Nawijanie negatywu

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • firley
    Bywalec
    • 2006
    • 135

Nawijanie negatywu

chech, mam problemik. Niewiem czy to ja cos sknociłem czy tak ma być.
    miałem zepsuty zatrzask komory z kliszą więc zamówiłem na żytniej, ale zanim do mnie przysłali i wszystko z tym związane załatwiłem, to biegałem z body pospinanym na gumki recepturki
    Wczoraj dostałem w/w część, a w body miałem jakąś połowe filmu. Przewinołem film, wymieniłem część. i niby wszystko ok, ale cos mi niepasuje.
    Wyciągnełem koncówke negatywu z kasetki, nawijam, zamykam, przełanczam na P a aparat (EOS 33) niewykrywa kliszy (tej samej którą wczesnie przewijałem). Czy zmarnowałem te pare klatek które mi zostały? czy cos nie tak zrobiłem przy zmianie części (jest w niej jakaś część od czujnika zamknięcia klapki).
    z góry dzieki za odpowiedz.
    Problemem fotoamatora jest to, że nie ma on powodów do robienia zdjęć...
  • oxeno
    Początki nałogu
    • 2006
    • 291

Raczej nie, APS mial system zapamietywania klatek, wiec powinnien Ci nawiac klisze bez problemowo. Jakas sciema

HEHE
    T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka

Komentarz

• Krzychu
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3611

Zamieszczone przez firley
      Przewinołem film, wymieniłem część. i niby wszystko ok, ale cos mi niepasuje.
      Wyciągnełem koncówke negatywu z kasetki, nawijam, zamykam, przełanczam na P a aparat (EOS 33) niewykrywa kliszy (tej samej którą wczesnie przewijałem). Czy zmarnowałem te pare klatek które mi zostały? czy cos nie tak zrobiłem przy zmianie części (jest w niej jakaś część od czujnika zamknięcia klapki).
      z góry dzieki za odpowiedz.
      Jednym słowem oczekiwałeś że aparat przewinie Ci film w miejscu w którym wcześniej (przed zwinięciem) skończyłeś ? Zapomnij, EOS33 takiej możliwości nie posiada, trzeba to zrobić ręcznie samemu.
      Pozdrowienia,
      KZ
      KZ Aviation Photography

Komentarz

• firley
        Bywalec
        • 2006
        • 135

hehe chyba się źle wyraziłem :P
        Wiem ze aparat niezapamięta klatki z wyjętej kliszy i wiem, że wystarczy załorzyć dekielek, przesłone maksymalnie i tak "na czarno" wrucić do poprzedniej klatki.
        A problem jest inny, kupiłem nowy negatyw, instaluje jak zwykle, a aparat twierdzi ze niema kliszy i jej nienawija. Pewnie jest to związane z tą częścią którą wymieniałem.
        Myślałem ze poprostu raz użyta klisza niemoże być uzyta jeszcze raz :P
        Ostatnio edytowany przez firley; 4591.

Komentarz

• thorin
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1990

sprobuj jeszcze raz i jeszcze, u mnie czesto kwestia milimetrow odstepu od pomaranczowej kropeczki bylo to czy aparat film pociagnie czy nie... i nigdy mi sie jeszcze nie zdarzylo zeby po wlozeniu naswietlonego w polowie filmu, nalozyly mi sie klatki, tak z ciekawosci jaki to film ? bo te z rosmana chyba nawet kud DX nie maja to tez moze byc przyczyna

EDIT:

to moze byc kwestia zatrzasku, moja 600tka wogole nie otwiera migawki jesli klapka jest otwarta.
          Ostatnio edytowany przez thorin; 2366.

Komentarz

• firley
            Bywalec
            • 2006
            • 135

Zamieszczone przez thorin
            to moze byc kwestia zatrzasku, moja 600tka wogole nie otwiera migawki jesli klapka jest otwarta.
            Rozkręciłem i skreciłem jeszcze raz, jak sie okazało troche niedokładnie zainstalowałem nową częśc, wszystko działa
            thx za odpowiedz.
            EOT

Komentarz

Pracuję...