wielkich korekt będzie musiał użyć zależy od wstępnych ustawień aparatu. Osobiście obrabiajac zdjęcia kieruje sie pamięcia widzianej scenerii, która sfotografowałem.

Pzdr!
                        7D, C 18-55 IS, T 70-300 VC USD
                        fotki

Komentarz

• shaqi
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 448

Zamieszczone przez lokowaty
                          Witam!

Pomysł dobry, z tym że zrezygnowałbym z tego dowolnego kadrowania.
                          Czyli obróbka, resize do 800x... i wszystko.
                          Główne kryteria oceny to: dopasowanie WB, jasności, oddania kolorów, poziom wyostrzenia, czyli aby zdjęcie było najbliższe otoczeniu w którym było robione.
                          Nie zgodzę się że PS jest głównie wykorzystywany do tuningu zdjęć. Według mnie każde zdjęcie z obojętnie jakiej cyfry, nawet z tej na która nie będzie mnie stać nigdy w życiu, wymaga większej lub mniejsze korekty w programie graficznym. To jak fotograf obrobi dane zdjęcie i jak wielkich korekt będzie musiał użyć zależy od wstępnych ustawień aparatu. Osobiście obrabiajac zdjęcia kieruje sie pamięcia widzianej scenerii, która sfotografowałem.

Pzdr!
                          niezgadama sie z tym

opowiadam sie za dowolnoscia obrobki rawa
                          i jak wczesniej kadrowaniem

niech uczestnicy puszcza wodze fantazji

nie ograniczajmy ich jakimis waskimi ramami bo np bedzie piec podobnych do siebie fotografii
                          Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
                          Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
                          A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Komentarz

• KuchateK
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 4895

Zamieszczone przez Jac
                            najlepszym rozwaiazaniem byloi by dopuszczenie wszytkich mozliwych technik
                            Kadrowanie to sie robi w aparacie A potem to juz pelna dowolnosc powinna panowac.
                            ...

Komentarz

• DoMiNiQuE
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 3548

Retuszowanie, stemplowanie, korygowanie, poprawianie czyli jednym slowem robienie z g*wna delicji Podoba mi sie to

Komentarz

Pracuję...