Lampa do Canon EOS 300

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jmgdiscs

Lampa do Canon EOS 300

Wiem, że ten wątek przewija sie w kilku miejscach na tym niesamowitym (liczba postów i cennych informacji) forum, ale mam serdeczną prośbę o sugestie (rady) jaka będzie najlepsza lampa błyskowa dla wieloletniego użytkownika Canon EOS 300, który działa amatorsko (oczywiście ).

Lampa będzie używana w małych pomieszczeniach (mieszkania) oraz w trakcie spotkań w małych salach (szkolenia), ewentualnie na trochę większych seminariach (sale na 50-100 uczestników).

Chciałbym wydać w granicach 600-700 złotych brutto. Lampa Speedlite 420 EX o której trochę poczytałem wydaje się najbardziej odpowiednia, ale cena troszkę gasi zapał (znalazłem ceny między 800 a 920 zł). Chociaż tez może nie jest to właściwa lampa??

Z góry dziękuję za wsparcie!!
  • lukep
    Początki nałogu
    • 2006
    • 387

W!

A moze 540EZ??

Zdrowko

Komentarz

• gwozdzt
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 5780

Zamieszczone przez jmgdiscs
      ... mam serdeczną prośbę o sugestie (rady) jaka będzie najlepsza lampa błyskowa dla wieloletniego użytkownika Canon EOS 300, który działa amatorsko (oczywiście )....
      Lampa Speedlite 420 EX o której trochę poczytałem wydaje się najbardziej odpowiednia, ale cena troszkę gasi zapał (znalazłem ceny między 800 a 920 zł). Chociaż tez może nie jest to właściwa lampa??
      Przede wszystkim te ceny masz jakieś zawyżone. Wejdź na allegro.
      420EX powinieneś dostać właśnie za 600-700zł, ale to nie jest dobry wybór do EOSa 300.
      Dlaczego?
      bo ta lampa to full automat i nie będziesz miał nawet niezbędnej korekcji siły błysku (FEC), nie mówiąc o innych funkcjach, jak np. synchro na zamknięcie migawki.
      Za +900zł to powinieneś dostać 430EX i to jest dobry wybór, bo lampa ma wszystkie funkje, jakie dla amatora sa potrzebne.
      Jeśli Ci te 900zł za dużo, to za 300-400zł do Twojego kliszaka możesz spokojnie wziąć używane 430EZ a nawet wypasioną 540EZ za jakieś 500-600zł. Będą bdb współpracować z Twoim EOSem 300, ale to wybór nieprzyszłościowy, bo lampy z serii EZ nie współpracują z korpusami cyfrowymi.
      Wybor nalezy do Ciebie :-)
      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• jmgdiscs

Dziękuję serdecznie za ten zwięzły i uporządkowany przegląd.
        No i za cenną radę!
        Pozdrawiam!

Komentarz

Pracuję...