co wybrac: EF 24-70mm f/2.8L USM / EF 24-105mm f/4L IS USM

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mario_white
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 48

co wybrac: EF 24-70mm f/2.8L USM / EF 24-105mm f/4L IS USM

Co lepiej wybrac: Canon EF 24-70mm f/2.8L USM lub Canon EF 24-105mm f/4L IS USM.
    Chodzi mi o robienie dobrej jakosc zdjec z reki bez koniecznosci uzywania statywu.

Tak na marginesie co myslicie o tym: http://www.allegro.pl/item114741735_...gwarancja.html
    ( TAMRON 28-75mm SP AF F2.8 XR Di ).

pozdrawiam,
    Canon EOS 20D, 30D + 100-400 USM, 24-105, 50 f.1.8 II + Speedlite 580EX + Tamron 17-50 F/2.8 + Tamron 28-75 f/2.8 + MARUMI DHG CPL, WPC UV + MC UV + SANDISK CF 4GB, 1GB EXTREME III + LOWEPRO Micro Trekker 200 + Naneu Pro Adventure K3 + SONY HDR-HC5E

foto galeria - galeria zdjęć – aparaty cyfrowe – obiektywy – fotografia cyfrowa - filtry polaryzacyjne - zdjęcia
  • Richie
    Uzależniony
    • 2006
    • 625

Jeśli myślisz o Canonie to z tych dwóch 24-70 f2,8L.Bedziesz miał szkiełko na lata a ''światełko'' 2,8,kontrast,oddanie kolorów i pancerna budowa to jest to co w nim najlepsze. W 24-105 f4L IS na ''+'' jest stabilizacja ale moim zdaniem najlepsze jej zastosowanie znajdziesz w obiektywach typu ''tele''.

Co do Tamrona z drugię części postu to jest to tani ale wdzięczny obiektyw i jeśli trafisz na dobry egzemplarz (takowe oferuje kolega Cichy) to ostrość powali Cię na kolana.

Ja podam inny link do Tamrona : http://www.allegro.pl/item115953613_..._cichego_.html
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

• Zaibatsu
      Bywalec
      • 2006
      • 242

Jeszcze niedawno sam stałem przed podobnym dylematem, wybrałem 24-105 ze względu na szerszą skalę ogniskowycha światło 4 świetnie rekompensuje IS który pozwala spokojnie zrobić ostrą fotkę do 1/20s przy 105mm ekwiwalent na cropie 168mm. Niestety nie miałem okazji testować 24-70 i sam jestem ciekaw jak poradziłby sobie w podobnych warunkach słabego oświetlenia. Może ktoś zna odpowiedź?

edit.: raczej wątpię by 24-70 F2.8 dał 8 razy krutszy czas naświetlania od 24-105 IS chociaż może się mylę ale sam nie mam możliwości sprawdzenia
      Ostatnio edytowany przez Zaibatsu; 4883.

Komentarz

• shaqi
        Początki nałogu
        • 2005
        • 448

a ja postwilbym na 24-70
        i czekam do stycznia, skladam zlotowki

to ponaoc najlepszy zoooom canona
        Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
        Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
        A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Komentarz

• Zielony
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2928

Zamieszczone przez Zaibatsu
          Jeszcze niedawno sam stałem przed podobnym dylematem, wybrałem 24-105 ze względu na szerszą skalę ogniskowycha światło 4 świetnie rekompensuje IS który pozwala spokojnie zrobić ostrą fotkę do 1/20s przy 105mm ekwiwalent na cropie 168mm. Niestety nie miałem okazji testować 24-70 i sam jestem ciekaw jak poradziłby sobie w podobnych warunkach słabego oświetlenia. Może ktoś zna odpowiedź?

edit.: raczej wątpię by 24-70 F2.8 dał 8 razy krutszy czas naświetlania od 24-105 IS chociaż może się mylę ale sam nie mam możliwości sprawdzenia
          Wszystko fajnie, ale nie zapominajcie, że wykorzystać to można przy fotografowaniu głównie (a może tylko) statycznych obiektów.
          Co z tego, że fota @105mm, 1/15-20sek jak ludziki w kadrze się poruszają...
          Chyba, że się strzela pod kątem artystycznym :cool:

Zamieszczone przez shaqi
          a ja postwilbym na 24-70
          i czekam do stycznia, skladam zlotowki

to ponoc najlepszy zoooom canona
          EF-S sprzedajesz zatem? To 24-70 planujesz podpinać pod 20D czy na półkę wyżej wskakujesz?
          sigpic

Komentarz

• Zaibatsu
            Bywalec
            • 2006
            • 242

Zamieszczone przez shaqi
            to ponaoc najlepszy zoooom canona
            tylko czy zrobi mniej poruszone fotki od 24-105 IS? Pozatym oglądałem wiele porównań i oba obiektywy spisują się bardzo dobrze i nie odstają od siebie.

faktycznie ludziki się ruszają ale z tego co wiem to i tak F2,8 da niewiele krutszy czas naświetlania od F4

Komentarz

• czeczot
              Początki nałogu
              • 2004
              • 325

faktycznie ludziki się ruszają ale z tego co wiem to i tak F2,8 da niewiele krutszy czas naświetlania od F4
              Da czas połowę krótszy czyli wiele. Np. zamiast 1/25 będziemy mieli 1/50 a przy 50mm to jest ostre lub nie ostre zdjęcie.

iMAC
              www.czeczot.pl

Komentarz

• Zaibatsu
                Bywalec
                • 2006
                • 242

Zamieszczone przez czeczot
                Da czas połowę krótszy czyli wiele. Np. zamiast 1/25 będziemy mieli 1/50 a przy 50mm to jest ostre lub nie ostre zdjęcie.
                ok ale 24-105 IS na 70 mm wystarczy by miała około 1/15 by IS poradził sobie ze stabilizacją a 24-70 jak będzie miało 1/30 niekoniecznie

Komentarz

• czeczot
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 325

ok ale 24-105 IS na 70 mm wystarczy by miała około 1/15 by IS poradził sobie ze stabilizacją a 24-70 jak będzie miało 1/30 niekoniecznie
                  Poradził tzn zrobił nie poruszone zdjęcia ale nie ostre zdjęcie. Przy 2,8 i czasie 1/100 masz szanse zamrozić ruch postaci z przy f4 1/50 już nie. Coś za coś.

iMAC
                  www.czeczot.pl

Komentarz

• gwozdzt
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 5780

Zamieszczone przez mario_white
                    Co lepiej wybrac: Canon EF 24-70mm f/2.8L USM lub Canon EF 24-105mm f/4L IS USM.
                    Tak na marginesie co myslicie o tym: ( TAMRON 28-75mm SP AF F2.8 XR Di ).
                    a myślimy, że trzeba było trochę poszperać na forum, bo np. tu jest 20 stron czytania nt. temat:
                    http://canon-board.info/showthread.php?t=7972
                    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez Zielony
                      Wszystko fajnie, ale nie zapominajcie, że wykorzystać to można przy fotografowaniu głównie (a może tylko) statycznych obiektów.
                      Co z tego, że fota @105mm, 1/15-20sek jak ludziki w kadrze się poruszają...
                      Chyba, że się strzela pod kątem artystycznym :cool:
                      Wszystko fajnie ale nie zapomnijcie jaka mozecie miec GO przy obiektywie otwartym na 2.8 . Co z tego ze ludzie wam sie mniej porusza jak ostrosc bedzie tylko na jednym ludziku a reszta ludzikow sruuu - poleciala poza GO?
                      F4 to minimum do rozsadnej GO, a krotszy czas naswietlania to proponuje z lampy brac a nie na sile brac najjasniejsze mozliwe obiektywy bez rozwazenia wszelkich mozliwych konsekwencji ich uzywania .

Ja dlatego zmienilem Tamrona 28-75 2.8 na 24-105 4 IS - GO przy 2.8 zbyt krotka w ogromnej wiekszosci sytuacji.

Komentarz

• shaqi
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 448

Zamieszczone przez Zielony

EF-S sprzedajesz zatem? To 24-70 planujesz podpinać pod 20D czy na półkę wyżej wskakujesz?
                        wpierw kupuje 24-70
                        a pozniej FF ale to kwestia nastepnego roku

a tak pozatym o ef-s`ach nie powiem nic zlego (17-85 troche za silne abberacje pod swiatlo no ale cóż fajny spacer zoom)
                        Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
                        Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
                        A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Komentarz

• czeczot
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 325

Zamieszczone przez Vitez
                          Wszystko fajnie ale nie zapomnijcie jaka mozecie miec GO przy obiektywie otwartym na 2.8 . Co z tego ze ludzie wam sie mniej porusza jak ostrosc bedzie tylko na jednym ludziku a reszta ludzikow sruuu - poleciala poza GO?
                          F4 to minimum do rozsadnej GO, a krotszy czas naswietlania to proponuje z lampy brac a nie na sile brac najjasniejsze mozliwe obiektywy bez rozwazenia wszelkich mozliwych konsekwencji ich uzywania .
                          Przy 24mm i 2,8 jak ostrzymy na 2-3 m i jaki problem z małym go? Ogniskowe 70 to do portretu i tutaj 2,8 się przydaje żeby rozmyć tło! Przecież ogniskową powyżej 50 to się nie robi szerokich planów gdzie ci zależy na dużej go bo przeważnie nie ma się gdzie odsunąć
                          Lampa?! Oświetlanie lampą na aparacie zawsze daje brzydki efekt i oprócz czasami konieczności rozjaśnienia cieni raczej ja jej nie używam. Naturalne światło jest zawsze, prawie zawsze o wiele lepsze, zdjęcie nie wygląda na sztuczne

iMAC
                          www.czeczot.pl

Komentarz

• Diego
                            Początki nałogu
                            • 2004
                            • 251

Jesli Ci to pomoze napisze dlaczego ja zmieniłem 28-70L na 24-105L.

-waga, 880g vs 640g -- odczuwalna zamiana, teraz jest zdecydowanie wygodniej,
                            -oslona p.sloneczna - 24-105 mala, wygodna miesci mi sie wraz z oslonami od 17-40 i 70-200, jesli chodzisz po gorach - bezcenne
                            -uniwersalność: wiekszy zakres ogniskowych; dobre foto detali różnistych: zwlaszcza dzieki 105mm i min. odlegosci ostrzenia 45cm
                            -jest mniejszy, nmiej zwraca na siebie uwage
                            -do fotografi krajobrazowej i podróżniczej f4 + is wystarczy - jak potrzebuje swiatla to mam jasne stałki

Komentarz

• Richie
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 625

Zamieszczone przez Vitez
                              Bez przesady...no chyba,ze robisz takie zdjecie na ogniskowej 70mm.

Zamieszczone przez czeczot
                              Przy 24mm i 2,8 jak ostrzymy na 2-3 m i jaki problem z małym go?
                              Czeczot,dokładnie o tym samym myślałem pisząc ze 2,8 to jest.Przy szerokich kadrach problemu z GO nie ma a przy zbliżeniu (ogniskowa 70mm) f2,8 pięknie rozmyje nam tło. Poza tym 24-70L przy f4 bedzie dawał zdecydowanie mniejszą winietę niż 24-105L a to ważny argument jeśli fotografujemy w pomieszczeniach z malą ilością światła.
                              Ostatnio edytowany przez Richie; 6228.
                              Richie
                              FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

Pracuję...